Att vara vuxen. Eller inte...

10/29/2012

För någon vecka sedan pratade vi om hur gamla (och unga) alla är på jobbet. När då en av mina kollegor säger att en av de nya syrrorna är 31 år, så tänkte jag "jaha, 2 år yngre än mig". Eller hur... Snacka om att jag inte hänger med i mitt eget åldrande. Rent önsketänkande. Vissa saker man intalar sig blir ju sanna och eftersom jag brukar säga att jag är jämnårig med de som är 27-29 år på jobbet så...
De få gånger jag ändå vill känna mig lite vuxen lagar jag stek, vilket egentligen är mycket enkelt. Men finns det någon bättre matlagning som rent ut säger jag-är-vuxen-och-har flyttat-hemifrån-och-fixar-steken-till-söndagsmiddagen? Denna gång var min stek extra fin, då jag hade fått en vildsvinsstek av en vän. Tack snälla Markus för det! Har ni ingen vän som skänker er vildsvinskött, så går det precis lika bra med vanlig tamgris (mycket konstigt ord tycker jag, känns som de bor inne i huset då). Har aldrig tillagat stek på vildsvin så jag googlade fram ett recept av Jens Linder. En enkelt kryddad stek med en fräsch smak av citron och till det en god brunsås på skyn att skopa in med sked. Till köttet ville jag ha gratäng, men bytte ut hälften av potatisen i en klassisk potatisgratäng mot jordärtskockor bara för att det är så gott. Osten hann tyvärr bli lite bränd innan potatisen mjuknat helt. Ändå en finfin söndagsmiddag helt enkelt.


Vildsvinsstek med honung och citron, 6 pers.
1 ½ kg vildsvinsstek eller stek från gris (min var lång-smal så jag band upp köttet lite)
salt
vitpeppar
1 dl flytande honung
1 citron, pressad saft

Sås:
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
2 dl steksky  2 dl kalvbuljong
2 kvistar rosmarin  1 msk svartvinbärsgelé 1 msk kinesisk soya vitpeppar 

Sätt ugnen på 150°. Salta och peppra köttet rikligt och stek det runtom i smör i en panna. Lägg köttet i en ugnsfast form. Häll på ½ dl honung och saften från halva citronen. Sätt in i ugnen och stek i 1 timme. Ta ut steken och häll på resten av honungen och citronsaften. Sätt in formen i ugnen igen och stek tills innertemperaturen är 70°.  Beroende på hur tjock och stor din stek är tar det allt mellan 15-45 minuter. Ta ut köttet och låt det vila inslaget i aluminiumfolie i 10 minuter.
Såsen: Blanda ut mjöl med grädde i en kastrull och häll i skyn från ugnsformen samt kalvbuljongen. Lägg i ett par kvistar rosmarin. Koka ihop utan lock i 10 minuter och smaka av med gelé, soya och peppar.

Potatis- och jordärtskocksgratäng, 4-6 pers.
500 g jordärtskocka, skalade och skurna i skivor
500 g potatis, skalade och skurna i skivor
2 kvistar rosmarin
2 klyftor vitlök, pressade/rivna
1 gul lök, hackad
3 dl vispgrädde
salt
50 g riven parmesanost (eller annan god ost)

Sätt ugnen på 225° (eller öka från 150°) . Lägg rotfrukter, rosmarin, lök och vitlök i en gryta. Häll på grädden och salta rikligt. Låt koka upp under omrörning och sänk sedan värmen och låt sjuda på svag värme i 20 minuter utan lock tills potatisen har mjuknat. Rör lite då och då så det inte bränner fast i botten. Smaka av med salt. Häll över i en ugnssäker form. Strö över riven parmesanost. Gratinera mitt i ugnen i 15-20 minuter tills den fått fin färg.




16 kommentarer:

  1. Haha! Jag är PRECIS likadan! Antagligen för att jag jobbar med yngre människor än mig själv :=) Hoppas att ni har haft en riktigt fin helg! KRAM!

