Pappas goda stekpannebröd

11/12/2012

På Fars dag igår åkte vi först hem till min pappa för att fira honom. Han hade önskat vi skulle komma hem till honom och äta middag. Som ni redan vet slumpade det sig så att pappa hade lagat pulled pork. Han hade även bakat stekpannebröd som vi skulle fylla med köttet samt med grönsaker och tzatziki som en gyros ungefär. Pappa brukade baka dessa bröd när vi var barn och fylla dem med olika godsaker eller så åt vi dem varma med smör på när de kom direkt från stekpannan. De passade perfekt att ha tillsammans med pulled pork.


 
Pappas stekpannebröd
, 10-12 st (stekpannestora)
50 g smör
5 dl mjölk
1/4 paket jäst
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
½ dl socker
2 msk sirap
6 dl rågsikt
5 dl vetemjöl special
(alt. 2 dl rågmjöl + 8 dl vetemjöl)

Smält smöret och slå i mjölken och värm till 37°. Smula jästen i en bunke och slå vätskan över, rör till jästen löst sig. Tillsätt det torra ingredienserna och arbeta ihop till en smidig, men ganska lös deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i 10-12 bitar. Vill man ha flera små kakor är det bara att dela degen i fler bitar. Kavla ut bitarna på mjölat bord till runda kakor, knappt ½ cm tjocka, de reser sig rätt mycket i stekpannan. Kavla gärna med kruskavel. Grädda kakorna i varm torr stekpanna ca 2 minuter på varje sida. Borsta av det mesta mjölet från kakorna innan de gräddas. Trava kakorna ovan på varandra på galler under bakduk så de förblir mjuka. Förvara dem sedan i plastpåse. Kakorna går bra att frysa in.



Sedan skulle vi fira mina barns pappa också (Berra alltså) och barnen fick bestämma vad vi skulle hitta på. En del förslag var kanske mindre bra eller inte riktigt sånt som deras pappa tycker är det allra roligaste (exempelvis Milias förslag att åka till doktorn och mäta henne...) Det förslag de båda tyckte var bäst var att åka till Skällby vår 4H-gård för att leka och grilla. Klockan hann dock bli så mycket att vi bara åkte dit en sväng, mest för att Berra ville kolla in den lekpark de byggt för vuxna (läs utomhus-träningsanläggning) innan det blev becksvart ute. Sedan blev det en brasa i eldkorgen i trädgården, varm äppeldricka och korvgrillning. Ett fint sätt att fira Fars dag var vi rörande överens om.


Måste bara visa hur fint Berra och Lowe pyntat min blomsterspaljé vid vår entré. Bilden blev inte den bästa utan stativ, men det är nog ingen som missar att det är ett hjärta. Visst är det fint?!

17 kommentarer:

  1. Härlig mysfarsdag! Hjärtat är ju jättefint!

    Jag hade massor av migrän dagarna innan farsdag så det blev inte jättemycket firande. Tyvärr, för han är värd allt firande, pappan i det här huset! :)

  2. Brödet låter gott... nästan som indisk chapati ju ;)

    Jättefint hjärta, så pyssliga herrarna i huset är!

  3. Va, kan din pappa laga mat? ;o) MIn pappa kan som mest lägga vatten i blöt samt koka ägg. Hade inte blivit någon pulled pork där inte, aldrig någonsin faktiskt.

    Kram kram

  4. Men så mysigt! och så läckert med pannebrödet nybakat och allt, vad han "sjåat" på på sin dag!..=))

  5. Vad gott brödet låter och ser ut!

  6. Mycket fint pynt! Kärleksfullt hem!
    De där bröden hade jag gärna haft i stället för köpta tortillabröd som är ganska äckliga. Jag föredrar ofta nachos istället. Bud på att baka dessa. Kan tänka att de är goda med smör på:)

  7. Vilken duktig pappa du har! Och de där bröden vill jag verkligen testa. Både till pulled pork som jag fortfarande inte har gjort och till typ tacos, istället för de där torra, tråkiga tortillabröden...

    Och så fint med pappabrasa och hjärtformad belysning i trädgården. Det är häftigt med utomhusbelysning, tycker jag. Man kan göra så mycket. Vi ska lysa upp lite av skogen runt omkring på landet. Men inte för mycket, för det ska ju vara "på-landet-mörkt" också :-)

    Ha en toppendag!

    Kram Lotta

  8. Så mysigt ni firat papporna! Och tufft av din pappa att laga pulled pork. :)

  9. Bilden med Berra, Milia och Lowe är helt underbar, den andas verkligen värme mer än på ett vis!

    Inte dumt med stekpannebröd som tillbehör, helt klart något att lägga på minnet.

  10. Alla tips på varianter av tillbehör till Pulled Pork mottages tacksamt - för själva grisen tröttnar man ju aldrig på!

    Så fint hjärta, mysigt nu när man ser ljusslingor tändas på balkonger och i trädgårdar.

  11. Ett hjärta är alltid ett hjärta, oavsett bildkvalitet. Kvaliteten på kärleken är inget att ta miste på. Underbart!!! Kram!

  12. Men, vilken duktig pappa du har! Min brukar skryta med att han lagar sillbullar i korintsås, vilket är en lögn, men inte många vet hur man lagar det så han kan ljuga vitt och brett utan att bli påkommen.

  13. Vackert! Ja alla bilderna. Inte bara brödet. Så mysigt med en vedkorg på tomten och hjärtat var riktigt "snajsigt". Det är väl ett underbart sätt att umgås, kring eld och ljus:)

  14. Superfint hjärta!
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

  15. Å, vilken flashback jag fick! När vi var små gjorde vi ett liknande bröd i stekpanna. Så underbart gott. Framför allt när det fortfarande var ljummet så smöret smälte lite lagom. Åååå, den som hade kommit med en GI-variant på det hade fått en riktig smällpuss=)

  16. ina bilder och vilken härlig dag :)

  17. Vad fint med hjärtat som lyser där ute!;)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.