När vi smakade på en bit av texmex-himlen

1/07/2013

För någon vecka sedan fick vi en inbjudan till middag hos våra vänner Linn och Martin och i denna fanns vissa antydningar om att matresan skulle gå till Mexico med omnejd. Berra och jag som hade kläder kvar efter att vi varit på en maskerad för ett par år sedan, kunde helt enkelt inte låta bli att fullkomligt ryckas med och bestämde oss för att skoja lite med värdparet. Jag hade tonerna till Den onde den gode den fule i huvudet, vilket säger en hel del om känslan när vi knatade iväg.


Kvällen började med en vinprovning av fyra vita viner av samma druva, Chardonnay. Däremot hade förfrågan om viner från Mexico gett expediten på Systembolaget viss huvudbry, och de fick istället tips på fyra viner från Sydamerika, två från Argentina och två från Chile.

Vi fick systembolagets beskrivningar av vinernas färg, doft samt smak och skulle sedan försöka para ihop varje glas med den rätta beskrivningen. Dessutom skulle vi försöka gissa vinernas priser, tala om vilka maträtter (ex. fläsk, fisk osv) de passar ihop med, gissa vilket som inte var ekfatslagrat och berätta vilket vin vi tyckte var godast. Kan säga som så att smakerna gick en hel del isär. Jag tyckte allra bäst om Cameleon och Cono Sur som båda hade en mycket frisk smak.

Dessa var vinerna:
Catena, nr 6612, 119:-
Cameleon, nr 6031, 79:-
Indomita, nr 2079, 55:-
Cono Sur, nr 70733, 99:-

Tillsammans med vinet serverades små kex och en god röra med soltorkade tomater och vatten så klart, dock ingen spottkopp (sånt slöseri pysslar vi inte med).

Sedan styrde vi kosan norr ut igen mot vad som visade sig vara ett fantastiskt smakäventyr. Jag vet att flera av er testat min chili con carne med chipotlepasta och öl och gillat den. Då är detta en middag helt i eran smak! Jag lovar er att om ni någonsin tänker bjuda era vänner på en mexikansk kväll eller bara vill visa hur en riktig taco smakar, så har ni här recepten på succén. Recepten som kommer från boken Texmex från grunden är en bra riktlinje. Sedan gäller det att lägga till lite passion och kanske rent av läppja på en kall Corona under tiden ni pysslar om grytan och gör alla tillbehören för den rätta känslan.


Martin har länge gillat och läst Jonas Cramby (som skrivit boken), men efter att följt hans roadtrip genom Texas blivit ännu mer inspirerad.  Han hade ägnat nästan hela dagen åt att laga all mat och att koka en så fantastisk beef chili som smakade helt ljuvligt av rökig chili, med en lagom hetta och en så djup smak som gör att man vill stöna högt.

Beef chili taco, 4 pers.
1 torkad chipotlechili (rökt chili, oftast jalapeño)
1-2 torkade chilis, tex ancho (brukar vara nästan svarta torkade, heter poblano färsk)
1-2 dl vatten
1 kg högrev, tärnad
1 hel vitlök, finhackad
2-3 msk vetemjöl
1 msk chilipulver
2 tsk spiskummin
2 tsk torkad koriander
2 tsk torkad oregano
1 msk strösocker
salt och svartpeppar
1-2 färska chilis, finhackade
33 cl ljus öl
1 oxbuljongtärning

Ta bort skaften och kärna ur den torkade chilin. Täck dem med vatten och koka i 15 minuter. Stek köttet och vitlöken i omgångar så de får fin stekyta. Pudra över mjölet, de torkade kryddorna, sockret samt salt och peppar. Tillsätt den finhackade färska chilin och rör om.  Blixtmixa den kokta torkade chilin tillsammans med kokvattnet och häll över grytan. Fyll på med öl och buljong så det precis täcker. Låt grytan stå och småputtra med lock i minst 2 timmar eller tills köttet är trådigt och fint.
 



Martin hade dessutom kokat en egen salsa som hade en bra hetta och smak av chili och koriander. Berra som är tokig i heta såser hade nog kunna äta den med sked direkt ur burken om vi inte haft ögonen på honom. I bakgrunden ses även inlagd rödlök, som måste var ett av de bästa tillbehören - till allt!

Salsa roja, 4 pers.
1 gul lök, klyftad
4 tomater, klyftade
6 vitlöksklyftor
4 torkade chilis, tex ancho eller guajillo (har lite söt smak), utan stjälk och urkärnade
1-2 dl kycklingbuljong
½ kruka koriander
salt

Lägg den klyftade gula löken i en gryta tillsammans med tomatklyftorna, vitlöken och den urkärnade torkade chilin och slå över buljong så att det precis täcker. Koka i 15 minuter och låt sedan svalna. Mixa allt tillsammans med koriandern och passera genom en sil så att skalen och kärnorna försvinner. Salta och smaka av.

Inlagd rödlök, 4 pers.
2 rödlökar, tunt skivade
2 dl vitvinsvinäger
½ dl strösocker
1 msk salt
1 lagerblad
½-1 chili, tex habanero
ev. 1 msk rödbetslag (från inlagda rödbetor) för att ge mer intensiv röd färg

Blanda vinäger, socker, salt, lagerblad samt chili i en kastrull och låt koka upp. Lägg sedan i löken och sjud i 30 sekunder. Låt kallna och häll över allt i en burk tillsammans med chilin. Låt stå 6-8 timmar i kylskåp tills löken långsamt ändrat färg från rödvit till vackert ljusrosa. Håller ett par dagar i kylskåp.


Vi fick även en söt och fräsch mangosalsa som även den hade en aning chilihetta och smak av koriander. Som ni kanske märker kan vara bra att läsa recepten ordentligt innan ni sätter igång så ni laddar upp med tillräckligt med chili och andra kryddor.

