Färgglad gratäng

12/05/2012

Här går det nästan bara att vara inne och mysa just nu eller så är det snökedjor som gäller. För min del gäller det första alternativet. För tillfället ska jag säga eftersom snöröjningspengarna redan sägs vara slut, så kanske får det bli ett par tuffa kedjor till bilen. Tills dess ökar jag min stearinkonsumtion med råge. Milia har fått en julkalender från brandkåren med en massa tips bakom luckorna. Alltför att minska risken för bränder nu när alla lyser upp sin tillvaro med tända ljus. Använda sig av barnen kan vara ett bra sätt att se till att inga ljus lämnas tända utan tillsyn för de är små ordningspoliser allihop. Ja okej då, när det kommer till att se så att alla andra sköter sig. Bakom första luckan stod det " Kolla att brandvarnarna fungerar hemma hos dej. Knacka på hos dina grannar och fråga om deras brandvarnare fungerar." Så ser ni oss knacka dörr vet ni varför...

Dagens middag passar bra så väl en isande kall vinterdag som comfort food en tråkig grå vardag. Hittade gratängen hos Sara och den är ett perfekt sätt att ta hand om överbliven köttfärssås och göra något gott med rotfrukter. Jag älskar alla sorters rotfrukter och tyckte att de blev mycket goda som topping till färsen. Please try this at home!



Köttfärsgratäng med rotfruktstäcke, 4 pers.
500 g köttfärs/-sås/-röra
500 g rotfrukter, jag tog lika delar potatis, palsternacka, morot och kålrot, ganska fint rivna
2-3 tomater, tärnade
100 g riven ost
salt & svartpeppar
smör

Sätt ugnen på 200°. Har du ingen överbliven köttfärssås, fräs färsen tillsammans med hackad lök och vitlök och krydda frikostigt. Häll köttfärssåsen i en ugnssäker form, strö över tomathacket och sedan den med rivna osten. Blanda de rivna rotfrukterna med salt samt peppar och fördela dem över osten i formen. Hyvla över ett par skivor smör. Gratinera gratängen mitt ugnen i 25-30 minuter.

15 kommentarer:

  1. :) Ser er framför oss, hur ni pulsar fram i snön, från hus till hus, och testar brandvarnarna i kvarteret! Underbart!
    Men visst är det bra att börja tidigt med brandsäkerheten, allt som kan hjälpa till att förhindra eldsvådor är positivt. Även envisa barn:)

    Okej, will do!

  2. Så gott och så enkelt! Sparar receptet! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram
    //Lana

  3. Ojdå, är pengarna slut... bådar inte gott för det ska komma mer snö och bli kallare... åtminstone hos oss, brrrr! Jag som alltid fryser, fryser än mer nu kan jag lova dig.

    Säger som Mårtenssons, kan se er framför mig knackandes dörr haha :)

    Sara har fina recept på sin blogg och rotfrukter gillas alla gånger av mig, kram!

  4. Vad roligt att gratängen gick hem hos dig! :)

  5. Ha, ha! Det är så bra med barn på det sättet, ge dem ansvarskänsla typ och sedan är de verkligen på hugget! I det här fallet med brandsäkerhet är det verkligen bonus..

    Att ta tillvara på köttfärssås så där är bland det bästa jag vet! Jag blandar med potatis eftersom jag är kinkig på rotfrukter. Fast potatis är ju också en rotfrukt iofs :-)

    Snöröjningsbudgeten för Estocolmo är nog spräckt i och med denna dag! Vilket kaos vi har haft :-)

    PS Du har väl släckt ljusen?

  6. Vilken bra kalender och det kan se roligt ut om flera har samma kalender och knackar dörr hos varandra :) Ha en fin torsdag!

  7. Det ser väldigt gott ut! Perfekt vardagsmat med allt i en form :)

  8. Enkelt och gott recept där man tar till vara på mat som blir över. Det gillar jag.

  9. Restgratänger gillas!
    Vi har haft en riktigt fin vinterdag här idag. Soligt men kallt. Har förstått att ni fått lite mer snö än oss. Men underbart att hela Sverige är vitt! Hoppas det håller i sig till jul!
    Tack för ringen! Den kom på posten idag.

  10. Åh, det där både lät och såg gott ut! Jag älskar ju rotfrukter av alla slag. Kram!

  11. det är bra att ni håller koll på grannarna så att det inte sker några tråkiga olyckor! vi fick också såna julkalendrar av brandkåren när jag pluggade på visingsö... då var jag 20 år :)

    restgratänger är fina grejer, och så fin bild det var på den. som vanligt :)

  12. Å, vilken smart kalender. En sådan hade jag också velat ha här hemma, haha.

  13. åh va gott de ser ut,älskar oxå rotfrukter,speciellt palsternacka.gu vilka fina grytlappar

  14. recept med rotfrukter kan man aldrig få nog av!

    Lena från make a head food

  15. Grytlapparna kommer från Rice. En väninna hade ett par som hag blev förälskad i och hade egentligen tänkt be min son väva ett par, men så hittade jag dessa i en affär i Halmstad. Tycker de är ful-coola :-)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.