Snabb tjej och snabblagad mat

5/30/2012

Idag har jag sprungit snabbare än om jag hade haft döden i hasorna. Näe, det handlade inte om att få ha livet i behåll även om det kändes som om jag skulle dö mot slutet. Jag har sprungit Drottning Margaretaloppet tillsammans med mina kollegor, som vi gör varje år. Loppet är bara 5 kilometer, men om man springer som om man vore jagad räcker det. Kändes som alla sprang snabbare än vanligt idag, så även jag. När jag närmar mig mål ser jag vår sjukgymnast på jobbet och springer ifatt henne. Då börjar hon spurta, så vi sneglar på varandra och på klockan över mål och kutar på som attan. Stupar på (rätt sida av) mållinjen precis när klockan visar 25:59. Så det var helt klart värt lite illamående. Inte värre än att jag glatt kunde mumsa i mig av picknickkorgen en stund senare.

Dagens recept är en av middagarna från Middagskorgen förra veckan, som vi åt först nu. Berra brukar klaga på att vi äter för lite paj, så nu när han fått paj så här tätt var han mer än nöjd. Han tyckte dessutom att pajen var väldigt god, så nu ligger jag riktigt bra till :-)Pajen är mycket god tillsammans med bara sallad, men även tillsammans med lite medelhavscharkuterier.



Broccoli- och fetaostpaj, 4 pers.
100 g kylskåpskallt smör
2½ dl vetemjöl
1-2 msk kallt vatten
1 broccoli, delad i mindre bitar
3 ägg
3 dl vispgrädde eller hälften mjölk
vitpeppar & salt
150 g fetaost
75 soltorkade tomater

Sätt ugnen på 225°. Arbeta ihop smöret med mjölet till en smulig massa. Tillsätt vatten knåda ihop till en deg och tryck ut  i en pajform. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Koka broccolibuketterna ett par minuter i lättsaltat vatten, låt rinna av. Vispa ihop ägg och vispgrädde, krydda med peppar och lite salt. Fyll pajskalet med broccoli, smulad fetaost samt soltorkade tomater och häll över äggstanningen. Grädda i 25-30 minuter, tills pajen fått fin färg. Servera tillsammans med en god sallad.
 

Ett fat med sommar

5/29/2012

Jag vet att sommaren känns aningen längre bort idag än vad den gjorde i helgen. Lite glad är jag dock eftersom regnet spolar bort en del av allt frömjöl som färgat hela vår trädgård och allt vi har i den i en blekgul nyans. Just nu är dock allt gulrandigt så aningen mer regn skulle bli bra, sedan vill jag och mina plantor ha sol. Tror ni inte att jag knäckte finaste chiliplantan med trädgårdsslangen! Det var nästan så att jag grät en skvätt. Jag ska försöka lägga upp lite bilder framöver så får ni se vilken djungel (host host, snart kanske...) jag har på altanen.
En fin sak med sommaren oavsett vilket väder det är så är det alla fina sallader som man blir sugen på att svänga ihop! Gärna till grillat, för grilla det bör man göra på sommaren även om det kommer en eller annan skur med regn.

Frukt är så gott i sallader ihop med ost. Nästan alla ostar är lite salta och passar så fint ihop med söta frukter. Ta vad som fruktkorgen bjuder på för dagen eller säsong.
Här ses jordgubbar ihop med fetaost, svarta oliver, galiamelon och marinerad rödlök (1 tunt skivad rödlök blandas med  1 msk rödvinsvinäger och 1 tsk strösocker). Behöver jag ens säga att det är gott?!



På det stora fatet ses ruccola, lättkokt sparris, lättkokta sockerärtor, serranoskinka, hyvlad parmesanfärska fikon och pinjenötter. jag lovar att om ni blandar ned lite goda saker i salladen som kommer även de äta som vanligtvis inte äter så mycket grönsaker, för det går inte låta bli helt enkelt.


Vart mitt superfina fat kommer ifrån? Detta är det stora fat jag fyndade i Halmstad när vi var där. För bara 170:-! Skålen bakom är även den ett av fynden från samma butik.  Att inte jag köpte hela affären är ett under.

