Vi firar med äppelkaka

10/23/2012

Vet ni vad... Jag höll på att glömma bort en födelsedag igen... Ska jag vara riktigt ärlig, så var den för en vecka sedan, ja lite mer faktiskt. Nu är det inte vilken födelsedag som helst heller utan bloggens! Helt galet, men den har gått och fyllt 3 år! :-O Under dessa fina år tillsammans med er har jag bjudit på 966 inlägg, inte alla matrelaterade, men snudd på. Ni har dock inte varit sämre, för 8954 gånger har ni tyckt till och lämnat en fin lite hälsning. Några, närmare bestämt 750 000 gånger har någon av er smugit sig in här för att bara kika vad som händer utan att lämna någon avtryck i form av ord, men jag märker att ni finns där. Jag vet inte hur jag ska kunna visa min uppskattning. Tack snälla, alla ni fina läsare som kommer och hälsar på i min bistro! Utan er så skulle recepten fortsatt hamna i min slitna ringpärm även om jag säkert hade lagat precis lika mycket mat. Så vad säger ni, vill ni fortsätta komma på besök ett tag till? (Jag vågar inte skriva ett år till...) En bamsekram till er alla!
Nu bjuder jag inte på tårta idag (är inte direkt  min starka sida...) utan en finfin efterrätt som jag tycker kan kvala in i kategorin mellanmål. Jag har tidigare testat att göra skånsk ebblakaaga
med ströbröd, men fick nu en ljus idé och bytte ut det mot pepparkaksmüsli. Kakan blev på så sätt extra kryddig.


Skånsk äppelkaka, 4 pers.
2 dl pepparkaksmüsli eller annan crunchmüsli
2 dl äppelmos
2 äpplen, skalade, urkärnade och skurna i tunna skivor
ev. malen kanel
ev. strösocker
25 g smör

Sätt ugnen på 200°. Lägg hälften av müslin i en ugnsform. Täck med hälften av äppelmoset och skivorna från ett äpple. Har du inte använt smaksatt müsli, pudra över lite kanel. Upprepa sedan allt igen. Avsluta med att hyvla över lite smör. Grädda kakan tills äpplena är mjuka, 30-35 minuter.
Servera tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass.


Äppelmos (recept från Vår kokbok)

Skölj frukten och skär bort allt som är skadat, även bruna stötskadade delar. Skär frukten i bitar, skal och kärnhus ska vara kvar. De ger moset god smak och fastare konsistens. Lägg efterhand den skurna frukten i vatten med askorbinsyra (1 krm per liter vatten), så att den inte mörknar.
Koka frukten mjuk och mosig i lite av vattnet (ta inte allt som frukten legat i), cirka 1 dl vatten till varje 2 liter skuren frukt. Passera den kokta frukten genom en sil eller ett durkslag. Tillsätt sedan askorbinsyra, utrörd i lite av moset, så att det behåller sin ljusa färg. 1 krm askorbinsyra till varje liter passerat mos. Sockra utifrån hur sött du vill ha ditt äppelmos. Eftersom jag vill ha ett mycket lättsockrat äppelmos kan jag bara förvara lite åt gången i kylen och fryser in resten.

24 kommentarer:

  1. Hipp hipp hurra hurra hurra hurra! Tre år du, det var inte dåligt! Det märks att du har utvecklat en riktigt fin och inspirerande blogg som bjuder på både god mat och lagom portioner av dig och ditt privatliv, så att man blir i engagerad i dig som ligger bakom bloggen.

    Och du, det handlar inte om att våga säga ett år till, det handlar om att du SKA minst ett år till :-)

    Tack för att du och bloggen finns härliga Emmy!

    Kram Lotta

  2. Hurra för din fina blogg och dig Emmy! Var inne häromveckan och kikade på dina tidiga inlägg... säger som Lotta, som du har utvecklats wow! :) Roligt att läsa och följa både dina mat- och icke matäventyr kram!

  3. Grattis till bloggen! Shit, jag glömde min bloggs treårsdag. Jag är en urkass bloggförälder... ;-) Stor kram vännen, utan våra påtryckningar hade kanske ingen av oss bloggat!

