Ett nät med kärlek

11/19/2012

Som ni redan vet tog jag vägen förbi fiskdisken i fredags. De brukar ha både helt färdiga rätter som antingen serveras kalla eller som ska värmas, men även fyllda fiskfiléer av olika sorter. Ja, de har självklart som andra fiskdiskar en massa fiskar också, men jag ville ha något snabblagat så där i slutet på veckan. Jag har inte tidigare testat deras skaldjursfyllda rullar av spätta så valet föll på dem. De hade blandat crème fraiche med hackade räkor, kräftstjärtar, dill samt salt och peppar. När jag sedan ser att de har nät med musslor tänkte jag att en musselsås med vitt vin kunde vara gott till. Till saken hör att vi skördar chili i överflöd hemma hos oss just nu och jag ville gärna använda chili i såsen till musslorna, vilket inte var bästa kombinationen tillsammans med den fyllda spättan. Skaldjursfyllningen som visseligen var mycket god försvann en lite aning bland de andra smakerna. Ni får därför receptet med musslorna för sig som är gott i sin enkelhet. Tillaga dem enligt nedan och ät tillsammans med bröd som förrätt eller som vi åt dem tillsammans med pasta.
Spättan tillagades, enligt anvisningar från personalen i fiskdisken, i ugnen på 150° i 15-18 minuter vilket gjorde den helt perfekt. Ihop med de lite hetare musslorna hade det däremot varit godare att fylla fisken med såsen vi hade till som var crème fraiche smaksatt vitlök samt salt och peppar. Men jag ska inte klaga vi var mer än belåtna när vi mätta torkade oss om munnen.



Vinkokta musslor med chili, 2-4 pers.
1 nät musslor (1 kg)
2 scharlottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 knippe persilja, finhackad
1 röd chili, finhackad
3 dl vitt vin
2 msk hummerfond
½ krm cayennepeppar
½ krm vitpeppar
1 ½ dl vispgrädde

Borsta musslorna under rinnande vatten med hjälp av en borste eller svamp. Släng de som är trasiga och de som inte stänger sig när du knackar dem mot bänken.
Smält smör och olja i en stor gryta. Fräs lök och vitlök lite glansiga utan att de får färg. Strö över persilja och chili samt häll på vinet,
fond och kryddor. Låt sjuda en stund, tillsätt sedan musslorna och koka cirka 5 minuter under lock tills alla musslor öppnat sig. Lägg upp musslorna på ett djupt fat eller i djupa tallrikar (som eventuellt är fyllda med pasta). Häll grädden i grytan och låt sjuda ca 2 min. Smaka av och slå sedan över musslorna.

 

9 kommentarer:

  1. Åh jag älskar musslor och skulle gärna ta en portion, eller två av dina chilidoftande mums. Attans att man har en man som är skaldjursallergiker men jag brukar passa på att bjuda hem någon likasinnad på skaldjursfrossa ibland när han inte är hemma.

  2. Alltså, en sån fiskdisk låter ju som ren rama guldgruvan! Vilken lycka att kunna handla där.
    Nu när vi hittat en sorts musslor som vi gillar så passar det kanon med recept som detta, så det går rakt ner i sparahögen!

  3. Vi har också en fiskdisk med massa gott halvfärdigt och färdigt. Men inte testat. Kanske ska göra det någon dag.

  4. Härligt med en massa nyskördad chili. Nu kan ni göra mycket gott av den och njuta av hettan :) Kram!

  5. Som jag önskar att mina dumma smaklökar skulle gilla skaldjur... Det ser jättefräscht och gott ut. Sen kan det vara att en del sitter i huvudet också, just musslor tror jag inte ens att jag har provat ens... Dum i huvudet är jag också alltså :-)

    Hoppas allt är bra med dig!

    Kram Lotta

  6. Älska musslor!!! Nu blev jag supersugen, detta ska lagas omgående! tack! Gillar bloggen starkt!

  7. Musslor, min favorit bland favoriter. I vin, i öl, med chili, med fläsk och gud vad gott helt enkelt!

    Lena från Make Ahead Food

  8. Kaksmulan, jag trodde i min enfald att om man var skaldjursallegiker så var det bara typ räkor, kräftor, hummer och krabba som gick bort, men att musslor funkade. Attans. Fast jag har kokt ett helt nät till mig själv en gång... :-)
    Sofie, det måste du! Fiskdisken är en guldgruva!
    Lotta, du är långt ifrån dum. Kanske för ung bara hi hi. Jag gillade inte heller musslor för ett par år sedan efter att bara ha ätit läskiga sådana.
    Oliveochhummer, tack!!
    Lena, visst är det gott! Billigt lyx brukar jag säga ;-)

  9. Musslor alltså, världens bästa/snabbaste/godaste fredagsmat! I helgen testade vi en variant med rökt sidfläsk, äpple och calvados. Kan rekommenderas!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.