Fuskpizza och en riktig pizzabagare

5/28/2012

Vilket väder vi har fått! Idag är jag äntligen ledig och får också njuta av solen. Jag har jobbat hela helgen och försökt smita därifrån så fort jag bara har kunnat. Så i fredags efter jobbet ville jag sitta i solen så mycket som möjligt, så maten blev en snabblagad fuskpizza med lite annat plock till. Lowe hade valt ut en prosciutto i charken han tyckte om och så ser ni vår favorit salami spianata calabra, lite blandade oliver och tomater. Allt äts med händerna och det röda vinet intogs i vanliga dricksglas för den rätta känslan :-)

 Smördegspizza med smak av drömmen om semester
1 rulle färdig smördeg
1 dl crème fraiche
1 äggula
150 fetaost
1 burk kronärtskockshjärtan, klyftade 
ett gäng ugnsrostade cocktailtomater
ett par skivor salami
färsk timjan

Sätt ugnen på 225°. Rulla ut den färdiga smördegen på en plåt. Gör ett snitt ca 2-3 cm innanför kanterna runtom på smördegen. Vispa ihop crème fraiche med äggulan och bred ut innan för snitten du gjort. Smula över osten och fördela kronärtskockshjärtan, tomater och salamin över pizzan. Lägg på ett par kvistar timjan, vrid ett par varv med pepparkvarnen över och strö över lite flingsalt. Grädda i ugnen i ungefär 15 minuter. Skär i bitar och mumsa i er.



I lördags jobbade jag på kvällen och missade därför början av Eurovision Song Contest och kom innan för dörren precis när Loreen skulle uppträda. Sedan gick det ju inte att gå och lägga sig! Så otroligt roligt att vi vann. Gissa om det kommer bli en tjejtripp till ESC nästa år!
 Så igår när klockan ringde på morgonen kändes det som jag precis hade lagt huvudet på kudden. Zzz... Halvvaken tog jag mig igenom helgens sista arbetspass för att sedan flexa hem tidigare för att åka och fira min mamma både på Mors dag och i efterskott på födelsedagen. Självklart firades även jag och lillasyster lite. Våra barn har varit så duktiga ända sedan de föddes och kunnat köpa så fina paket, hi hi ;-) Pappa fixade godaste grillmiddagen (tyvärr ingen kamera med mig) och under tiden gav syrrans Alma oss pedikyr medan vi systrar och mamma sippade bubbel i varsin solstol. Mer än nice!

Igår var det även en kille som fick present, min mamma hade fixat finaste kockjackan till Lowe! Ni minns kanske att Milia fick så fint förkläde och då sa Lowe att han ville ha en kockjacka. En sådan som Mat-Niklas och barnen har när de fixar överraskningsmiddagar i Bolibompa. Han blev sååå glad.


- Mamma, gissa vad jag ska bli när jag blir stor?
- Kock eller bagare?
- Rätt! Jag ska bli pizzabagare. För visst har de kockjacka?
 

Rabarberdricka

5/27/2012

Vad är sommar för dig? Om jag tänker på barndomens somrar så förknippas de med en massa utomhuslek, att bygga kojor lite för högt upp, leka alldeles för nära ån, komma hem för sent (hm... en arg pappa på cykel), plocka blommor på grannens tomt (de växte ut genom staket...) och en massa annat bus. Om jag tänker sommarmatsminnen så blir det en massa frukt som poppar upp. Palla sommaräpplen, smultron på strån så klart, plocka jordgubbar (värsta sommarjobbet ever!), njuta av jordgubbar med mjölk, äta krusbär och vinbär direkt från buskarna, mammas rabarberkräm och i väntan på denna sockerdoppade rabarber. Brukade ni doppa rabarberstjälkar i socker och äta? Det är så där härligt söt-surt och gott. Precis som min rabarberdricka. Jag brukar inte koka rabarbersaft utan göra rabarberdricka istället. Finns ingen bättre törstsläckare en varm sommardag. Hur röd eller rosa den blir beror helt på hur röda rabarberna är. Oftast blir min inte så här röd utan mer prinsessrosa. Oavsett färg blir den underbart god, så lova att ni gör en sats!



Remsans rabarberdricka, ca 2 l
1 kg rabarber, i små bitar
1 citron (kravmärkt), i skivor
1 ½ tsk citronsyra
1 liter kokhett vatten
4 dl socker/ liter avrunnen saft

Lägg rabarberbitar och citronskivor i en hink eller stor skål (ej i aluminium). Strö över citronsyran och slå sedan över det uppkokta vattnet. Täck med en handduk och ställ kallt (tex i kylskåpet) i 2 dygn. Sila saften genom en handduk i ett durkslag om du inte har någon silställning. Rör ned sockret och rör till det löst sig. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara i kyl, eller i frys vid längre förvaring eftersom den inte är kokt.
Späd med önskad mängd iskallt vatten och njut av en het sommardag.