  4. Tre år! Wow! Det är sannerligen väl värt att fira. Du är ju en veteran att se upp till för en matbloggs-rookie som mig. Så jag hänger här, läser dina blogginlägg, lär och inspireras.

    Tack för att du delar med dig av allt detta!

  5. Grattis till bloggen! Och tack för påminnelsen att min blogg också fyller år i oktober. Fem till och med. Men de två första åren var inte så effektiva.
    Av de 750000 klick är jag skyldig till många. Du är en underbar inspiration och nu vet jag ju att det är en lika underbar prick som gömmer sig i Bistron! Keep up the good work!!

  6. Grattis på tre årsdagen :)
    Vi hade också äppelefterrätt i dag hos oss en vanlig tisdag.
    pannacotta med stekta äpplen i honung och kanel.

    Trevlig vecka! Lena från Make Ahead food

  7. Grattis!!! Klart jag kommer hit, igen o igen o igen ♥

  8. Oj, oj, oj STOOOORT GRATTIS till bloggen:-)
    Klart man hänger med, miiiinst ett år till, eller hur;-)
    Det såg ut som att ni hade det hyfsat bra där i Alicante, ja helt ok då;-)
    Du är så gullig och har sån koll!!
    Söt du!
    Nu trillar mina ögon ihop och klockan ringer som vanligt vid fem, gäääsp…
    Kraaaaam Anna

  9. Grattis till 3-åringen! Min har också blivit 2 år denna månad, men jag glömde också lite bort det :) Vilken god äppelkaka och jag kan tänka mig att pepparkaksmüslin tar den till nya höjder!

  10. Grattis!! Kul att du haft bloggen så länge. Min blogg är dock inte så gammal, den är bara lite mer än ett år gammal!!!

  11. Grattis bloggen! Hoppas bloggen kommer inspirera minst lika många år till för den ger inspiration varje dag :)

  12. Grattis! Jag följer din blogg dagligen! Måste bara bli bättre på att kommentera! :) ha en toppen dag! Kram

  13. Trams! Klart du vågar säga ett år till, och fler efter det, du skulle väl bara våga annat!
    En härlig inspirationskälla, vi grattar er båda till de tre åren, hipp hipp hurra, hurra, hurra (ett äkta skånskt trefaldigt leve!).

    Kramar från oss båda.

  14. kajomida sa...

    Grattis och fortsätt på den inslagna vägen! Kan inte tänka mig att vara utan din fina bistro!

  15. Ett stort Grattis till de tre åren!
    Jag hoppas att du törs tänka både ett och flera år till!

  16. Grattis på treårsdagen!! Klart att du fortsätter, hur skulle vi klara oss utan att få komma till Bistron men jämna mellanrum. Pajen låter som ett värdigt firande, jättegott får nog kolla efter pepparkaksmusli, låter som något man kan använda till mycket. Grattis igen och Kram

  17. Hipp hipp hurra! Grattis till Bistron. Må det bli många många inlägg till (jooo-hooo ÅR också).
    Kram!

  18. Ja, mos får det nog bli för mig i helgen. Har äpplen kvar i kylen. Efter det paj, en skånsk sådan kanske.

    Kram

  19. Grattis bloggen! Jag kommer fortsätta titta in så länge du skriver!

  20. HURRA för bloggen! Tänk, vad tiden går snabbt. Här är det också födelsedagsfirande, C fyllde år igår och vi var ute och firade på kvällen.

    KRAM!

  21. Jessica sa...

    Jag är en av dem som läser regelbundet men aldrig kommenterar men nu gör jag ett undantag. :)
    Din blog är en av de trevligaste och mysigaste matbloggarna jag följer och jag hoppas du fortsätter i minst ett år till.

  22. Grattis på bloggfödelsedagen! Jag har läst din blogg det senaste (som vanligt) men inte haft tid att kommentera. Hurra för dig! Kram!

  23. Vilket fantastiskt fint höstfoto, vad jag blir sugen på äpplekaka! Ett stort Hurra & Grattis för din härliga blogg!

  24. Tack tack för alla fina grattishälsningar!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.