Matresan del 1

10/02/2012

Det blir ett lååångt inlägg, så jag hoppas att ni orkar hålla er vakna, men det måste bli många bilder om jag ska försöka beskriva för er denna fantastiska matresa vi gjorde. Jag har ändå valt att dela upp all mat i två inlägg, ett för den mat vi åt och lagade på Ystad Saltsjöbad och ett eget inlägg för de fina matproducenter vi besökte. Häng med så drar vi till Ystad!
Jag liftade med Helena och Olof ned och när vi gled in på hotellet hade min roommate redan checkat in. Pirr pirr... Knackar på dörren till den söta lilla svit som jag skulle dela med Lotta de närmsta dagarna. Vi har aldrig träffat tidigare, men det var som om vi känt varandra hur länge som helst. (Även om vi skulle lära känna varandra aningen mer än vi kanske tänkt då de ribbade toalettdörrarna inte lämnade så mycket åt fantasin... :-O) Berusade av den mysiga känslan eller något delade vi en liten flaska champagne från minibaren. Även om prislappen inte var så liten (det var som Anki sa, vi kunde lika gärna tagit en taxi till gröna skylten i Ystad och tillbaka och det hade blivit billigare...)
Fnissiga anslöt vi till resten av bloggänget i hotellets restaurang för att avnjuta en 4-rätters middag med tillhörande vinpaket.



Före maten serverades mousserat vin samt lite färskt bröd som stod i söta små påsar på borden. Det dröjde inte länge förrän kacklet runt bordet var i full gång. Det är så härligt att träffa alla dessa fina människor som det känns som jag känner så väl, trots att vi bara nätdejtat. Fast många i gänget har jag haft ihop det med ett bra tag nu.

Till förrätt serverades vi gravat rökt ankbröst tillsammans med en krämig, men ändå krispig sallad av selleri och päron samt till det valnötter, sultanrussin och blomsterkrasse. Till detta fick vi ett vitt vin, Engel, Pinot Gris från Alsace Frankrike.

Till varmrätt åt vi en så god hjortrygg med palsternackspuré, rostad palsternacka, portvinssås och dadlar. Det röda vin som serverades till denna rätt var Avalon, Cabernet Sauvignon från Napa Valley USA.
 

Även om det under middagen pratades en del om allvarligare saker, så var det mest en massa knasigheter och rövarhistorier som drogs tror jag... Här ses Charlotta och Calle/ Matrepubliken, Lotta/ Två små kök, Kim/ Tant russins bak, Gun/ Kaksmulan, Håkan/ Mårtenssons kök, Helena /Bara en kaka till... och Maria /Made by Mary.


Som en liten mellanrätt kom en röd kittost in vid namn Sigvard Rödskägg serverad tillsammans med tunt fröknäcke och plommonmarmelad. Osten är ystad på jerseykomjölk med mycket doft och smak (hm... lite för mycket för en del). Ett sötare rött vin serverades tillsammans med osten, Malbec Dulce Natural från Argentina.


Till dessert fick vi pâte à bombe (som om jag har fattat det hela rätt är ett ett särskilt sätt att göra moussedesserter)  med smak av gin serverad tillsammans med lingonpäron. Vin till desserten var Mineralstein, Riesling vom Blauschiefer Tyskland.

Efter denna middag kan jag lova att jag gick och lade mig minst sagt proppmätt och så nöjd med kvällen. Övertrötta låg Lotta och jag och fnissade i våra söta dubbelsäng vi delade innan vi somnade. Därför var ett par matbloggare aningen trötta när de masade sig upp för att, i alla fall jag, hugga in på frukostbuffén.
Vad vi gjorde på vår utflykt till ett par lokala matproducenter kommer i ett eget inlägg. Så ni får följa med mig på nästa middag istället, den som vi matbloggare lagade tillsammans.