Detta blir mitt bidrag till Månaderns sötsak där temat för maj är sommar och rabarber är verkligen sommar för mig!

Psst... För er andra drinktokiga där ute, så passar rabarberdrickan utmärkt ihop med lite vaniljvodka och sockerdricka ;-)


Beer can chicken!

5/25/2012

Detta är nog ett av de knasigaste recept jag har testat. Det började med att Mårtenssons hade rimmat en kyckling som blev så grymt lyckad. Receptet började sprida sig bland matbloggarna och alla lovordade det och sa att kycklingen blev så mör och god. Så när ett bra tillfälle infann sig att planera middagen ett dygn tidigare (vilket är ovanligt för att vara mig) så kokade jag saltlake och lade kycklingen i. När jag sedan ska tillaga min kyckling så snubblar jag av en slump in på denna sköna killes blogg av en helt annan anledning och hittar recept på Beer can chicken. Man sätter alltså kycklingen på en halvt urdrucken ölburk, marinerar den, grillar eller ugnssteker den. Lät ju helt galet och något jag inte bara kunde låta smita förbi. Några ölburkar hade jag inte hemma, så jag testade med en Lokaburk, men fick inte min pippi till att stå upp, så jag tog en konservburk. Det här är inte världens bästa bild, men så här så min kyckling ut när jag tog ut den ur ugnen. Kycklingen blev helt underbart god! Nope, jag tänker inte vara blygsam, för den var helt galet god. Min kyckling blev så klart mör efter att både har legat i rimlag och blivit som ångkokt inifrån samtidigt som den stektes. Självklart behöver ni inte göra båda delarna, utan ska ni ugnssteka en kyckling så testa att rimma den en dag innan och nästa gång ni grillar så testa att laga beer can chicken. Kommer impa på den värsta grillveteranen.


Matias hade en speciell ställning som får kycklingen att stå lite bättre och den ser ur som vaserna som Landstingen har eller jag kanske ska säga har haft (snart i alla fall...)

Inspirerad av en tredje matbloggare, fina Moma så blev det veggierice till min kyckling. Tack för att du har vänt de hemska minnena från rätten ris-Otto (fick ni också kokt ris med frysgrönsaker i?) vi fick i skolmatsalen till något mycket gott och trevligt. Och så gjorde jag salsa och serverade i salladsknyten. Här får ni recepten från hela middagen som jag gjorde, men som sagt kan ni antingen rimma eller använda burken för att möra er kyckling.




Rimmad kyckling, 4 pers. (räckte min till)
1 hel kyckling
Saltlake
2 liter vatten
6 msk salt
1 msk torkad rosmarin
1 msk torkad timjan

Koka upp ett par deciliter av vattnet tillsammans med salt och örtkryddor, blanda sedan ni resten av vattnet och låt den kallna. Skölj kycklingen och lägg ned den i laken och låt den stå i kylen 12-15 timmar. Ta upp kycklingen och låt den rinna av i en sil.

Kryddning till kycklingen
Att späcka den med:
3 vitlöksklyftor, hackade
3 msk riven ingefära
1 röd chili, hackad

Lyft skinnet på kycklingen från köttet och peta in vitlök, ingefära och chili under det.

Marinad att gnida in den med:
1 msk olja
1 msk kinesisk soya
1 msk honung
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk salt

Blanda alla ingredienser till marinaden och gnid in hela kycklingen med den.

Om ni vill testa att stoppa en burk i kycklingen så ta en öl-/läskburk som är till hälften fylld med vätska; öl, vin, vatten eller buljong. Sätt kycklingen på burken. jag fick knyta ihop benen lite för att den skulle stå still. Placera den i en ugnsform.

I ugn
Sätt ugnen på 175°, varmlufts ugn 160-165°.  Låt grillas i ugnen i 50-70 minuter beroende på hur stor kycklingen är. Kontrollera med en kökstermometer att kycklingen är klar.
I grillen
När du grillar, ställ den inte direkt över den glödheta kolen utan grilla på indirekt värme. Placera då kycklingen i mitten och kolbädden på sidorna om kycklingen. Använd en grill med lock. Grilltid 30-110 minuter beroende på grill och storlek på kyckling.
Skeda över lite av skyn som blivit i formen vid servering.

Veggierice
1 dl okokt ris (2 port), kokas
2 paprikor, fint tärnade
1 squash, fint tärnad
½ purjolök, strimlad
½ röd habanero

Fräs grönsakerna i olja på medelvärme så de mjuknar lite och blanda sedan med det kokta riset.