  2. Det där med ålder... jag är likadan! Ja, ni minns väl på vår träff när någon frågade hur gammal jag var... fick räkna lite där ;)

    Potatis- och jordärtskocksgratäng låter gott, jag har ännu inte kombinerat de två i en gratäng. Lite god ost, vad mer kan man begära i en god gratäng liksom, kram!

  3. Många vuxenpoäng på stek! Och ålder är ändå bara en siffra!:)
    Tack för tipset. Åker till mina föräldrar i morgon som har MASSOR av vildsvin hemma. Så kanske blir en mitt-i-veckan stek.

  4. gahhhh det vattnas i munnen ( på ett bra sätt) då jag ser det här gahhhh vad gott finis : ) kram Sofia

  5. Vuxet eller inte, så hade jag gärna satt tänderna i den måltiden. Så himlans gott!

    Jag satt hos min frisör en gång och berättade om ett bröllop jag varit med på. Jag sa att det var så kul för där var så många ungdomar... Med det menade jag i min ålder... Min frisör skrattade faktiskt, då hon ÄR ungdom, typ. Vi ÄR inte äldre än vi gör oss, så skål på dig!

    Kram

  6. Vildsvin har jag aldrig testat, låter spännande:)
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

  7. Jag känner mig också yngre än vad jag är :) får nog fundera två gånger när jag skall svara på hur gammal jag är! Gratängen ser god ut!

  8. Vilken middag! Gratängen kommer jag garanterat att testa. Skulle någon skänka mig egenjagat vidsvinskött nån gång skulle jag nog tillreda det med. Jag äter ju älg från vår egen skog en gång om året :)

  9. Jag borde laga stek oftare! Det är så gott och så enkelt att göra det! Perfekt med mat som sköter sig själv i ugnen!
    Ha en fin dag!
    Kram
    //Lana

  10. Angående Mitt Kök: Jag säger KOM så går ni på mässan och jag lagar karibiskt till er! (Det finns sovplats här om du vill/behöver)!!

  11. Rejäla vuxenpoäng där :-)

    Har aldrig tillagat vildsvin själv, så det får nog bli den tama varianten. Väldigt fint och gott du har lagat, och såsen - mmmm!

    Hrm, åldern ja. Det tickar på om man säger så... Kom igen när det tickar över fyran-och-nollan-strecket :-)

    Kram!

  12. kajomida sa...

    Mina *jämnåriga* kollegor är födda på 80-talet, men ibland känner jag mig äldre än chefen som egentligen är pensionär redan... född är jag på 60-talet ;-) Man är inte äldre än man känner sig och man kan verkligen också vara "50" år ung istället för "50" år gammal!

    En söndagsstek är alltid rätt och vi "äldre" vill ju att denna tradition ska leva vidare, så fortsätt :-)

  13. Gott. Efter att ham har provat att ha med jordärtskockor i gratängen har man svårt att återgå till vanlig enkel med bara potatis...:)

    Lena Från Make Ahead food

  14. Fram till för ett par år sedan trodde jag jämt att jag var 21. Det kändes som den perfekta åldern.
    Men det tycker jag inte nu längre. Nu har jag en bra ålder oavsett år tycker jag :) Men är ändå beredd på att det kan komma en 30-årskris väldigt snart...
    Vildsvin har jag bara ätit en gång, men skulle gärna testa igen. Undrar vart man kan hitta det här i stan? Eller måste man ut med geväret (som jag inte har)?

  15. Borde finnas vildsvin i saluhallarna i de större städerna. I Stockholm har jag hittat till och med krokodil och haj :-O

  16. Det där borde ha varit en halelujamomentmåltid!! Jag äääälskar stek, det är ju superenkelt och sköter sig självt, nästan, och galet gott!!
    Hi, hi, det där med åldern ja, jag stannade oxå där nånstan vid 28;-)
    Kram på dig pinglan!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.