Att ta hand om tomatinvasionen

10/09/2012

Vill ni veta något galet fast kul? Det träningscenter där jag tränar hade i veckan en utlottning på sin Facebooksida av biljetter till en konsert i Kalmar. De lottade ut 4 paket med fyra biljetter i varje till ett värde av nästan 2000 kronor vardera. Det enda man behövde göra för att del ta vara att skriva vilken träning som var ens personliga favorit och varför. Ha!, lätt tänkte jag och lämnade en kommentar. Tror ni inte att jag går och vinner! Men nu är det som så, jag vågar knappt säga det... men jag hade lite dålig koll på vilken helg konserten var... och den är nu på söndag och då sitter jag och sippar sangria i Alicante... Men min lillasyster blev mycket glad (och överraskad) som får gå på konsert på söndag tillsammans med tre vänner.

Det finns risk att det kommer dyka upp en del recept med tomater på bloggen fram över. Jag har nämligen följt en del av era tips ni gav mig på Facebook, när jag undrade vad jag skulle göra med alla mina tomater som nu mognat på plantorna hemma. Ni hör vad bra Facoebook kan vara! Jag skördar fortfarande tomater även om det inte är varje dag och än har vi inte tröttnat på tomater. Tror inte att jag någonsin kommer göra det för det finns många sätt att använda dem på. Ni som har barn vet att färsrätter brukar vara extra populära, i alla fall gillar mina barn det och alla sorters biffar. Här får ni ett recept som ni kan variera de vanliga köttbullarna med och har ni inte en massa färska tomater går det lika bra med Muttis cocktailtomater på burk.


Färsbiffar med soltorkade tomater och basilika, 4 pers.
600 g nöt- eller lammfärs
1 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
5 soltorkade tomater, strimlade
2 kvistar basilika, bladen strimlade
1 vitlöksklyfta, riven/pressad

2 dl tomatjuice + ett gäng cocktailtomater eller 1 burk cocktailtomater (Mutti)
1 dl vatten
1 dl grädde
1 squash, i mindre bitar
2 röda lökar, klyftade
3 soltorkade tomater, strimlade
2 kvistar basilika, bladen strimlade
150 g fetaost

Blanda färsen med grädde, ägg och kryddorna. Forma färsen till 8 biffar. Stek dem i lite olja och när de nästan är genomstekta slår du över spadet från cocktailtomaterna. Låt biffarna puttra ett par minuter i tomatspadet (använder du färska cocktatiltomater så lägg i dem också) och lägg biffarna sedan åt sidan. Slå i vatten och grädde i pannan med tomatspadet och lägg i squash och lök. Låt grönsakerna koka ett par minuter och tillsätt sedan soltorkade tomater och basilika. Lägg tillbaka biffarna i såsen och har du använts Muttis tomater lägger du i cocktailtomaterna från burken. Smula över basilika vid servering.

16 kommentarer:

  1. Vilken härlig färgexplosion! Ser riktigt fint ut och säkert gott också för den delen.

    Vinna är alltid kul, men dricka sangria låter ännu bättre. ÅÅÅhh, så avis jag blir... Njut i solen!

    Kram

  2. Men vilken grej att vinna och sen kan du inte gå på konserten va!? Men att vara i Alicante låter härligt härligt.

    Tack fina vännen för att du introducerade mig till de där körsbärstomaterna på burk... fattar inte vart de har varit i hela mitt liv liksom ;) Kram!

  3. Alltid kul att vinna men Alicante låter inte fel det heller.
    Biffarna är bokmärkta. Låter fin-fint! Körsbärstomaterna på burk är fina grejer!

  4. Men grattis! Ja både till att du vann och att du istället för konsert får sippa sangria i Alicante, låter inte alls trevligt tycker jag. JO! och lite avis blir jag. Maten ser jättegod ut men i mitt fall blir det Mutti som gäller. Mina tomatplantor gillade inte stormen här på åkern ;). Kram

  5. Grattis till vinsten, men att sippa på en drink i Alicante låter inte fel det heller! Maträtten ser mycket tilltalande ut med sina färger!

  6. Alicante låter toppen : ) så underbart att få sol jag njuter verkligen här i Grekland imorgon åker vi hem glada, bruna och sommar påfyllda mums med tomat bästa grönsaken som finns : ) tack för receptet kram Sofia

  7. Ibland blir det visst för mycket av det goda, vinst och semester samtidigt! Men inget svårt val ändå :-) Vad skönt ni ska ha det. Jag vill också...