Mangosalsa
1 mango, tärnad
1 knippe rädisor, tärnade
1 knippe/kruka koriander, hackad
½ ananas, tärnad
½ lime, pressad saft

Lime- och chilisås
2 dl matyoghurt
½ lime, pressad saft och rivet skal
2 msk sweet chilisås
 

Vem säger att det måste vara hamburgare

5/24/2012

Idag var det torskburgare med potatis- och palsternacksmos på vår meny från Middagskorgen, men eftersom vädret bjöd på sommarvärme så serverade jag burgarna i bröd istället. Det kändes mer som sommarmat och bjuda burgarna så än med mos. Annars älskar jag att blanda ned palsternacka i potatismoset, det ger en fin smak. Testa det nästa gång ni gör mos eller varför inte i potatisgratängen, även det blir kanongott. Ruccolacrèmen som även den skulle serveras till använde vi som dressing till burgarna. Mycket gott! Visst blir ni sugna?!


Torskburgare, 4 pers.
400 g torskfilé
½ purjolök, fint strimlad (jag tog så det blev ca 1 ½ dl)
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 bit ingefära, ca 50 g (jag tog 3 msk), riven
1 ägg
½ lime, pressad saft
½ dl vispgrädde
2 msk potatismjöl
lite ströbröd

Finhacka fisken och blanda med resten av ingredienserna. Forma färsen till 8 burgare med väl fuktade händer och vänd dem i lite ströbröd. Stek dem i smör på medelvärme tills de fått fin färg på båda sidor.

Ruccolacrème
30-40 g ruccola (plus lika mycket att servera till burgarna)
1-1 ½ dl crème fraiche

Mixa ruccolasalladen med ½ dl crème fraiche till en crème med en stavmixer eller i en matberedare och tillsätt sedan resten av crème fraichen.

Barnen och jag har varit lediga idag och gått lättklädda i denna sköna värme. Helt underbart att kunna plocka fram träskosandalerna igen och strunta i strumpor. Ho ho... Nu är det sommar! Vi har även varit på sommarfest på Milias dagis där det bjöds på fint sångframträdande även om blygheten tog över för en viss liten tjej. Som tur är måste man inte sjunga om man inte vill.



När sedan showen var över så hade vi picknick på deras gård och vi kunde även kika på barnens fina utställning över alla deras projekt. Roligast är att läsa alla barnens finurliga kommentarer till allt de hittar. Självklart hann även den busiga tjejligan bli av med lite spring i benen. Jag försökte förgäves att fånga dem på bild, men de är inte still många sekunder.

En vinnare och vårfräsch pippi

5/23/2012

Idag har vi en vinnare! Ni var alla så duktiga och svarade rätt på (den  kluriga) frågan och det har varit underbart att läsa hur ni verkligen njuter av ert kaffe. Den lyckliga vinnaren av ZOÉGAS Limited Blend No 1 och en kaffekvarn från Wilfa är Diana (nr 20)! Maila mig din adress så kommer det ett paket till dig.

Dagens middag från Middagskorgen kommer bli en återkommande favorit hemma hos oss. Jag har tidigare lagat en liknande limekyckling, men då även med chili, koriander och hackade nötter till. Denna limekyckling är en härligt fräsch och snabblagad rätt, som hela familjen gillade. Vill ni ha mindre syra från limen så minska mängden av denna eller tillsätt en liten aning mer honung. Testa den bör ni göra i alla fall! Eftersom både Berra och jag har lite svårt för fänkål då vi har ätit rätter där fänkålssmaken helt tagit över, så var lite lite skeptiska till salladen. Men när fänkålen serveras så här, rå i en fräsch sallad var det supergott! Om inte mina rädisor hade blivit lite mjuka så hade jag skivat ned ett par av dem i salladen också för det tror jag hade passat. Vill ni inte ha ris till kycklingen så gör en större mängd av salladen istället.



