Kökspyssel fast på sofflocket

9/23/2012

Vad passar bättre att ägna sig åt i köket en regnig helgdag än långkok. Fast det fina med långlagad mat är att själva matlagningen får sköta sig mest själv och ni behöver inte spendera så mycket tid i köket utan kan ägna er åt annat. Som att sträcka ut sig i soffan, ignorera berget med ovikt tvätt och helt egoistiskt ge en bra bok all uppmärksamhet. Nu var det ingen härlig höstgryta som stod och puttrade utan en bit med tjocka revben vilket inte är fel det heller. Det var ingen av oss som ville gå ut i regnrusket för att tända grillen utan glaserade revbenen och lät den få yta i ugnen. Däremot blev vi sugna på tillbehör som passar bra till grillat så som coleslaw och majs. Då poppade en bild upp i huvudet på mig, Momas majkolvar hon kokat i kokosmjölk, chili och en massa andra goda kryddor. Vi kan bara hålla med henne att de klassiska med smör och salt får se sig utmanade. Dessa majkolvar kommer dyka upp som tillbehör fler gånger!  Jag följde på det stora hela Momas recept med lite små ändringar som bland annat att lite ingefära åkte ned i grytan av bara farten.
Den mörka årstiden ger så mycket mer att önska när det gäller bra fotoljus, men det blir inte bättre än så här...


Majskolvar caribbean style, 4 pers.
4 (färska) majskolvar, delade i 2-3 delar
½ gul lök, riven
2-3 klyftor vitlöksklyftor, pressade
2-3 cm riven färsk ingefära
2-3 kvistar persilja, hackad
2-3 kvistar koriander, hackad
2 tsk salt
1 tsk torkad timjan
½ tsk nymald svartpeppar
chilifrukt efter smak
1 burk kokosmjölk
vatten så att det precis täcker majskolvarna 

Lägg majskolvarna  i en kastrull. Tillsätt lök, kryddor samt kokosmjölk och fyll på med vatten så att det precis täcker majsen. Låt allt koka upp under lock, koka sedan utan lock tills att majsen är klara och en del av vätskan har absorberats av majskolvarna.


Möra tjocka revben, 4 pers.
1 ½  kg tjocka revben
ca 2 l vatten
2 gula lökar, i bitar
2 vitlöksklyftor, krossade
2 tsk salt
15 blandade pepparkorn

Lägg hela biten med revben i en stor gryta. Täck med vatten, lägg i löken och kryddorna. Låt koka i ungefär 2 timmar (stick en gaffel i köttet så känner du om det blivit tillräckligt mört).


Chiliglaze
2 msk chilisås
2 msk kinesisk soya
2 msk flytande honung
2 msk mörkt muscovadosocker
1 tsk sambal oelek eller hackad färsk chili
1 vitlöksklyfta, riven
1 bit färsk ingefära, riven

Blanda ihop alla ingredienserna till glazen och låt den stå och gotta till sig medan revbenen kokar.
Sätt ugnen på 225°. Ta upp revbenen ur buljongkoket och lägg dem i en ugnsform med benen uppåt. Pensla på glaze och sätt in i ugnen i 5-10 minuter. Vänd köttet och pensla andra sidan med glaze. Sätt in i ugnen i ytterligare 10 minuter. Pensla på mera glaze före servering och skär upp revbenen i skivor/bitar. Berra ville även ha lite extra glaze att dippa bitar i...

Den coleslaw vi åt till var samma som jag brukar göra fast jag använde rödkål och morot istället denna gång.

17 kommentarer:

  1. åHH....det finns så mycket gott som kan få puttra på min spis i höst!

  2. Mmm, ser gott ut och något jag absolut måste komma ihåg.

    Kram

  3. Så himla gott! Jag har aldrig gjort cole slaw med rödbeta. Kreativt, måste jag säga. Bör prövas så klart. Kram!

  4. Måste göra dessa revben med glazen verkar supergott!!

  5. Mums, så gott med majskolvar och caribbean style låter inte fel!

  6. Så många goda smaker, först majsen där och sen revbenen. Så gott!!

  7. Åh, vilka fantastiska majskolvar! Jag har alltid ätit dem med smör och salt men detta måste jag prova :)

  8. Majs och revben...en oslagbar kombination :-).

  9. De där majskolvarna måste jag också testa att göra Tack för påminnelsen!

    Det är just kravlösheten som jag gillar med hösten. Det känns mer "OK" att bara slappa i soffan under en filt. Sen älskar jag även den friska höga luften och färgskiftningarna. För att inte tala om hur hösten är på matfronten!

    Revbenen ser också urgoda ut. Har jag aldrig lagat. Ännu. Fick en knuff framåt här :-)

    Ha en fin vecka!

    Kram

  10. Helt rätt, passar utmärkt til revbenspjäll! Så gott det lät också, jag har inte ätit revben på hundra år!

  11. Åh mums!! Denna kombon måste jag bara testa.

  12. Wow, jag som är vegetarian gillar majskolvarna skarpt. Nu är de färska så billiga också. Detta ska jag prova! Tack!

  13. Hur är det bara möjligt att de däringa majskolvarna har undgått våra ögon? Snacka om att det ska provas, smör och salt i all ära men det kan verkligen behövas en liten utmaning där!

  14. Tycker ni absolut ska testa majskolvarna! Ja, revbenen också om ni inte tidgare har testat att koka dem innan de grillas i ugnen eller på grillen. Det ger så möra fina revben.

  15. Ser väldigt gott ut

  16. Majskolvarna alltså.... de ska bara testas så är det! :) Kram fina, nu är det inte långt kvar alls...!

  17. Den där Moma alltså, majskolvar i kokosmjölk måste jag också prova!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.