    Lyllo dig med så kärt tomatbekymmer. Jag har precis lagt upp en jättegod tomatsoppa om det kan vara något att använda frukterna till.

    Och dessa biffar, helt i min smak men det vet du ju säkert vid det här laget :-)

    Kram Lotta

  8. så gott det ser ut, måste allt plantera tomater nästa år, min mamma gjorde det och har mängder med tomater, men det är lite långt till Landskrona för att jag skall kunna hämta några :-) hon har även odlat gurkor

  9. Tog mig lite tid att svara, men nu så:

    Utbudet (och priserna) här är fantastiskt bra, och ofta känner jag att hemma i Malmö är det svårt att få valuta för pengarna, alternativt något som står sig mot London-restauranger. Som tur är finns det en del.

    Jag åt ju inte den första middagen på Saltan, så lite svårt att svara. Den vi lagade tillsammans tyckte jag var helt ok, och allt utom tomatmarmeladen var gott. Men sen var väl en del anpassat för att det skulle lagas av oss, inte av kockarna, så det var kanske lite enklare än vad de serverar annars.

    Jag tyckte att middagen vi lagade var helt ok, men inte wow, jämfört med de restauranger jag är van vid. Låter snobbigt, men det är så det är. Frukosten tyckte jag däremot var riktigt bra för att vara i Sverige. Att ens försöka sig på Eggs Benedict är bra, och äggröran var krämig och god, vilket man inte ofta ser i Sverige. Vill helt klart dit igen och testa a'la carten så jag kan jämföra ordentligt. :)

    Vad kul att du vann, även om du inte kan utnyttja biljetterna. Alicante är ju inte fel direkt... ;-)

    Ska absolut testa dessa biffarna, ser ruskigt gott ut med fetaosten på toppen!

  10. Vi har haft den dåligaste tomatsommaren nånsin, men nu, så här i mitten av oktober, så har vi köket fullt av röda och mest gröna tomater. Tar del av dina tomattips!
    Sangria i Alicante låter mer än okej. Ha det så bra där!!

  11. En får gratulera! Ja lite till vinsten, men mest avis är jag på att du ska till Spanien! Sangria liksom! Och lite värme. Här vart det frost inatt, folk skrapade bilrutor för glatta livet imorse när jag cyklade till jobbet (ytterligare ett plus med cykel).
    Soltorkad tomat + vanlig tomat låter som ljuv musik i mina öron.

  12. Det där ser ljuvligt gott ut och när det kommer till färs så måste den vara i fast form för min lilla fröken, köttfärssås går fetbort för henne;)
    Ha ha ha, va festligt att du vann! Vad var det för konsert?
    Alicante, det lät ju jobbigt;) Är det familjen som åker?
    Vi har bokat tid för vaccination nu inför vår resa:)) Sen ska vi fixa nya pass, för det var ett tag sedan man var utomlands..
    Må så gott vännen!!!
    När åker ni förresten? Önskar er en UNDERBAR semester redan nu!
    Kramar Anna

  13. Men grattis, både till vinst och till att du ska sippa Sangria - skönt att slippa grådaskigt regnväder som vi bjuds på nu (ja, här nere iaf...)

    Och biffarna, ja dom måste vi ju nästan gratta dom också, låter kanongoda! Dom där coctailtomaterna på burk är så smarriga.

  14. Amy, visst är Mutti cocktailtomater toppen!
    Må Gott, vad trist. Jag brukar inte lyckas med mina odlingar så värst, men i år kan man tro att jag har gödslat mina tomater med något riktigt dunder.
    Visst kommer trippen till Alicante sitta fint nu. Det blir tre övernattningar, fre-mån. Hoppas bara väderprognosen som just nu visar regn till helg där inte stämmer. Men visst, precis som Kim skriver så skrapas det å andra sidan frostiga rutor här hemma...
    Anna, det var en konsert med pop och rock klassiker med bland annat Tommy Nilsson. Hade varit kul att gå, men jag tror faktiskt lillasyster med sällskap blev ännu gladare!

  15. Att sippa på sangria i Alicante slår nog det mesta nu i höst.
    Otroligt gott ser biffarna ut att smaka, som ett färgsprakande höstlöv!

    Trevlig resa :)

  16. Det här ska vi göra idag i en veg-version, hurra!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.