Limekyckling med spännande sallad, 4 pers.
700 g  två delade kycklingfiléer
1 ½ tsk salt
1 ½ krm svartpeppar
1 lime, rivet skal och saft
2 dl crème fraiche
2 dl mjölk
1 hönsbuljongtärning (jag tog 1 msk kycklingfond istället)
1 tsk kinesisk soya
1 msk flytande honung
bladpersilja

Crudité på zucchini, fänkål och morötter, 4 pers.
300 g morötter, tunt hyvlad på längden med osthyvel eller mandolin
½ zucchini, tunt hyvlad på längden med osthyvel eller mandolin
½ fänkål, tunt hyvlad med osthyvel eller mandolin
½ citron, pressad saft
2 msk olivolja
salt & svartpeppar 


Stek kycklingfiléerna i smör i en stekpanna. Krydda med salt samt peppar och pressa över saften från limen. Vispa ihop limeskal, crème fraiche, mjölk, fond, soya och honung. Häll blandningen över kycklingen. Låt allt puttra på svag värme ett par minuter. Strö över resten av limeskalet och klipp över lite bladpersilja. 
 Blanda de tunt hyvlade grönsakerna med citronsaft och olja. Låt dem marinera i 5 minuter och krydda sedan med salt och peppar.
Servera kycklingen tillsammans med cruditén och ris.
 

Chili con carne eller sin carne

5/22/2012

Idag hade vi sotaren hemma på förmiddagen och bara en liten stund innan han dyker upp så målar Milia sig med en svart kajalpenna i hela ansiktet. Inte för att se ut som sotaren (till och med han var renare i ansiktet) utan bara för att det är kul. Det är inte för inte som detta barn har Pippi Långstrump och Lotta på Bråkmakargatan som sina favoriter. Say no more... Vet inte om sotaren trodde jag eller Mila var mest tokig. Nu är det i alla fall rent i skorstenen så nu blir det en långt väntan på att tomten ska komma, för det är väl därför som man sotar, eller?

Det som stod på dagens meny var idag var chili con carne till lunch. Nope, jag har inte börjat skriva veckomatsedel, vi kör nämligen Middagskorgen denna vecka. Det är så smidigt att kunna kolla in deras menyer i förväg och så väljer man en vecka där rätterna faller en i smaken. Vilket denna veckas meny gjorde för vår del. Så nu kan ni klura på vad vi kommer äta för gott resten av veckan... Jag älskar olika sorters chili för det är en oerhört tacksam vardagsrätt. Jag hade i mer grönsaker än vad som stod i receptet och kryddade med mer chilihetta för vi gillar ju som bekant starkare mat, men ni får krydda efter eget tycke så klart. Äter ni inte kött så ta quornfärs, men i så fall tycker jag definitivt att ni ska krydda lite extra. Jag vill bara ha sallad till min chili och kanske lite matyoghurt, men familjen vill även ha ris till.


Chili (con carne) med grönsaker, 4-6 pers.
500 g nötfärs (quornfärs funkar lika bra)
1 gul lök, hackad
1½ tsk salt (jag skippade buljongtärningen i receptet och tog salt och pepparmix istället)
½-1 tsk pepparmix
(½-) 1 tsk sambal oelek
1 burk/pkt krossade tomater
1 dl vatten
2 msk ketchup (jag tog chilisås)
2 paprikor, i bitar
1 squash, i bitar
1 burk/pkt valfria bönor, låt dem rinna av
2 vitlöksklyftor, rivna/pressade

Fräs färsen tillsammans med löken i en gryta. Krydda och tillsätt krossade tomater, vatten och ketchup/chilisås. Låt allt koka några minuter. Vänd ned grönsaksbitarna och låt dem puttra någon minut och vänd sedan ned bönorna. Servera med yoghurt och sallad samt ris för de som vill ha det till.

Glöm inte att imorgon är sista dagen att tävla om bönor från ZOÉGAS Limited Blend No 1 och en egen kaffekvarn!

En mycket god favoritpaj

5/21/2012

Denna vegetariska paj kommer från arla och är en återkommande favorit hos oss. De flesta av er har väl ett par favoritrecept som ni gärna lagar titt som tätt på ungefär samma sätt. Man förväntar sig att det ska smaka precis som det alltid brukar göra. Vad besviken man blir om det plötsligt inte gör det. Så var det med denna paj när jag gjorde den för ett tag sedan. När jag skulle göra pajen hade jag en massa kokta potatisar över och hade läst någonstans att det gick att göra pajskal på dessa. Hittade ett recept som hette något i stil med "mager pajdeg" även om det inte var därför jag valde receptet. Men fy! Degen blev ju som yttre delen på en kroppkaka. Vet ni vad som mer händer som om inte detta vore nog, de soltorkade tomaterna var supersalta! Soltorkade tomater brukar snarare ha en söt smak än salt. Om ni inte råkar ut för samma missöden som mig så detta ett recept jag verkligen rekommenderar. Den är god som den är tillsammans med sallad eller så serverar ni lite medelhavschark till. Eller varför inte som tillbehör till grillat och den passar definitivt på en buffé. Ser att många kikar efter just bufférecept på bloggen i dessa tider. Maila mig gärna om ni söker specifika buffétips!

