Födelsedagsfirandet

11/30/2012

Tack!! för alla fina grattishälsningar från alla håll. Tänk så uppvaktad man blir i detta samhälle med mobiler, facebook och bloggar. Jag är fortfarande 25+ så det kändes inget märkvärdigt att fylla 39. Ingen nämnvärd åldersnoja ännu, men jag lämnar det öppet till nästa år. Blev inget stort baluns utan jag firande lite lagom stort med närmsta familjen.
På grund av min onda fot hade jag inga höga klackar på mig (undra när jag kan ha det igen...) och dels kunde jag inte stå långa stunder varpå middagen var tvungen att sköta sig själv till stor del, så här fick den bli. Efter senaste trippen till amerikanska södern kände jag att det fanns mer att utforska, så det fick bli en ny tur längs Mississippifloden. Häng med!
Inte så förvånande skålade vi i bubbel, från USA fast en bra bit längre norr ifrån. Ingen ny favorit direkt, men ett trevligt vin. Till det svängde jag ihop lite paniksnittar när jag insåg att jag inte hade något att bjuda till. Ingen inspiration från USA här utan bara ren man-taget-vad-man-haver-när-gästerna-kommer-om-20-minuter.

Minipizzor el. smördegssnittar, 16 st.
1 rulle kyld färdig smördeg
½ dl chilisås
125 g halloumi, riven
grovmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200°.  Rulla ut smördegen och skär i bitar, cirka 16 rutor. Fördela chilisåsen på rutorna och bred ut såsen en aningen, men inte ända ut till kanterna. Fördela osten i små högar på rutorna och strö över svartpeppar. Grädda snittarna i ugnen i 15 minuter tills smördegen och osten fått fin färg.

Sedan serverade jag jambalaya med en rad olika tillbehör, vilket jag aldrig tidigare bjudit på. Påminner lite om spanskans paella där ris blandas med kryddor och de godsaker köket har att erbjuda. Jag lät grönsaker, kyckling, bacon och kryddiga korvar puttra med från början och tillsatte mor slutet räkor och musslor. Skulle toppat med kräftor också hade jag tänkt, men det gick inte att hitta en enda kräfta i vår stad.

Jambalaya, 6 pers.
400 g kycklinglår med skinn, urbenade och delade på mitten
70 g (½ pkt) bacon, strimlat
100 g chorizokorv, i slantar
100 g kabanosskorv, i slantar
1 gul lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, pressade/rivna
½-1 msk cajunkrydda  (kryddblandningen är inte stark så var inte blygsamma med kryddan)
4 dl vildrisblandning
2 stjälkar blekselleri, i mindre bitar
2 paprikor i olika färger, i mindre bitar
5 dl kycklingbuljong 
1 burkar krossade tomater
2 tomater, tärnade
musslor, räkor, kräftor (gärna med skalen kvar), ca 2 st/person

Bryn bacon och kycklinglår gyllenbruna i en stor, torr järngryta. Lägg i korven, löken och de rivna vitlöksklyftorna samt cajunkryddan. Fräs i 5-10 minuter på stark värme. Lägg i riset och låt det fräsa med i ett par minuter. Tillsätt bleksellerin samt paprikabitarna och späd med de krossade tomaterna och buljongen. Lägg på locket, låt koka upp och sänk sedan värmen så att det knappt sjuder. Låt grytan småputtra i 40 minuter. Rör om då och då så att det inte fastnar i bottnen. Avsluta med att vända lägga i musslorna, räkorna och kräftorna. 

Servera tillsammans med:
bröd (vi hade bitar av majstortilla), kokt eller grillad majs, aioli, salsa (jag blandade krossad ananas med tärnade tomater och chili), sallad (eller sallads blad att fylla med grytan) och citronklyftor. 

Till efterrätt testade jag att baka en variant av Mississippi mud pie som blev sååå god. Okej den är kraftig i chokladsmaken, men föreställ er en lite frasig botten med en krämig fyllning av choklad. Jag vill knappt säga det, men namnet beskriver konsistensen... Använde mig av 70 % choklad, men det går säkert med en lägre kakaohalt om man önskar.