När vi kom tillbaka från vår busstur runt Österlen var det dags att börja förbereda kvällens middag tillsammans. Vi blev indelade i fem lag som fick varsin rätt till delad plus att Gun och jag tog på oss att fixa kvällens amuse bouche (små aptitretare). Aningen nervöst, för vem vill förstöra så här fina råvaror...  Fatet ni ser ovan fyllt med skaldjur var det som vi skulle förvandla till små goda munsbitar. Kocken Thomas hjälpte oss att tillaga de färska havskräftorna, vilket var tur för min del eftersom jag är mer van vid flodkräftor. Dessa kokte vi i saltat vatten, skar i bitar och lade på utstansade rundlar av rågbröd. Vi vispade ihop en krondillsmajonäs (på krondillsrapsolja från Gunnarshögs Gård), som viringlade över kräftorna. Vi hade dock velat få majonäsen tjockare så den hade gått att klicka eller spritsa på för att få mer smak av den.

Krondillsmajonäs
2 äggulor
2 msk champagnevinäger
1-2 msk senapsdressing alt.senap
2 dl krondillsrapsolja
hackad dill
salt & peppar

Vispa ihop äggulor, vinäger och senap tillsammans med lite av olja tills det börjar tjockna. Tillsätt sedan resten av olja i omgångar under kraftig vispning. Smaksätt med hackad dill samt salt och peppar.



De redan kokta flodkräftorna tärnade vi och blandade med äpple och dill. Enkelt och det blev faktiskt mycket gott. Godast av våra tre munsbitar tyckte de flesta att de gratinerade musslorna var. Det är en personlig favorit som ni kanske tidigare märkt på bloggen. Smör blandat med finhackad vitlök, dill och lite salladslök som musslorna toppas med. Musslorna värms sedan bara i ugnen så att kryddsmöret smälter. (Ett tips är att lossa musslorna från skalen innan de gratineras så behövs inga bestick när de äts)


Det var mycket som skulle hinnas med i köket, inte bara maten skulle bli klar utan allt måste fotas... det ska läggas upp små teasers på Facebook... någon bild på Instagram... lite Twitter... och en massa massa bloggprat...


Ovan ses de fina killarna som tog hand om oss i köket och under våra middagar på Ystad Saltsjöbad, Dennis, Thomas och Marcus. Tack snälla för allt!
Bland bloggarna ses förutom mig, Malin /Malin´s Diner, Amy/ Amy´s piece of cake, Sofie/ Mumsfillibaba!!! och Hanna/ Matarkivet.


Här är vår fina 5-rätters vi lagade tillsammans:
Förrätten var en sådan ljuvlig kantarellsoppa som hälldes över den selleripuré som fanns i botten på varje minigryta.

Kantarellsoppa, 10 pers.
2 liter gula kantareller
2 msk smör
6 schalottenlökar, finhackade
1 liter kycklingbuljong
1 liter mjölk
6 dl grädde
salt & peppar

Fräs ihop kantarellerna med löken. Slå över kycklingbuljong, grädde samt mjölk. Låt koka ihop (och det gjorde soppa länge på låg temperatur). Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Garnera med stekta kantareller vid servering. Och kom ihåg att göra en selleripuré all fördela i botten på tallrikarna!
Vin: Castello del Poggio från Piemonte Italien.


Som mellanrätt åt vi blinier med löjrom, rödlök och crème fraiche samt lite citronolja droppat på tallriken vilket gav rätten en extra tvist. Blinierna var mycket goda även om de innehöll lite mer crème fraiche än vad receptet sa.

Blinier
10 g jäst
2 ½ dl ljummen mjölk
1 ½ dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
3/4 dl crème fraiche (här råkade dock någon ha i även den CF som skulle serveras till...)
1 äggula
1 äggvita
1 krm salt

Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt mjöl, crème fraiche, äggula och salt. Vispa smeten slät och låt jäsa i 30 minuter. Vispa äggvitan till hårt skum och blanda försiktigt ned den i smeten. Grädda små blinier i en panna.
Servera dem kalla tillsammans med löjrom, rödlök och crème fraiche samt gärna lite citronolja.
Vin:  Louis Max från Bourgogne Frankrike.