Ruccolapaj med soltorkade tomater, 4 pers.
100 g smör
2 dl grahamsmjöl eller vetemjöl
1 msk kallt vatten
3 vitlöksklyftor, skivade
100 g ruccolasallad
100 g marinerade soltorkade tomater, strimlade
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl vispgrädde
2 ägg
riven ost
pinjenötter

Blanda smöret med mjölet till en smulig massa. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och ställ in i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°. Nagga pajbotten med en gaffel och förgrädda botten i 10 minuter. Fräs vitlöken i smör i en stekpanna. Vänd ned ruccola samt tomater och vänd runt ett par gånger. Krydda med salt och peppar. Lägg grönsaksblandningen i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop grädden med äggen och häll över grönsakerna samt strö över riven ost. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Strö över pinjenötter mot slutet av gräddningstiden.

Svensk-italienskt bröllop

5/20/2012

Åh, vad ni har längtat och väntat! Ringt och mailat och tjatat om att ni vill ha nya inlägg. Okej, nu skenade min fantasi iväg en aning igen... Men väntan är över, nu är jag och bistron tillbaka igen. Hoppas vi i alla fall. Min dator dog ju som ni vet och den var utom allt hopp, så vi köpte en ny. Då börjar den nya strula så vi åkte tillbaka med den. De fick då blåsa den nya och fylla den på nytt. Lite saker man vill göra på internet går att fixa via mobilen, men långt ifrån allt. Nu ser det ut som vi är tillbaka på banan, men då är nästa bekymmer att den version av photoshop (elements) som följde med den nya datorn ser dessutom inte alls ut som photoshop (CS5) jag är van vid. Jag som äntligen börjat fatta en del av allt som går att göra i programmet. Jag har en hel drös med oredigerade bilder som jag inte kommer åt om de inte behandlas i ett program eftersom de är i raw-format.
Här kommer första bilderna som jag lyckats ta mig igenom och de är från förra helgen svensk-italienska bröllop. När vi var yngre och alla inte visste vad de ville syssla med i framtiden for vår vän Pär till Hawaii för att plugga. Där spanade han en dag in en vacker italienska på stranden och som ni förstår blev de ett par. Paret bor numera i Sverige och förra helgen var vi bjudna på deras fina och roliga bröllop.

Jag hade letat i klänning att ha på bröllopet i flera butiken (till och med städer) utan att hitta någon som jag gillade. När jag berättade för Helena att jag behövde göra en djupdykning i min garderob erbjöd hon mig att låna en klänning. Så den blev det, även att jag inte matchade Berra då, men men.


Bröllopet hölls i den vackra kyrkan på Kalmarslott. Vigseln hölls nästan enbart på svenska, men prästen hade frågat innan om han skulle prata på engelska, men Raffaellas släkt pratar i stort sett bara italienska. Däremot framfördes otroligt vacker sång på italienska, som blev så otroligt pampig i kyrkans akustik och lämnade ingen oberörd.


Lilla Ester satt så tyst och stilla hela tiden vi var i kyrkan. Var fullt fokuserad på kudden hon burit in i kyrkan med ringarna på.


När vi kom till festlokalen var det tänkt att vi skulle kunna mingla runt med utsikt över vattnet med lite antipasti och champagne att mumsa på. Tyvärr satte regnet stopp för utomhusvistelsen, men vi minglade runt i festlokalen istället. Inga surar miner för att det kommer lite regn här inte.


Vi fick något bröd som påminde om focaccia i smaken, men utan att det var toppat med något. Istället var det delat och fyllt med mjukkost (ricotta?). På tallrikarna fanns även spett med galiamelon och parmaskinka, basilika- och vitlöksmarinerade räkor samt bruschetta med tapenade och salami. Vi var flera som hade snott åt oss varsin tallrik till om de bara inte hade tagit slut.


Jag fick Nicklas som bordsgranne som basar över Friskis & Svettis i Kalmar och kom med en hel del träningstips under kvällen. När Raffaellas mamma hade tagit kort på brudparet som kysstes vände hon sig om och pekade på oss. Nicklas och jag skakade på huvudet, viftade med armarna och försökte förklara att vi inte var ett par. Även om jag inte kan någon italienska så förstod jag att hon menade att det gjorde väl inget och skrattade.


Som huvudrätt dukades det fram en fantastisk buffé med både svenska och italienska smaker. Här ses smördegssnittar med rödlök och löjrom med kall sås till, potatissallad med rädisor och sockerärtor, en krämig pastasallad...