Mississippi mud pie, 12-14 bitar
Botten:
200 g Digestivekex, krossade fint
50 g smör
50 g mörk choklad, hackad

Fyllning:
175 g smör
175 g mörk choklad, hackad
4 ägg
1 dl mörkt muscovadosocker
1 dl ljust muscovadosocker
2 dl vispgrädde

Topping:
1 dl vispgrädde
2 msk florsocker
25-50 g mörk choklad, riven

Smält smöret i en gryta. Ta smöret från värmen och rör ned den hackade chokladen. Häll blandningen över de krossade kexen och blanda ordentligt. Häll smulblandningen i en form med löstagbar kant (24 cm i diamater) och tryck ut blandningen i formens botten. Ställ in i kylen så att det stelnar.
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en gryta. Ta smöret från värmen och rör ned den hackade chokladen. Rör blandningen slät och låt sedan svalna något. Vispa samman ägg och muskovadosocker med elvisp, tills det är tjockt och har fördubblats i volym. Vispa sedan i grädden och vänd sist ned bladningen med smält choklad och smör. Häll smeten i pajformen och grädda mitt i ugnen 35-40 minuter. Fyllningen ska  precis har stelnat, inte mer. Låt kallna (i rumstemperatur) innan kakan tas ur formen. 
Vispa grädden med florsocker till mjuka toppar. Bred ut den över den kalla kakan och riv över choklad.

Bubbel, praliner och uppassning

11/29/2012

Idag är det min födelsedag och vad passar då bättre än att bjuda på lite hemgjorda chokladpraliner! I söndags när Berra kom hem från sin jobbresa i Tyskland hade han med sig champagne hem till sin halta fru och jag skojade om att jag skulle sippa bubbel och mumsa praliner med  den svullna foten i högläge. Kanske blir så idag.
Jag har tidigare år gjort praliner i Ikeas isformar av gummi och i knäck-/ischokladformar, vilket fungerar alldeles utmärkt. Men i år slumpade det sig så att jag sprang på små pralinformar i silikon som de reade ut. Så praktiskt, eller hur? ;-) När jag har använt mig av knäckformar har dessas insida penslats med smält choklad och sedan fyllts, men formar av gummi eller silikon är lite stadigare och chokladen kan hällas i dem. Här får ni steg för steg hur ni kan tillverka era egna praliner och imponera på släkten. Nu gjorde jag bara praliner med mörk (70 %) choklad, men ni får välja den choklad som faller er bäst i smaken. Kanske ett inre av vit tryffel?

Tryffelfyllda chokladpraliner, ca 40 st
Skal:
300 g mörk choklad (70%),  fint hackad

Fyllning:
200 g mörk choklad, fint hackad (går att byta mot vit choklad)
2 dl vispgrädde

Smaksättning (välj något av följande):
fint krossade chiliflakes + krossad rosépeppar (min favorit!)
kaffepulver
lakritspulver
malen ingefära eller hackad syltad
riven kokos
hackade nötter
torkad frukt i små bitar
kanderade apelsinskal
konjak, rom, cointreau eller annan sprit

Välj en skål som får plats över en av dina små kastruller, så att skålens botten inte riktigt når botten. Värm upp vatten i kastrullen och placera skålen över. Vattnet ska helst inte koka för då finns risk att det skvätter över i chokladen. Lägg i chokladen till skalen och låt chokladen smälta. Fyll chokladformarna (alt. ischokladformar) till hälften med den smälta chokladen. Vänd sedan formarna lite snett upp och ned så att chokladen klär kanterna på formarna samtidigt som en del rinner ut ned i skålen igen. Spara den smälta chokladen som blivit över.
Värm vispgrädden så att den precis sjuder och häll sedan över den hackade chokladen till fyllningen och rör försiktigt tills chokladen smält. Låt fyllningen kallna i 10 minuter.
Klicka sedan fyllningen i chokladformarna, men lämna någon millimeter kvar till kanten. Här smaksatte jag direkt i formarna med olika smaksättningar.
Täck slutligen formarna med den smälta chokladen som finns kvar och garnera eventuellt pralinerna.

