Älskade äpple

11/27/2012

Jag skulle behöva både en äppellund och en juicepress så vi kunde göra vår egen juice med tanke på hur mycket färskpressad äppeljuice och äppelmust vi släpar hem. Men ärligt, finns det något godare än äppeljuice som smakar rent äpple?! Berra och jag älskar Kiviks musteris must som är frisk & syrlig, medan barnen hellre dricker deras söta & milda. När jag hittade detta receptet i Mersmak tyckte jag det lät spännande att ha i äppelmust i grytan och något som skulle falla oss i smaken :-) Jag hade också i en skvätt äppelglögg även den gjord på äppelmust (Kullamust). Blev verkligen supergott! Helt klart en ny grytfavorit. Vågade knappt säga till Lowe att jag tagit av glöggen och hällt i maten för han är tokig i deras äppelglögg, så pass att han skulle vilja dricka den som måltidsdryck. Personligen tycker jag att deras glöggsorter var lite för söta än de har varit tidigare år. Jag gillar när det smakar julkryddad must, vilket i och för sig lätt går att fixa själv med äppelmust och lite kryddor.
(För er som undrar är vi bara galna i must och detta är inget köpt inlägg)



Mustbräserad köttgryta, 4 pers.
800 g vildsvinsbog alt. vanlig grisbog eller fläskkarré, tärnad
½ dl tomatpuré
2 gula lökar, klyftade
4 vitlöksklyftor, skivade
2 morötter, tärnade
1 liten rotselleri, tärnad
1 tsk salt
1 dl äppelglögg
3 dl äppelmust
1 köttbuljongtärning
2 äpplen, urkärnade och i mindre bitar

Bryn köttet i omgångar och lägg över i en gryta. Tillsätt tomatpuré, lök, vitlök, morot, rotselleri och salt. Bryn ytterligare ett par minuter under omrörning. Slå i glögg, must och buljongtärning. Låt småkoka under lock i 1½-2 timmar, tills köttet är mört. Lägg i äppelbitarna och låt dem koka med de sista minuterna.

Testade två olika tillbehör till grytan, dels potatismos (bytte ut hälften av potatisen mot palsternacka) som de rekommenderade i receptet, men även ädelostgratinerad blomkål. Båda passade bra till grytan tyckte jag, men då är jag den enda i familjen som gillar blomkål.



Ädelostgratinerad blomkål, 4 pers.
1 litet blomkålshuvud (eko), delad i buketter
½ dl grädde
75 g ädelost (nästa gång tar jag en krämigare variant)

Sätt ugnen på 225°. Koka blomkålen lite mjukare i lättsaltat vatten. Slå av vattnet och fördela blomkålen i fyra portionsformar eller en stor ugnsform. Slå över grädden, peppra lite och smula över osten.  Sätt in i ugnen tills osten fått fin färg.

8 kommentarer:

  1. Mustigt! Igen :-) Och i ännu högre grad med must i också. Det här låter verkligen fantastiskt gott, och ser gott ut på tallriken. Jag skulle nog gärna ta båda tillbehören till. Vad härligt att få sätta gaffeln i det där köttet som säkerligen trillar isär helt rätt, mört och fint!

    Krya på sig och foten nu!

    Kram Lotta

  2. Vilken god och mustig gryta! Det receptet sparar jag genast! :)
    Ha en toppen onsdag!
    Kram
    //Lana

  3. Tycker det låter spännande med glögg i grytan... Och den där blomkålen, just give me please ;)
    Kram!

  4. Det är verkligen kanongott när det är en ren smak av äpple, ett tag hade vi dille på att köra äpplen i juicepressen själva men nu har vi helt tappat det... Skönt att ta hem på flaskor så slipper man disken:)

    Glögg har vi ju provat i matlagning, men must har vi inte testat så det tipset tar vi till oss. Tack och bock och nig.

    Hoppas foten känns lite bättre nu, annars har vi hört att bubbel och choklad ska vara riktigt bra:)

    Kramar

  5. Älskar sådana här grytor, med mycket och djup smak. Kan man aldrig äta tillräckligt ofta!
    Jag dricker sällan varken juice, must eller glögg i några större mängder så det är sällan jag bara "har det hemma", men jag får nog ta och ändra på det, för det här verkar riktigt gott!

  6. Bokmärkt! Äppel i gryta är smarrigt! Måste göra något av vildsvinen som ligger i frysen...

  7. Åh, visst är den god, den där äppelmusten? Jag dricker dock aldrig juice längre förutom tomatjuice, men när jag ska lyxa till det - då åker äppelmusten fram :=)

    KRAM!

  8. Äppelmust dricker jag bara om/när jag är i Skåne och det är sommar. Då är det galet gott med ett glas iskall must. Ett måste liksom...
    Kram!!!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.