... blandad sallad med sparris, parmaskinka och parmesan, balsamicomarinerade cocktailtomater, vitlökssås (framför står hollandaisesås som var till laxen)...





... oxfilé med rödvinssås, lax med öländska bönor och rotfrukter, surdegsbröd från Stensö...


... någon sort smördegsinbakad potatiskaka som skurits i skivor och toppats med taleggioost som fått smälta (himmelskt goda om ni frågar ostgalningen/mig).


Till maten drack jag två olika sorters brunellovin eftersom jag inte kunde låta bli att smaka båda. Okej jag testade även det vita vinet, ett chablisvin som även det var mycket gott. De som drack öl fick Ängöl från Kalmars lilla bryggeri.

Alla tjejer och singelkillar fick varsin så här fin present som brudens mamma gjort. Vilket pyssel!


Det visade sig när vi öppnade paketen att brudens mamma handmålat olika porslinssaker och lagt i paketen tillsammans med godis. Det är alltså inte vita släta stenar ni ser utan godis, som påminde om Anthon Bergs mandelägg i smaken. En favorit hos mig som ni kanske minns från i påskas.





Lilla Ester dansade och showade för fullt. Visade stolt upp sina fina festskor för alla. De flesta tjejer håller väl med om att skorna är myyycket viktiga ;-) Det är så underbart med småbarn som växlar mellan två språk som de pratar flytande. Ena stunden pratade hon svenska med oss för att nästa sekund vända sig till mormor och prata italienska.


Här är den goda bröllopstårtan som var en chokladtårta rakt igenom. Luftiga chokladbottnar med en len chokladkräm mellan. Mmm... Sedan var jag proppmätt! Jisses så mycket gott!

Mata varandra med tårta är inte det lättaste. Jag fnissade lite när jag kikade igenom bilderna...

Sedan blev det dags för bröllopsvals. Men det var lite svårt för brudparet att få dansa själva när det spritter i benen på en liten tjej :-)


Lite (okej mycket) flams och trams blev det vid vårt bord. Här är finaste Nille och Malin som vi hoppas bjuder in till bröllop nästa sommar, blink blink. Frågan är bara om vi blir bjudna för när vi skulle åka till Thailand och gifta oss så frågade vi våra närmsta vänner om de ville följa med på resan, men kunde inte berätta om bröllopsplanerna eftersom det var hemligt. De hade tyvärr inte möjlighet att följa med, men hade löst det om de vetat om våra planer. Vilket vi har fått äta upp ;-) Men om inga mammor fick veta innan, så kunde inte vännerna heller få veta.


Tack Pär och Raffaella för ett mycket vackert bröllop och en mycket rolig fest!

Tävling!

5/16/2012

Gillar ni kaffe? Då måste ni vara med och tävla! Jag är en riktig kaffekärring, men jag är också nästintill en kaffesnobb. Får jag inte gott kaffe så hoppar jag många gånger hellre över kaffet. Livet är för kort för att dricka tråkigt kaffe. Och när jag blir riktigt sugen på kaffe, så är det ett smakrikt fylligt kaffe jag vill ha. ZOÉGAS har länge varit en favorit hos oss just för att deras kaffe är så smakrikt. Eftersom jag dricker mitt kaffe med mjölk (mycket mjölk) så krävs det ett kraftfullt kaffe för att inte smaken helt ska försvinna i mjölken.

ZOÉGAS lanseraren nu en exklusiv kaffeserie med hela bönor under namnet Limited Blend. Gemensamt för blandningarna är att de innehåller kvalitetskaffe från små skördar som mörkrostas i begränsad upplaga. Första blandningen, ZOÉGAS Limited Blend No 1, är en kaxig och fyllig mörkrost med toner av vita vinbär, fikon och lakrits. Bönorna är en blandning av arabicabönor från Kilimanjaros sluttningar i Tanzania och högvuxna bönor från Colombia.
Och nu har ni har nu möjlighet att vinna kaffebönor från den första blandningen, ZOÉGAS Limited Blend No 1 och en kaffekvarn från Wilfa! Säg är det inte bara för bra!

För att vara med att tävla ska ni svara på två frågor:
1. Vilket år grundades ZOÉGAS?
2. Hur njuter du bäst av ditt kaffe? (Att jag helst intar dagens första kopp kaffe efter frukosten på kökstrappan vet ni ju redan...)

Tävlingen avslutas på onsdagen 23/5 klockan 12:00.




