Nyårssnittar

12/27/2012

Nyår börjar närma sig och det märks att många letar inspiration till nyårsafton. Hade jag gjort som de senaste åren och firat nyår innan den siste december hade ni kunnat få tips på rätter före nyår även i år, men jag gör som ni andra och håller mig till den rätta kvällen. Ni får kika in de senaste två årens menyer, för dem kan jag rekommendera. I dagens nummer av KalmarPosten tipsar jag däremot om två finfina snittar till nyårsbubblorna som ni får här tillsammans med min lilla krönika:

Nyårsafton känns många gånger som en av årets viktigaste kvällar. Laddad med förväntningar om en fantastisk kväll med en outstanding trerätters och en final där ett makalöst fyrverkeri beundras samtidigt som gästerna skålar i dyra bubblor. Men ni har säkert precis som jag haft nyårsfirande som inte blivit riktigt som vi tänkt oss. Jag har sprutlackerat köket med sparrissoppa (mixa aldrig kokhet soppa i en blender...), vält en hel bricka med välkomstdrinkar, åkt ifrån kvällens dessert som skulle vara mitt bidrag, festklänningens axelband har lossnat precis när gästerna anländer, stoppat alkoholfri öl i min väninnas frys som exploderat, lyckats steka kvällens filé alldeles för länge... ja, listan kan göras lång. Det jag vill säga är att se till att inte kvällen blir förstörd bara för att förväntningarna är för höga. Dela upp rätterna mellan gästerna så kan ni lägga allt krut på en av dem. Kör med ett säkert kort, rätten alla gillar och som du aldrig misslyckats med. Hoppa över att laga det mest avancerade recept du länge velat testa just denna kväll. Vill ni dricka champagne på nyårsafton  servera den som välkomstdrink så ni kan njuta av den riktigt och inte vattna grannens rabatt med den för att någon skakat flaskan. Det är inte meningen att hela sparkassan ska gå till hummer, oxfilé och champagne. Det finns många goda mousserade viner runt hundra lappen som passar fint när som under kvällen. För att inte tala om alla maträtter som kvalar in bland goda bjudrätter. Skulle nu olyckan vara framme är det inte hela världen, ni kommer få en rolig kväll med ett gott skratt och början på ett nytt fantastiskt år.





Laxrullar med wasabi, ca 20 st.
200 g rökt, skivad lax
100 g Philadelphiaost
½-1 tsk wasabipasta (jag har wasabipulver jag blandar med vatten)
2 msk dill, finhackad
2 msk gräslök, finhackad
2 tsk pressad citronsaft
salt & vitpeppar
½ dl sesamfrön

Lägg laxskivorna lite omlott på en bit plastfolie så att de bildar en rektangel. Blanda Philadelphiaost, wasabi, hackade örter och citronsaft i en skål. Smaka av med salt och peppar. Bred fyllningen på laxskivorna och rulla ihop dem med hjälp av folien till en rulle. Rulla laxrullen i sesamfrön. Förvara den i folie i kylen.  Skär rullen i skivor med en vass kniv. Lägg den gärna 30 minuter i frysen innan så blir det finare skivor.

Skinkknyten med ingefära, 20 st.
10 stora tunna skivor lufttorkad skinka, delade på mitten
100 g Philadelphiaost
½ syrligt äpple, fint tärnat
1 msk finhackad syltad ingefära
1 tsk riven färsk ingefära
salt & svartpeppar

Lägg ut de halverade skinkskivorna. Blanda ihop Philadelphiaost med äpple och de två sorterna ingefära. Fördela röran i mitten på skinkskivorna. Nyp ihop dem till små knyten. Förvara i kylen fram till servering.

Tips på gott bubbel till en hygglig peng:
Anna de Codorníu (7369), 89 :-
Louis Bouillot Crèmant de Bourgogne (7688), 99:-
Ferrari Brut (7721), 139:-
Palmer & Co Brut Reserve (7372), 229:-


16 kommentarer:

  1. Haha, du verkar råkat ut för det mesta, inte dåligt!

    Jag och familjen ska upp fira nyår i en stuga i Ludvika. Ska bli så mysigt så! Barnen längtar riktigt mycket. Jag fick finbubbel när jag öppnade butiken och som du skriver så ska den drickas till förrätten. Till 12-slaget får det bli något annat inte lika fint (dyrt).

    Kram kram

  2. hahaha, jag vill också fira nyår med dig om du lyckas med såna fina grejer varje år :) och för att jag tror att du bjuder på riktigt god mat också!

    vi blir nog hemma bara vi tre på nyårsafton, konstigt nog har ingen bjudit in oss med 2½-månads bebis på nyårsfest ;) vi får nog skaffa lite fler bekanta med barn tills nästa år, haha. men äta gott har jag tänkt att vi ska göra i alla fall, vet inte riktigt vad ännu bara.

    hoppas du haft en fin jul & god fortsättning!

  3. Vilka underbara snittar, supertjusiga! Helt perfekta för nyår!

  4. Ditt inslag är det enda jag läser i Kalmarposten, kompis! Jättefin nyårskrönika! Kram!

  5. Minns bakåt till min ungdom när nyår tydligen innebar årets fest. Det skulle planeras, klänning inköpas, inte att förglömma nya partydojor och väska. Fin champagne och lyxig oxfilé. Ja... jag är så lycklig över allt vad småbarnsåren innebär - umgås med likasinnade, ha det trevligt och inte orka sätta ribban så speciellt högt! Numera är nyår inte så speciella, men trevliga och ganska prestigelösa! Me like!

  6. Vilken fin bild, underbar :) Och din krönika gillas också!

    Oj, så tokigt det kan bli på nyår... ;) Kram!

  7. Smarriga små tillstugg! Bra med tips. Jag är förrättsansvarig och filar på den i huvudet!

  8. Fin krönika och ja, ibland går det inte som man tänkt sig!

  9. På tal om bubbel till billig peng, jag läste om någon som kolsyrade sitt vita vin i sodastreamern :-)

  10. Wow vilka fina snittar! Med wasabi kanske jag till och med skulle få i mig laxen :-) Du är så himla duktig. Bilderna är grymma och recepten likaså.

    Hoppas du haft det härligt i jul med familjen och fortsätter njuta resten av året.

    Gott nytt år!

    Kram Lotta

  11. De där laxsnittarna ser ju såååå goda ut! Min sambo gillar dock inte rökt/gravad lax så jag får väl göra några bara till mig :-P

  12. Laxsnittarna har jag gjort själv ett par gånger, och dem måste man ju bara älska!
    Knytena däremot var något nytt, spännande!

    Och ja, inga förväntningar är väl som nyårsaftonens...
    God fortsättning och kram!

  13. Härliga du!!!
    Nästa år kommer turen till oss att anordna nyårsfirandet, men i år blir det att komma hem till goa vänninan för ett mysigt firande hemma hos dem:-)
    Så du är ledig i år då? :-)
    Önskar dig ett KALASfint nytt År!
    Kram Anna

  14. Kanske kan bli en del av nyårsmenyn, den som lever får se.

  15. Malin, jag är född klumpig... ;-)
    Pernilla, det var det värsta. En 2,5 månaders bebis är en finfin gäst!
    Helena, kul att du läser min spalt.
    Anna, yes off duty ;-) Nästa år kanske det är vår tur. Beror på när jag ska fira mina 40 år...
    Tack för att ni alltid säger så snälla saker mina vänner!
    God fortsättning till er också! Kramar!

  16. Vilka underbara snittar, supertjusiga! Helt perfekta för nyår!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.