Till varmrätt lagade vi Torskrygg med variation på lök. Det kan låter som det skulle vara starkt med så mycket lök till fisken, men både den inkokta steklöken och lökpurén var milda i smaken.

Lökpuré, 1 pers.
1 gul lök, skivad
1 dl grädde
salt & peppar
1 tsk agar agar

Koka lök tillsammans med grädde på medelvärme tills den är mjuk. Mixa sedan slät och smaka av med salt, peppar och bind eventuellt ihop med agar agar.

Inkokt steklök
Koka in små skalade steklökar i lika delar ättika, vatten och socker smaksatt med timjan, lagerblad. Låt gärna stå och dra ett antal timmar före servering.

Torskryggen skars i portionsbitar, torrsaltades och fick stå ett par timmar innan den tillagades. Torsken bryntes först med skinnsidan nedåt i en stekpanna och fick sedan baka färdigt i 120° ugn.
Vin:  Louis Max från Bourgogne Frankrike.

Sedan kom det in osttallrik med Österlen Ädel (en blåmögelost gjord på den feta mjölken från jerseykor) samt en tomat- och citronmarmelad (som bloggkollegorna kokade) och ett sött kryddbröd. Det goda brödet kommer jag absolut att baka och servera tillsammans med salta lagrade ostar.

Kryddbröd, 10 pers.
250 g ljussirap
220 g fil
15 g råsocker
125 g vetemjöl
125 g siktat rågmjöl
15 g bikarbonat
5 g malen anis
10 g fänkålsfrön, lätt stötta
2 msk linfrö

Sätt ugnen på 150°. Blanda alla ingredienserna i skål och fyll en smord eller pappersklädd avlång brödform. Baka brödet i ca 60 minuter. Känn med en provsticka.
Vin: Domaine Cauhapé Symphonie de Novembre från Jurançon Frankrike.


Och när vi knappt trodde att vis kulle kunna äta mer, så kommer det in en ljuvlig äpple tarte tatin serverad med hemgjord vaniljglass och honungsknäck.

Äpple tarte tatin, 10 pers.
375 g strösocker
75 g smör
10 röda äpplen, skalade och klyftade eller skivade
10 kvistar timjan
10 smördegsplattor

Sätt ugnen på 175 °. Smält sockret utan att röra tills det blir guldbrunt. ta bort från spisen och tillsätt smöret. Häll karamellen i portionsformar. Lägg i äppelbitarna och strö över timjan. Täck varje form med smördeg och skär bort den deg som sticker utanför kanterna, peta sedan ned smördegen längs med formens kanter. Baka i ugnen i 15 minuter. Vid severing, använd en tallrik och vänd tarte tatin så att äppelbitarna hamnar överst. Servera tillsammans med vaniljglass och eventuellt honungsknäck.
Vin: Raymond Morin, Coteaux de Layon, från Loiredalen Frankrike.


Dessvärre har jag inte så många bilder från middagen, för som den nördiga matbloggare jag är, har jag mest bilder på maten...
Jag var helt imponerad av den matta de hade på hotellet som var vävd med pilar som visade vägen åt alla hotellets delar och olika rum. Inte för att det hjälpte så mycket när vi irrade omkring i alla dessa korridorer.
Och slutligen får ni en bild på delar av min klänning innan jag gick och lade mig, så kan ni fundera på vad jag gjorde på natten...

Får se när jag orkat ta mig igenom resterande bilder... Men då kommer det lite mer matnyttigt, ha ha...

Jag kan verkligen rekommendera att åka till Ystad Saltsjöbad och laga mat tillsammans med andra även om ni inte är matbloggare utan bara tycker det är roligt med mat. Mer om hela upplägget hittar ni här, så även priser för både 2-dagars och 3-dagars koncept.

19 kommentarer:

  1. Åh, så mycket gott och att tillsammans med andra matintresserade laga maten är trevligt! Ni har verkligen haft det fint!

