Grön gratäng

11/07/2012

Ikväll går jag på mitt sista nattpass för den här omgången och det känns så skönt. Sedan är jag ledig i fyra dagar och jag tror vi ska ta oss till den amerikanska södern framåt helgen, men det får ni veta mer om när veckan närmar sig sitt slut. Vilken cliffhanger va?!
Jag kan berätta att natten som var  blev jag ordentligt uppskrämd i en mörk patientsal, med en för tillfället tom patientsäng och en illröd morgonrock som hade hamnat under den tomma sängen. I ett par sekunder trodde jag att damen ramlat ur sängen och det var en stor pöl med blod under sängen. Låter kanske helt knäppt att jag trodde det, men jag lovar att ibland händer det de mest konstiga saker på sjukhuset. Jag blev väldigt pigg med detsamma i alla fall.

Idag bjuder jag på vegetariskt i bistron i form av en gratäng med potatis och aubergine. Vill inte äta bara färska grönsaker till går det även att ha den som tillbehör när ni servera något kött eller att ha i lite färs i gratängen. Fast jag tycker att ni som inte brukar äta vegetariskt ska passa på att göra det.

Och så måste ni lova att ni håller alla tummar ni har för att min vän Helena ska vinna veckofinalen i tapastävlingen. Ja, sedan hela tävlingen så klart! Heja heja!!



Potatis- och auberginegratäng, 4 pers.
700 g kokt potatis, skivad
1 stor aubergine, ½ cm -skivor, dela skivorna på mitten (gör att gratängen blir lättare att ta då)
1 dl olivolja
2 kulor mozzarella (250 g), grovt riven
1 dl hackade svarta oliver

Tomatsås:
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, riven/pressad
1 burk/pkt krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk socker
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
ev. hackad färsk chili
hackad färsk basilika
70 g färsk spenat

Sätt ugnen på 225°. Har du ingen färdig potatis, så koka den, låt svalna och skiva den sedan. Salta aubergineskivorna och stek dem i rikligt med olivolja. Fräs löken mjuk och tillsätt sedan resten av ingredienserna till tomatsåsen. Låt såsen koka ihop ett par minuter. Smaka av.
Lägg ett hälften av potatisen i en ugnsform, täck med hälften av aubergineskivorna, hälften av spenaten och olivhacket samt hälften av mozzarellan. Lägg i ett nytt lager med potatis och aubergine. Häll över tomatsåsen och strö över resten av mozzarellan. Gratinera i 30 minuter. Servera tillsammans med sallad.

12 kommentarer:

  1. Amerikanska södern låter oerhört spännande, om vi ska gissa så gissar vi att det bär iväg dit på tallrikarna. Skönt att få vara lite ledig efter flera nätter, men anar att det tar lite tid att komma ikapp med sömn och annat som chockerna t.ex:)


    Gratängen låter krämigt smarrig, mozzarellaost is it!

    Tummar och tår hålls hos oss, så klart.

  2. Tack kompis! Vad gullig du är! :-)

  3. Beundrar alla duktiga nattarbetare! Du är fantastisk kram på dig finis ser fram emot mer ledtrådar ang helgen ; ) kram Sofia

  4. Ser jättegott ut även utan kött. Förstår att det är skönt när nattpassen är över för denna gång, beundrar alla som jobbar så! Då ser vi fram emot södern då, ska bli spännande att se vad som bjuds.

  5. Aubergine är perfekt att ha i gratänger! Det är så gott och mättande:)

    Jag kan tänka mig hur rädd du blev att den tomma sängen och "blodpölen".
    För ett år sedan var jag inlagd i ca 6 veckor på sjukhus. Oftast hade jag väldigt ont på natten och sköterskorna kom flera ggr varje natt till mig. En natt sov jag mycket tungt och hon hörde inte att jag andades så hon gick fram och la örat mot mitt huvud för att vara på säkra sidan att jag levde. Då vaknar jag och flyger upp i sängen och vi knockar ihop våra huvuden och båda två skriker rakt ut... sen brister både hon och jag ut i ett gapskratt:) tur att jag hade enkelrum!!!

  6. Skulle aldrig kunna jobba på natten. Då sover jag!:)

    Härlig gratäng! Gillar!

  7. Gratängen låter mycket god och har en fin färg!

  8. Potatis, aubergine, mozzarella och en god tomatsaås. Vem behöver kött då :-)

  9. Detta är en rätt helt i min smak kära du, bokmärker bums. Ja, det kan hända de mest konstiga saker på ett sjukhus... =)

    Så skönt med så många dagars ledighet, då blir det en massa gottigt du kommer att tillaga, härligt härligt kram fina!

  10. Usch, när du berättar sådana läskigheter kommer jag att tänka på den danska thrillern "Nattvakten" som handlar om en som är väktare på ett bårhus - riktigt läbbig!

    Något som verkar mindre läskigt och mer välsmakande är din gratäng. Sån här mat gillar jag!

    Ser fram emot reseberättelsen från söder'n :)

  11. Jättegott ser det ut. Bra för jag behöver mer vegetariska rätter:)

    Lena från Make Ahed Food

  12. Ja, ta nu och testa med er!
    Helena, fy vilket uppvaknande! En patient skrämde mig ungefär så där en natt. Oj, vad vi skrek innan vi också började skratta.
    Kim, nattvakten ska man INTE se innan ett nattpass på jobbet...

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.