Nästintill receptfritt

9/25/2012

Tack för alla snälla ord! Jag kan lova att så lättskrämda är vi inte så att vi slutar blogga bara för att vissa säger tråkiga saker.  Det finns bara ett enda syfte med min blogg och det är att försöka inspirera. Ja, och att bli inspirerad av er, så klart

Idag fick jag och Kim beskedet att vi inte gått vidare i Årets Hemmakocktävlingen. Så när vi ses på fredag får vi gråta ut mot varandras axlar och kanske smida planer på hur vi ska ställa upp i ett gemensamt lag nästa år. Vem vet, kan bli tredje gången gillt. Remsan och Russinets revansch! :-D Här hittar ni de fina middagarna och de glada finalisterna.

Ni vet sedan tidigare att jag älskar kål av alla slag; vitkål, spetskål, rödkål, brysselkål, grönkål... Det bästa är dessutom att de flesta kålsorter har en lång säsong, långt in på vintern. I like! Även den för mig relativt nyupptäckta godingen, savoykål (ni vet de gröna lite krusigare kålhuvudena), går att köpa hela hösten och i början av vintern. Jag har testat lite olika rätter tidigare med savoykål och tycker att det är både fantastiskt gott och mycket användbart.


Den här rätten behöver knappt ens ett recept. Jag hade bara en liten skvätt teriyakisås över och använde den att pensla laxen med, men hade jag haft mer hade jag säkert även smaksatt grönsakerna med såsen. Hade fallet varit det motsatta så hade jag penslat laxen med egen kryddning. Så här gjorde jag och så får ni göra som ni vill.

Teriyakilax med ljummen nudelsallad, 4 pers.
600 g laxfilé
teriyakisås

600 g savoykål, strimlat
1 röd snackpaprika, strimlad
3/4 dl japansk soya
2 msk sesamolja
1 msk sesamfrön
1 msk röd currypasta
1 dl hackade cashewnötter eller jordnötter
2 portioner äggnudlar

Sätt ugnen på 175°. Pensla laxen med teriyakisås och sätt in i ugnen i 20 minuter. Strö över sesamfrön vid servering.
Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet. Stek kål och paprika hastigt och häll över soya och sesamolja, sesamfrön och currypasta. Vänd ned nudlarna och strö över cashewnötter. Servera salladen tillsammans med laxen.

13 kommentarer:

  1. Era planer för nästa år låter bra, lycka till :) Kål är gott, nudelsalladen låter mycket smakrik!

  2. Nej vad trist!! Jag hade ju helt klart räknat med en svettig final mellan Remsan och Russinet ;(. Men vad är väl en bal på slottet??? Tror på upplägget för nästa år. God middag, här saknas aldrig terriyaki det är barnens ketchup.

  3. Kål ja, borde våga testa liter fler sorter än vitkål ;-) Jag ska skärpa mig!

  4. Äsch, teama ihop er och ge järnet nästa gång i stället. Vi hjälper till att torka tårarna på fredag :-)

    Savoykål har jag aldrig tillagat men jag gillar både namn och utseende - elegant på något sätt. Nu är jag ännu mer sugen på att testa!

    Onsdag idag!

  5. aah, nästa år, då jäklar! då är det eran tur!

    savoykål gillar jag, mumsigt i asiatiska rätter och kanongott i ribbolita-soppa! tyvärr kan jag inte ens tillaga saker med röd eller grön curry för tillfället för jag blir illamående med en gång, så himla trist när jag vet att jag egentligen tycker det är hur gott som helst :(

  6. Åh vad synd att ni inte kom med! Tycker ni får satsa på revansch! :)

  7. NEEJ, jag ville så gärna att du och Kim skulle komma till Stockholm, jag hade just dammat av förra årets heja-plakat som jag skulle möta er med!! Buhuhuu!

  8. Men näääää!!! Vilken tabbe de har gjort! Säkert bara för att ni var med i Buffé och är liiiiite för kända nu. Jag kan ta en sorgens skål med er på fredag:)
    Savoy är ju såååå gott!! Woka med lite bacon till vit fisk är sååå gott! Lite go stuns i den kålen. Undrar om jag inte har en flaska teryaki i gömmerna....

  9. Rackarns att ni inte gick vidare! Det här ser fint ut! Men lax... och kål... Hmmm... ;-) Men du - jag kommer på fredag! :-) Den här veckan hör du ifrån mig, till skillnad från för några veckor sedan. ;-)

  10. Inga trevliga nyheter alls, tycker vi... så tråkigt.
    Tycker helt klart att det låter som en bra idé att gå samman och ta er revanch nästa år, vilken hejarklack ni skulle kunna få till! Vi kunde ju lägga en träff då så alla i "dateing-gänget" fanns på plats.
    Vi dränker sorgerna i bubblor i helgen, så klart:)

    Kålsalladen ser verkligen smaskig ut, fram för mer kål!

    Kramar

  11. Nope, ingen av oss är lättskrämda tur det!

    Ajaj, jag som höll tummarna för er båda attans! Vi tröstar er om två dagar, jag lovar! Spännande med ljummen sallad.

  12. Vad gott det lät med lax och kålsallad. Jag har inte ofta använt savoykål men det är väldigt gott:)

  13. Testade att laga denna rätt,så gott det blev! Dock fick jag ta vanlig vitkål då de inte hade savoykål när jag handlade. Blev ju hur bra som helst det också. Tack för alla trevliga recept:)!
    Ha de gott kram Sara

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.