Pizza som dessert

10/10/2012

Som några av er redan vet så hade bistron stängt i fredags. Eller stängt ska jag kanske inte säga, men svidat om till pizzeria då jag fick besök av två fina pizzabagare. Milia har sedan tidigare en fin kockmössa med tillhörande förkläde från Kaksmulans shop och store bror kombinerade min kockmössa från Saltsjöbaden med sin kockjacka. (Han vill fortfarande bli pizzabagare om ni undrar) Tyvärr tog jag endast något kort med mobilen som hamnade på Facebook, men de var så fina. Lycka är att göra sin egen pizza och toppa den med ens egna favoriter. Efter att Pickipicki pratat om sin äppelpizza i deras äppelpodcast så kunde jag inte riktigt släppa tankarna på den, så jag sparade lite av degen och gjorde två små äppelpizzor till efterrätt. Ljuvligt gott säger jag bara! Så här gjorde jag och här hittar ni det bästa receptet på pizzadeg, men som tar sin lilla tid att baka ska tilläggas. Kan vara ett trevligt helgpyssel, just sayin'...


Äppelpizza, 2 små pizzor (ca 15 cm i diamater)
ca 1 tennisbolls stor bit av pizzadegen (helst hemgjord fluffig deg)
25 g riven mandelmassa
1 äppel, urkärnat & tunt skivat
2 tsk råsocker eller mörkt muscovadosocker (vi testade båda delarna)
½-1  tsk kanel
50 g mascarponeost
2-3 tsk flytande honung

Eftersom ni redan har en varm ugn (~275°) från varmrättspizzorna, så ställer ni bara in en plåt mitt i ugnen för att bli varm. Dela degen i två bitar och kavla ut varje till en diameter av 15 cm. Strö över riven mandelmassa och fördela äppelskivorna lite omlott ovanpå. Strö över socker och pudra över kanel. Ta hjälp av en liten bricka och låt pizzorna glida in på den varma plåten i ugnen. Grädda i ungefär 15 minuter. Låt svalna lite eller helt. Toppa med en sked mascarpone och ringla till sist över lite honung. Sedan lät det, mmm... åh... sååå gott!, hemma hos oss :-)

16 kommentarer:

  1. Alla dessa äppelrecept! Jag vill äta allt med äpple!! Sååå gott!!

  2. Men sluta nu. Så där piffig får man bara inte vara och liksom fixa efterrättspizzor också när man ändå är igång... Komplex!

    Fast det låter lite underligt att lägga sött på en pizzadeg så kan jag ändå förstå att det här är ju genialiskt!

    Härliga barn du har som vill vara med och fixa i köket! Om det krävs en kockmössa från Ystad för att få tillträde så har jag också en :-)

    Kram!

  3. åh så gott de låter,får nog testa och göra en efterrätts pizza.sett de lite här och där men din ser riktig god ut.Guest löööve mascarpone,yummi

  4. Älska vanlig pizza, så efterrättspizza borde kvala in där också.

    Visst var de fina dina små hjälpredor, inte illa alls.

    Kram Malin

  5. Hyr du ut de där båda pizzabagarna eller är det hembesk i pizzerian som gäller? För då kommer vi gärna:)
    Och vi förväntar oss efterrättspizza...
    Kramar

  6. Äppelpizza låter inte fel och med mascarponetopping, gott!

  7. Ah, vilka pizzor!! Vill ha! men sådana kan man inte beställa på lokala pizzerian ;). Kanske kan få låna dina små söta pizzkockar? Ska ärligt säga att även om pizzan ser underbar ut skulle jag nog inte ha tålamod till den där degen, respekt. Kram

  8. Är inte så förtjust i äpple, men det här verkar riktigt gott. :D

    I helgen ska min man till Tyskland å då bjuder jag traditionsenligt min mamma på soppa. :D
    Har för mej att jag sett en kräftsoppa hos dej så den spanar jag efter nu. :D

  9. Det där ser ut att vara en pizza helt i min smak!! :-) Jag har inte ens haft tid att lyssna på de två senaste poddarna, men den som spar hen har!

  10. Min mamma nämnde faktiskt efterrättspizza för ett tag sedan, vilket jag blev lite förvånad över, men jag vill lätt testa! Klart det är tokgott!

  11. Du är ju grym! Ser fantastiskt gott ut. Och så skrev du den 1000:e kommentaren på nu kokar jag :) Grattis, det kommer ett pris.

  12. Det ser väldans gott ut. Jag tycker dock att det blir för likt äpplepaj som inte är någon favorit hos mig. Jag tänker att min variant kanske kunde bli pizza med päron, valnötter och grönmögelost? Kram!

  13. Christer, vad kul!! Spännande...
    Erika, det tror jag absolut är gott! Eller lite färska fikon istället för äpple...

  14. Vilken kul ide. Måste prövas. Fin blogg

  15. Tack! :-)

  16. Men titta, det här hade jag ju missat. Vad kul! :-)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.