Schyssta burgare och finfina pommes

9/09/2012

Jag har återhämtat mig från chocken att det inte blev någon matlagningshelg denna vecka och att jag får vänta i ytterligare tre veckor innan det blir så. Men men... Jag har haft en riktigt skön helg eftersom den visade sig vara helt utan planer :-) Hakade på ett par vänner på nattloppet igår, vilket jag är glad över. Jisses, så mysigt att springa i mörkret med varsin ficklampa längs en bana kantad av marschaller. Var kanske inte mitt snabbaste lopp, men det var en skön kväll och vi blev ivrigt påhejade av en massa människor längs banan. Tycker dock vi kunde fått något godare än en powerbar när vi kom i mål. Var trots allt lördag...
Idag har jag hängt med Lowe, först på fotbollsträning där jag satt i solen i en brassestol och sörplade kaffe med de andra föräldrarna och sedan på bio för att se filmen Modig. Filmen var jättebra. Den var både rolig, läskig och lite sorglig. Till och med Lowe erkände att tårna kom även att tjejen Emilie var med. Sötnosar.
God mat har jag också mumsat i mig under helgen. Det finns middagar när familjen tycker maten är god och så finns det middagar då de tycker den är såååååå gooooood. Denna tillhör den sistnämnda kategorin. Receptet kommer från Middagskorgen och det kommer återkomma lovar jag. Kycklingburgarna tyckte vi alla blev supergoda och den fräscha limedressingen var grym till. Jag har aldrig gjort egna pommes och det kan bero på att jag inte har någon fritös, men vet ni vad det behövs inte! Tunna stavar av potatis vända i lite olja och sedan rostade i ugnen på hög temperatur. Jag trodde i min enfald att det skulle räcka med ett halvt kilo potatis... Det är alltid ett bra betyg när faten blir länsade. Testa detta till ert nästkommande fredagsmys, vet ja´!




Kycklingburgare med limedressing och hemgjord pommes, 4 pers.
Pommes :
1 kg potatis, skalad och skuren i lillfingerstora stavar
olivolja
flingsalt

Limedressing:
2 dl gräddfil
½ lime, rivet skal och saft
1 tsk sambal oelek
(1 tsk brun farin) - hoppade jag över

Kycklingburgare:
500-600 g kycklingfiléer
½-1 tsk sambal oelek
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
(1 tsk dragon) - hoppade jag över
1 ägg
½ dl vispgrädde

Sätt ugnen på 250°. Sprid ut potatisstavarna på en pappersklädd plåt. Stänk över lite olivolja och vänd runt. Strö över flingsalt. Ugnsstek i 20 minuter, ta ut efter halva tiden och vänd runt.
Blanda gräddfil, rivet limeskal och pressad limesaft samt sambal oelek.
Mixa kycklingfiléerna lite grovt. Blanda ner kryddorna, ägg samt vispgrädde och mixa till smet. Forma smeten till 8 kycklingburgare med väl fuktade händer. Stek dem i lite olja eller smör tills de är helt genomstekta.
Servera kycklingburgarna med limedressingen en fräsch sallad och dina egna pommes.

16 kommentarer:

  1. Låter som en riktigt härlig helg ni haft! Vilka fräscha burgare ni ätit! Tror nog att de går hem hos oss också. Men pommesen får ag hoppa över, det är inte mina killar speciellt förtjusta i.

  2. Jättegott med kycklinghamburager. Efter at tha läst det här bestämmer jag för att det blir en sån matdag i veckan.

  3. Härliga burgare det där, kan förstå att det gillades!

    Tänk vad bra helgen blev trots att den började så knasigt. Och du, den som väntar på något gott...Dubbel bemärkelse. På tal om dubbel, bubbel måste vi väl ändå ta med oss. Lite bubbel på rummet hör till hotellvistelser.

    Kram Malin

  4. nej, att göra pommesen i ugnen är ju betydligt lättare än att göra dem i fritösen också, så slipper man att hela huset luktar friterat sen! för det tycker jag att det gör även fast man har en fritös... det låter väldigt fräscht och gott det där.

    jag är också lite sugen på att se Modig, men det är ju ingen som vill följa med mig. jag kanske kan gå ensam och säga att det var filuren i magen som ville titta ;)

  5. men se där, det blev ju riktigt bra iaf, och nu har du ju det hela framför dej (igen) och kan få längta lite extra...
    Men ett glas bubbel kunde ni väl fått efter varvet? Kycklingburgare tacka vi inte nej till, så gott!

  6. Härligt med nattlopp. Liknande midnattsloppet antar jag. Men tycker verkligen de borde stå med ett glas vin i mål!!
    Den där burgaren är det inte helt omöjligt att jag gör snart. Ser och låter smarrig ut! Ingen fritös men verkar ju lösa sig ändå:)

  7. Haha, stackars som tar fel på veckorna sådär! Men snart är det dags, tralalalala! Ska bli superkul, och både jag och Calle är taggade kan jag lova :=)

  8. Inte så dumt att få tid "gratis" på det där sättet, när man har tänkt sig något annat och så blir det inte av. Du fyllde upp tiden med en massa trevligt och gott.

    Den där måltiden verkar både fräsch och god. Förstår att faten länsades. Speciellt det med hemmagjorda pommes, det är bland det godaste som finns!

    Ha en bra vecka, om några veckor som sagt händer det på riktigt :-)

    Kram Lotta

  9. Det låter verkligen gott. Perfekt helgmat absolut!

  10. Läste först "matloppet" och tänkte ooh, det skulle jag kunna tänka mig, fast sen såg jag att det var ett nattlopp som avsågs att springas- inget för mig!

  11. Oj vad gott det ser ut! :D

  12. Vilken fin bild vännen! Gillar även fatet så mycket... om nu Berra tyckte om det så skulle du passat på och köpt massor av det ;)

  13. Vad kul att ni är så nöjda med recepten! Ser mycket gott ut!

  14. Ser hur gott ut som helst! Och fatet är fantastiskt fint,blev lite kär där, vart har du fått tag i det?

  15. Fatet kommer från Bruka design och finns i flera olika färger. Jag älskar dem! En del Önskabutiker brukar ha Brukas porslin och olika inredningsbutiker.

  16. Oj så gott det låter! Och enkelt. Detta ska jag absolut prova. Va kul att jag hittat din blogg!

    /Tessan

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.