Smördegsinbakad getostpaj

10/04/2012

Idag hade jag tänkt att Milia och jag skulle baka kanelbullar dagen till ära eftersom vi skulle vara lediga. Men då de skulle baka chokladbollar till invigningen av sitt utecafé idag på dagis (hon går på en uteförskola), så valde hon helt enkelt bort bullbaket med mamma. När hon sedan berättade om de goda chokladbollarna för storbror, så ändrade även han sig när det gällde kanelbullarna och ville istället baka chokladbollar med lillasyster. Jag kan inte säga att jag sörjde det beslutet, för jag äter hellre chokladbollar är kanelbullar. Men ni får varken recept eller bilder på något bak ifrån bistron, utan istället en god paj som jag testade nyligen. Den innehåller en massa godsaker som jag älskar, så som savoykål, getost, valnötter och dessutom inlindat i smördeg! Serverad tillsammans med sallad och kokta rödbetor så är det rent ljuvligt. Pajen är lite mäktig och gör sig bäst som förrätt tycker jag. Passa på att testa den medan det finns späda fina rödbetor ni kan servera till.



Smördegsinbakad getostpaj, 1 avlång brödform (min på bilden är en halv sats)
600 g  savoykål, strimlad
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 rulle kyld smördeg
300 g chèvre
1 ägg, uppvispat
1 dl hackade valnötter
1 tsk flingsalt

Sätt ugnen på 200°.  Bryn savoykål och lök i smör. Salta och peppra. Rulla ut och lägg smördegen i en smord avlång brödform så att den klär hela insidan och låt den hänga långt över kanterna. Lägg savoykålen i botten av formen och smula getosten över. Klipp snitt i degen som hänger över kanten och vik dem omlott över pajen (som ett tak). Pensla toppen av pajen/smördegen med ett uppvispat ägg, strö över valnötter och flingsalt. Grädda i ugnen cirka 40 minuter.
Vänd upp pajen på en skärbräda och vänd tillbaka den på ett uppläggningsfat så att ovansidan kommer uppåt.
 

13 kommentarer:

  1. Yummie, helt mina smaker också. Allt med getost och rödbetor ÄR gott! Här blev det bullar till sist, har man lovat så har man ;).

  2. Oj vilken höstig läckerhet! Rödbetor och getost är nästan dödligt gott;)
    Ha en jättefin helg!

  3. Smarrigt! Det är ju det där med smördeg. Är ju så gott men oj, så mäktigt!!
    Chokladbollar går ju dessutom liiiite snabbare och enklare att baka än kanelbullar!

  4. Jag gillar smördeg och att baka in saker i den är mumsigt! Ugnsbakad brie i smördeg med sylt och mandel är också gott!

  5. Ser urgott ut och när det gäller smördeg är vi ju rörande överens om dess förträfflighet. Fast getosten byts nog till brie eller nåt för mina mesiga smaklökar. Blev sugen på att testa Hovkonditorns tips också!

    Hoppas du får en riktigt skön helg!

    Kram Lotta

  6. Oj. oj. oj. Ser FINT ut! Och GOTT! Men så är jag ju också svag för getost, hoho. Tyvärr är inte min mamma det, annars hade jag kockat till det här i helgen. Får bokmärka och återkomma. KRAM!

  7. Chokladbollar eller kanelbullar, tur att man inte måste välja.. :) En paj helt i linje med mina smaklökar. Bör fungera både kall och varm väl? Ha en go helg!

  8. Inte blev det någon kanelbulle för min del heller igr, men känns helt ok ändå. Men har inte bakat sådana på flera år så kanske blir en sats i helgen ändå.

    Pajen ser också finfin ut - helt klart mina smaker med!

  9. Det blev inget kanelbullsbak för mig den dagen heller. Men tvåorna hade bakat på elevens val på jobbet och bjöd, så helt lottlös blev jag inte...

    Den här pajen verkar inte så dum. Jag är lite svag för smördegsinbakade grejer... :)

    Ha en trevlig helg!

  10. Utecafé, uteförskola... och där går Anki igång, låter helt underbart i fruns öron!
    Chokladbullar hellre än kanelbullar vilken dag som helst! Och att baka in getost, jo tack - det gör vi gärna!

    Ha nu en riktigt bra helg och försök komma ihåg vart du ska spendera den:)

    Kramar,
    Mårtenssons

  11. jag är helt på Milia och Lowes linje och tar hellre chokladbollar än bulle vilken dag som helst! eller så kör man en kombo och tar chokladbulle, det är inte dumt :)

    getostpaj är inte heller dumt, det tar jag också hellre än bulle :)

  12. Det hade varit bättre att det fanns en dag för chokladbollar, inte sant?! Eller det kanske redan finns?
    Hovkonditorn, smördegsinbakad brie låter inte fel det heller!
    Kim, jag tyckte pajen var godast varm eller lite ljummen. Men det finns säker de som tycker den är lika god kall.

  13. Skönt när barnen får bestämma :) Ja, chokladbollar är så gott det också. Är nog lite som dig att det är godare med chokladbollar än kanelbullar ;) Getost gillar jag!

    Önskar dig en fin lördag (även om du jobbar).

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.