Lördagens tapas

12/09/2012

Haft en kort helgledighet eftersom jag jobbade natten till i lördags. På kvällen hade killarna bestämt att vi skulle äta blandad plockmat och eftersom vi var sugna på lite olika saker det blev en mix av dessa. Äta mat så här är verkligen det bästa vi vet.
Från charken köpte vi hem två favoriter, rödvinsprosciutto och spianata calabra (en italiensk salami). Vi testade svarta urkärnade oliver från Gaea, som olivälskaren i familjen (lillspöket) smäckte i sig nästan alla själv. Gott betyg med andra ord. Lite cornichons mumsade vi också på.Gillar ni dessa minigurkor?

Blåmögelost och pepparkakor hade vi självklart, ett måste i adventstider, inte sant?! Lowe upptänkte för första gången hur god kombinationen är. Men slutade abrupt äta när jag råkade säga: -Vad roligt att du gillar mögelost. -Va?! Är det mögel i osten?! Fy!

Jag marinerade lite skaldjur i olika marinader smaksatta med bland annat ramslöksolja, lime, chili, ingefära och vitlök. Pilgrimsmusslorna stekte jag hastigt innan och räkorna var vanliga kokta. I bakgrunden skymtar även örtmarinerade kronärtskockshjärtan.


Och här blande det bästa av allt en liten varm camembert som toppats med blandade hackade nötter och honung. Det är så ljuvligt gott! Jag gör likadant med chèvre ibland och njuta av alldeles ensam om det vill sig. Vi hade även quesadillas till samt färdiggrillade kycklingklubbor.
Till maten testade vi vuxna en cava som var ny för oss. Vinet hade en mycket frisk smak som vi alla gillade. Sedan var det lite olika vilken tapas som passade bra och mindre bra tillsammans med vinet. Helt klart prisvärt för dryga 50-lappen!

15 kommentarer:

  1. Åhhh godetid vad det ser gott ut finis : ) Tänk bara 2 veckor kvar till jul HJÄLP ; ) kram Sofia

  2. Himmel så mycket gott! Jag får nog gå upp och göra en knäckemacka för nu kurrar min mage, hihi! Jag älskar cornichons - i mat, till mat, på mackan, som tapas. Mmmmm, så mycket gott det finns! Kram och glad advent!

  3. Älskar plockmat! Vi åt lite ost och kex i går kväll till dessert. Sååå gott och åt alldeles för mycket. Mer plockmat i detta hemmet tack! Perfekt när det passar alla!

  4. Jo visst var det vårt bröllop hon skulle fota!! :-)
    Så himla kul att hon ville göra det, vilken gullig tjej alltså. Hon var med hela dan och fotade medans jag gjorde mig iordning, vilket jag gjorde själv, både smink och hår. Och det blev bra. Min stilige man tar ju inte riktigt lika lång tid på att att fixa till sig då;-)
    Dagen var magisk och allt var underbart! Lever vi på i alla våra dagar!!!
    Natti natt!
    Kramar Anna

  5. Mmm...gott, gott!
    Jag älskar minigurkor och köper ofta dem hem som tillbehör till olika rätter! I Ryssland äter man olika salta gurkor till nästan allt! ;)
    Var köper man ramslöksolja?
    Ha en fin måndag!
    Kram kram
    //Lana

  6. Sån man är nog bland det bästa man kan plocka fram. Vi äter det ofta och varje gång tänker jag, vad enkelt och fantastiskt gott!

    //Lena från make a head food

  7. Åååh, vad gott! Jag älskar den här typen av plockmat men Mannen ratar det. Därför blir det sällan tyvärr... Sån där varm brie måste jag bara göra någon gång framöver. Det dräller verkligen i mungipan...

    Ha en fin vecka. Kram till dig!

  8. Mmm visst är det gott med plockmat! En favvo hemma hos oss också. Ofta på fredagarna. Apropå osten har jag också provat det ett par gången men sedan glömt av det. Tack för tipset.:-)

    Hoppas ni provar Gewurztraminern som ni har kvar tillsammans med någon het thaimat. Jag tror att ni kommer att uppskatta vinet mer tillsammans med en sådan maträtt. :-)

  9. Plockmat ligger högt på topplistan i vårt kök också, det finns ju en hel massa som man vill prova. Lillejulafton blir det mat av detta slaget för vår del, vi hittade ett spännande bubbel på gröna skylten som tydligen skulle passa riktigt bra till just chakuterier så därmed var det bokat!
    Bakad brie måste vi se till att lägga till på listan för vad vi ska ha då, det är ju så gott!

  10. Tapas är så gott... konstigt att vi äter det så sällan hemma hos oss. Varm brie mmm smakade det för 4 år sedan och är såld sedan dess!

    Cornichons gillar jag mycket :)

  11. Håller med, plockmat ÄR verkligen grymt! Tänkte jag skulle ställa till med något liknande på torsdag när våra vänner kommer över på Luciamys.

    KRAM!

  12. Cornichons är ju hur gott som helst! Precis som plockmat överlag, fast vi äter det alldeles för sällan... Och Jimmy jobbar ju nästan precis vid Saluhallen här så vi skulle ju kunna köpa hur mycket gotte som helst hur lätt som helst, men ändå blir det inte av... Knasigt.

    Haha, de är roliga de där små, du skulle ju sagt att du bara skojade om att det var mögel i osten så hade han nog fortsatt äta ;)

  13. Oj såg ut att var mycket spännande och gott på det tapasbordet.

  14. Tant Gul, det ska vi göra!

  15. Åh, så gott! Vi gör också väldigt ofta tapas/plockmat här hemma. Det är verkligen bästa sättet att äta på. Och den där osten... gaaah, vad lyxigt!!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.