Lite av jordens gömda skatter

11/14/2012

Soppor hör lika mycket hösten till som gulnande löv, inte sant? Rotfrukter också för den delen då de är i säsong och sedan långt framåt på nyåret eller till och med inte går ur säsong. När vi var på afterwork för ett tag sedan åt jag en underbart god jortärtskockssoppa med små chips av jordärtskocka på botten. Detta ville jag nu testa även om jag inte fick mina riktigt lika bra. Jag brukar göra rotfruktssoppor ungefär på samma vis varje gång, jag bara varierar rotfrukterna jag har i och så tar jag vad som finns hemma av grädde eller crème fraiche. Mixade rotfruktsoppor är så ljuvligt gott och just jordärtskockssoppa är en stor favorit. Blandade denna gång dem med svartrötter samt droppade lite tryffelolja över den färdiga soppan också. Enkelt och gott. Servera gärna soppan med ett gott bröd, mer behövs inte.

Imorgon är det dags för AW igen (igen och igen, jag har inte kunnat vara med på ett tag), med musicquiz denna gång. Det är så sjukt kul. Håll tummarna för att vi vinner!

Svartrots- och jordärtskockssoppa, 4 pers.
300-400 g svartrötter, skalade och skurna i mindre bitar
300-400 g jordärtskockor, skalade och skurna i mindre bitar
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 l grönsaksbuljong
½ citron
2 dl crème fraiche
(1 svartrot och 1 jordärtskocka)
tryffelolja
timjan

Fräs rotfruktsbitarna och löken i lite olja. Häll på buljong, pressa saften ur citronen och lägg sedan i citronhalvan i grytan. Koka rotfrukterna mjuka. Mixa sedan allt till slät en soppa tillsammans med crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Hyvla en svartrot och en jordärtskocka tunt. Hetta upp olja på botten av en stekpanna och fritera grönsaksskivorna tills de är gyllene i färgen (se upp så de inte bränns!). Låt dem rinna av på hushållspapper.
Häll upp soppan i tallrikar och toppa med de friterade grönsaksslantarna samt droppa lite tryffelolja över.


12 kommentarer:

  1. Soppan ser väldigt god ut! Svartrot har jag nog aldrig ätit :)

  2. Gjorde inte för länge sedan min första jordärtskockssoppa som jag tyckte mycket om. Jag trodde inte mina ögon ner jag upptäckte jordärtskockor i min gård!

  3. Vilken fantastisk soppa! Och va gott att toppa med tryffelolja :)

  4. Jordärtskocksoppa är ju så gott, tyvärr dissas det helt av övriga familjen ;(.
    Får bli en lunchsoppa till mig någon dag tror jag. Lycka till på aw imorgon. Kram

  5. Vi gjorde en enkel variant på jordärtskockssoppa för ett par helger sedan och åt som en smårätt tillsammans med annat. Jag tycker det är så speciell och god smak på jordärtskockor!

  6. Soppor hör verkligen hösten till... vem kan liksom tacka nej till en värmande och god soppa?

    Svartrot vet jag inte om jag har ätit men jag har på restaurang ätit jordärtskockssoppa, gott är det.

    Håller mina tummar för att det går väl för er på quizen, kram!

  7. Sån här soppa hade jag tyckt var supergod, men min man är inte så förtjust i rotsakssoppor,så det blir ju inte av att man gör sånt!!!

  8. Aaaaldrig ätit varken svartrot eller jordärtskocka.. Skämme! Ser kanongott ut ju!

  9. Älskar sådana soppor men inte min sambo tyvärr. I kväll blev det minestrone. Det uppskattades.

  10. soppa är absolut ett måste på hösten! och jordärtskockssoppa är ju en av de godaste. tyvärr råkade jag tappa skålen till våran matberedare i golv så den sprack så jag kan inte mixa några soppor för tillfället, inte alls kul :( och mixade soppor är ju de godaste! så jag hoppas att tomten kommer med en ny matberedare till mig... helst innan jul ;)

  11. Alltså svartroten, det kan vi inte läsa utan att le ganska brett. Vänner till oss som på sin bröllopsmiddag fick i sej lite för mycket av de goda rötterna och det blev "luftigt" värre på bröllopsnatten... om man säger så:)

    Men soppa, man kan bara inte få för mycket av det just nu känns det som, härligt!

    Vi hoppas att quizzen gick bra och att ni fick en trevlig kväll. Här hölls tummarna, bara det inte gjordes för sent på kvällen...

    Ha en nu en skön helg,
    kramar

  12. Jordärtskockssoppa är min favorit med! Fraktade med mig flera kilo från föräldrarnas grönbsaksland så borde klara mig till jul i alla fall. :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.