Mangosalsa, 4 pers.
2 mogna mango, skalade och fint tärnade
½ rödlök, finhackad
½ kruka koriander, finhackad
1-2 msk pressad limejuice
½-1 färsk habanero, urkärnad och finhackad (ta det lugnt med chilin då den är stark!)
½ tsk salt

Blanda samman alla ingredienser i en skål och servera mangosalsan kall.

Jag brukar aldrig använda handskar när jag hackar chili, men det kan vara ett bra tips eller var försiktiga när ni hackar de färska frukterna, särskilt de starkare sorterna. Jag vet av egen erfarenhet att det kan svida bra i flera timmar på känsliga ställen som man råkat ta på efter chilihackande...


Självklart bjöds det även på guacamole och riktig sådan där avokado mosas grovt och fortfarande smakar avokado, men med en fräsch smak av lime och lätt hetta från chili.

Chunky guacamole, 4 pers.
8 avokado, urkärnade och skalade
4 msk pressad lime
2 tsk salt
4-6 vitlöksklyftor, finhackade
½ kruka koriander, finhackad
4 färska chilis, tex jalapeños eller spansk peppar, finhackade

Klubba avokadon i en mortel, mixa den inte! Tillsätt lime, salt, vitlök, koriander samt chili och rör om. Smaka av. Om du är osäker på hur mycket det ska vara av allt så tänk att chilins heta smak ska vara i balans med limens syrlighet och saltets sälta.




Det är här, en stund efter denna bild är tagen som vi började ge ifrån oss små stön av njutning. Ni vet när alla smakerna gifter sig i munnen och man blir härligt påmind om hur underbart gott mat kan smaka. För låt er inte ens för en sekund luras av att det ser ut att vara en vanlig taco som ni tror att ni har ätit. Det är som att jämföra kolsyrat vatten och champagne ungefär. Vi åt oss helt tokmätta, för det fanns inget annat alternativ.
Jag lyckades dessutom på något vis lura Martin till att ta fram Tequila och bjuda på tillsammans med lime och salt. Jag tillhör dem som tycker det är gott på riktigt, men det är allt annat än bra att dricka... Tequilan visade sig dock passa fint till mangosalsan.




Medan killarna dukade av sjönk vi tjejer ned i soffan och inväntade desserten, som var vaniljglass med dulce de leche och rostad kokos. De kokade den kondenserade mjölken i en gryta med vatten, men hade burken stående upprätt och hade gjort ett par hål i toppen på den. Därför var grytan endast till hälften fylld med vatten. Såg smidigare ut än på det viset jag brukar koka den). Mjölken kokade i ca 2 timmar och var som tunnare kolasås. Så ljuvligt gott!


Martin som är precis som jag glad i att blanda drinkar bjöd på klassiska Margaritas i glas med saltade kanter. Ni som känner mig vet att jag har en förkärlek till limefriska drinkar och Margarita tillhör en av favoriterna. Drinken blev ett gott och fint slut på en toppenkväll. Som jag sa, det här gör vi gärna om ;-)

Margarita, 1 drink
4 cl Tequila
2 cl Cointreau
2 cl pressad lime
socker
salt

Den snyggaste saltranden får du genom att gnida toppen av glasets utsida med en citronskiva och sedan vända glaset upp-och-ned och strö på salt. Eller så gnider du kanten med en limeklyfta och doppar glaset i salt.
Skaka Tequila, Cointreau, socker och limejuice tillsammans med is. Sila upp i glasen med saltad kant.

10 kommentarer:

  1. Wow! det här kallar jag för riktig tacos! Tänk om alla barnfamiljer åt det till fredagsmys? ;)
    Riktigt gott!
    Ha en toppen måndag!
    kram
    //Lana

  2. Now we're talking! Texmexmat och jag är ett. Jag älskar Margueritas, Tequila och heta chiligrytor. Berras gryta låter som min Texas no bean chili, fast jag har mörk choklad och rödvin i min också. Galet gott!

    Jag ska ha texmextema första helgen i februari, så jag lånar dina tillbehörsrecept rakt av. Perfekt med lite nytt på bordet. Mangosalsa brukar jag göra men inte riktigt så här. Tack snälla goa Emmy för fina recept. Kram!

  3. Alltså om Linn och Martin vill ha några NYA vänner så är vi på. Superpå.

  4. Oj vilken kväll!!!! Allt ser supergott ut, både på fat och i glas(:

  5. Med GUD den beef chilin lät hur häftig som helst!....*snålvattnet rinner* ser ut som en riktig pangkväll!...=)

  6. Åååååå varför bjuder ingen mej på sånt här? :)
    Får ta saken i egna händer å fixa en egen temakväll, för allt verkar ljuvligt gott. :D

  7. Puuuuuuuuh, så mycket gott! Vilken underbar middag och afton att få gå iväg på. Och vilka tacksamma gäster som går all in :-) Vilka puddingar!

    Den där texmex-boken har jag hört och sett om lite varstans, måste nog inhandlas. Mexikanskt är verkligen så mycket mer än tacos och tortillas. Jag blev superinspirerad att testa så gott som allt. Tack för ett ljuvligt inlägg!

  8. Ojoj så mycket ljuvlig mat.... mmmm.... jag blir sugen även om jag är rätt så mätt! Förstår precis det där med äkta mexikanskt och när smakerna gifter sig sådär fint.

    Mangosalsa kan jag nästan leva på, kram!

  9. hahahaha, vilket härligt inlägg. För det första...foxy du är..för det andra..vad mkt härliga recept. Tack och bock, underbart!! <3 Mexikanskt är underbart!

  10. Jag vet! Det var så sjukt gott allting! Ni måste lova att testa.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.