Vill ni lära er mer om kaffe eller bli bättre på att servera gott och vackert kaffe så spana in ZOÉGAS kaffeskola.

Del 1, fördelen med färskmalet kaffe. Jag kan intyga att det gör mycket stor skillnad att mala bönorna själv och njuta av kaffe på den medan de är nymalda.

Del 2, kaffekvarnens ABC. Här får ni lära er hur grovt eller finmalet era kaffebönor ska vara beroende på hur du gör ditt kaffe. Ni får även se kaffekvarnen från Wilfa som ni kan vinna.

Del 3, en perfekt espresso. Det kan vara mycket trixigt att få till en bra espresso och här får ni lite tips om hur ni kan lyckas.

Del 4, snyggt med latte-art. Vem vill inte kunna bjuda på en snygg latte toppad med en blomma eller ett hjärtan?!

Del 5, det lilla extra. Här får ni tips på kaffedrink, kaffedressing på salladen och kaffe ringlat över desserten.

Om ni inte var sugna på kaffe innan, så kommer ni definitivt vara det efter att ni kikat igenom alla filmerna, jag lovar.

Om ni inte har turen med er och vinner hos mig, så kan ni även tävla på ZOÉGAS facebooksida. Där en vinnare dras varje dag hela vecka 20.

En svart blick är allt han ger mig

5/14/2012

Jaha... Idag hände det, vår dator har kilat vidare till computerheaven. Liten aning glad är jag eftersom vi då måste investera i en ny och väääldigt glad att jag köpte en extern hårddisk modell större och förde över alla bilder på. Så tyvärr blir det inget roligt bröllopsinlägg idag. Inget roligt inlägg alls. Ha en skönt start på veckan och så ses vi på riktigt snart igen. För så lätt blir ni inte av med mig, jag är som tuggummi under skon :-)

Sommarens smaker i glaset

5/13/2012

God morgon mina vänner! Igår var det en underbar dag med fint bröllop och rolig fest. Jag ska försöka lägga upp lite bilder så fort jag hunnit gå igenom dem och censurerat bort en del ;-) Men jag kan säga så mycket att jag drack en massa gott italienskt vin och åt en fantastiskt god buffé med både svenska och italienska influenser. Och så hade vi väldigt roligt! Jag lovar att jag återkommer med bilder från festen.
Nu ska jag äta frukost och dricka dagens första kopp kaffe i solen på kökstrappan, för idag är det riktigt skönt ute! Ha fin söndag, hörrni!


Utöver kaffe kommer jag dricka den här juicen. Har ni testat Tropicanas nya smak, äpple, rabarber och hallon? Gör det! En ny favorit hemma hos oss, men sin friska smak av sommar. Jag ska inte börja svamla något om sommardrinkar, men ha det i tankarna när ni smakar den... ;-)

(Nej, jag är inte sponsrad av Tropicana, men ni får gärna skicka mig en stor last med era goda juicer!)

Fredagsfilé

5/11/2012

Jag tänker ännu en gång utmana fredagstacosen i de svenska hemmen. Denna rätt passar minst lika bra en fredag. Den går så klart även att servera mitt i veckan om ni nu hellre vill det, för rätten är hyfsat snabblagat och ger er middag på ungefär en halvtimme. Med det säger jag trevlig helg!
Själv ska jag jobba ikväll, men har imorgon semester för då vankas det bröllop, italienskt-svensk. Ska bli grymt skoj! Men jag har värsta klädångesten så det hänger på att jag kan ha klänningen Helena lånat mig för annars får det bli en ordentlig djupdykning i garderoben.



Fläskfilé med tomat- och salamisås, 4 pers.
600 g fläskfilé eller fläskytterfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
50 g salami, strimlad

5 soltorkade tomater, strimlade
1 röd lök, strimlad
3 dl vispgrädde
½ dl tomatpuré


Sätt ugnen på 225°. Salta och peppra köttet. Bryn filén runt om i stekpanna. Skär köttet i skivor och lägg lite omlott i en ugnsform. Fräs hastigt salami, lök och soltorkade tomater, strö det sedan över köttet i formen. Vispa ihop grädde och tomatpuré och häll det över köttet. Tillaga köttet klart i ugnen 15-20 minuter. 


Till köttet hade vi halloumigratinerad squash och kokta haricots verts. Till en normalstor squash rev jag 100 g halloumi samt strödde över ca 2 msk sesamfrön. Sätt in en stund före köttet för gratängen behöver ca 30 minuter på sig så squashen blir lite mjuk.