  2. Underbart att börja dagen med dina bilder, som för övrigt blev bra trots dina farhågor. Det var Amys upptändade av matsalen som gjorde susen! Att du spillde så på dig missade jag, hur är det möjligt undrar jag. Hål i underläppen? ;o)

    Guuud, så kul vi hade det, såå lyxigt!

    Kram Malin

  3. Underbart att se. Så mycket god gourmetmat, vilken lyx!!

  4. Oj vad många härliga bilder det blev! Så mysigt att kunna återuppleva helgen gång på gång. Jag ska se om jag inte kan ta in några snygga haklappar till webshoppen så jag kan ta med ett provex. till dig nästa gång... ;) Kram

  5. Åhhh vilka härliga bilder : ) från Ystad spilla kan hända den bästa ; ) kram Sofia

  6. Haha! VAD pratar jag och Anki om på första bilden?! Hade i och för sig en allvarlig diskussion där, måste varit då :=) Kan inte du skicka bilden på mig i smurf-kockmössan till mig?! Love it!

  7. Så fina bilder! Och så roligt vi hade. Så skoj att du alltid bjuder så mkt på dig själv. :)

  8. Vilken härlig mat ni har fått och tillagat och vilken härlig resa ni varit med om. Kul!

  9. Åh, dom där musslorna, så goda så!
    Riktigt bra bilder du fått till, det är så kul att få se allas olika vinklar och motiv:)

    Ölen står farligt i kylen och väntar, en viss person har väldigt svårt att hålla sej tills det är fredag...

    Kramar från oss

  10. Vilket bra inlägg du fick ihop - du har fångat känslan jättebra, tycker jag! Och vaddå mycket bilder - jag klagar inte!

    Häftigt att dela rum med dig och känna att det här är ju som att vi redan känner varandra - precis så var det. Men de där dörrarna hade jag gärna haft mer isolerade :-) Nån måtta får det vara.

    Tack snälla än en gång för Kalmarölen! Ska bli spännande att se vad orten kan leverera. Synd att en av flaskorna läckte ut i resväskan men tur i oturen att det var den minsta :-)

    Ha en skön tisdagskväll!

    Kram Lotta

  11. Ja, det var ett långt inlägg men jag hängde med hela vägen och njöt av att få uppleva igen. Så kul att se allas tolkningar!!

  12. Underbara bilder och så härligt att få återuppleva allt igen :) Tack för en helt underbar helg vännen, kram!

  13. Är inte ett dugg avis ;) Ni verkar ha fått en underbar helg!

  14. Hej vännen!
    Vilken resa ni gjort:-)) Och ang champagnen, ja man lever ju bara en gång eller hur;-)
    Så mycket gott ni ätit, en matresa utan dess like onekligen!
    Hoppas allt är fin fint med dig annars!
    Kram kram Anna

  15. Det ser fantastiskt ut och jag blir lite småsugen i magen då jag hungrigt tar del av dina fina bilder. En sådan resa skulle jag gärna göra. Det verkar ju helt makalöst roligt! Kram!

  16. Jag skulle ha svårt att välja mellan de olika dagarnas middag, men skulle nog till sist avnjutit den ni lagade. Ser så gott ut och urmysigt!
    / Lena make a head food

  17. Har sett lite från er resa på andra bloggar och det jag har sett där och det du visar så ser ni ut att ha haft det riktigt trevligt!

  18. Ja, det var en fantastisk resa och flera otroliga matupplevelser under dessa så få dagar.
    Det är ju snällt att de flesta tror att jag spillt... Ett par av mina vänner trodde åtminstone att jag dansade mig svettig på natten. Nja, jag har bara blaskat av mig (bokstavligen) festmakeupen.
    Lotta, attans med ölen! Tur du fick flera.

  19. Ser helt underbart ut. Härligt ställe och ser ut att vara fantastisk mat.
    Ha fina helgen
    Kram

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.