Några av pralinerna smaksatte jag inte utan tryckte bara ned en salt macadamianöt i, så enkelt och så hallelujagott!



Här hittar ni bild på när jag gjorde bountybollar i Ikeas formar och här (sist i inlägget) när jag fyllde dem med smält choklad och nötter. I detta inlägget hittar du inte bara en massa vitt julgodis utan även hur ni kan använda er av knäckformar till att göra ett skal av choklad och sedan fylla med tryffel.

Älskade äpple

11/27/2012

Jag skulle behöva både en äppellund och en juicepress så vi kunde göra vår egen juice med tanke på hur mycket färskpressad äppeljuice och äppelmust vi släpar hem. Men ärligt, finns det något godare än äppeljuice som smakar rent äpple?! Berra och jag älskar Kiviks musteris must som är frisk & syrlig, medan barnen hellre dricker deras söta & milda. När jag hittade detta receptet i Mersmak tyckte jag det lät spännande att ha i äppelmust i grytan och något som skulle falla oss i smaken :-) Jag hade också i en skvätt äppelglögg även den gjord på äppelmust (Kullamust). Blev verkligen supergott! Helt klart en ny grytfavorit. Vågade knappt säga till Lowe att jag tagit av glöggen och hällt i maten för han är tokig i deras äppelglögg, så pass att han skulle vilja dricka den som måltidsdryck. Personligen tycker jag att deras glöggsorter var lite för söta än de har varit tidigare år. Jag gillar när det smakar julkryddad must, vilket i och för sig lätt går att fixa själv med äppelmust och lite kryddor.
(För er som undrar är vi bara galna i must och detta är inget köpt inlägg)



Mustbräserad köttgryta, 4 pers.
800 g vildsvinsbog alt. vanlig grisbog eller fläskkarré, tärnad
½ dl tomatpuré
2 gula lökar, klyftade
4 vitlöksklyftor, skivade
2 morötter, tärnade
1 liten rotselleri, tärnad
1 tsk salt
1 dl äppelglögg
3 dl äppelmust
1 köttbuljongtärning
2 äpplen, urkärnade och i mindre bitar

Bryn köttet i omgångar och lägg över i en gryta. Tillsätt tomatpuré, lök, vitlök, morot, rotselleri och salt. Bryn ytterligare ett par minuter under omrörning. Slå i glögg, must och buljongtärning. Låt småkoka under lock i 1½-2 timmar, tills köttet är mört. Lägg i äppelbitarna och låt dem koka med de sista minuterna.

Testade två olika tillbehör till grytan, dels potatismos (bytte ut hälften av potatisen mot palsternacka) som de rekommenderade i receptet, men även ädelostgratinerad blomkål. Båda passade bra till grytan tyckte jag, men då är jag den enda i familjen som gillar blomkål.



Ädelostgratinerad blomkål, 4 pers.
1 litet blomkålshuvud (eko), delad i buketter
½ dl grädde
75 g ädelost (nästa gång tar jag en krämigare variant)

Sätt ugnen på 225°. Koka blomkålen lite mjukare i lättsaltat vatten. Slå av vattnet och fördela blomkålen i fyra portionsformar eller en stor ugnsform. Slå över grädden, peppra lite och smula över osten.  Sätt in i ugnen tills osten fått fin färg.

Kommer ni ihåg att tävla?

11/26/2012

Jag har varit gräsänka i helgen eftersom Berra med kollegor varit i Hamburg på utvecklingsresa eller något sådant (eller hur...) Så i lördags var jag på 35-årsfest själv och roade mig med finaste födelsedagsbarnet och de andra gästerna. En mycket trevlig kväll där jag njöt av en fantastiskt god italiensk buffé och gott vin. Jag blandade drinkar som värsta bartendern, men hör och häpna drack ingen själv. På natten ska jag gå från taxin till huset i mina (ändå inte skyhöga) klackar och lyckas vricka till foten (nej, det berodde inte på vinet). Smärtan for som en blixt genom foten och jag kunde inte stödja på den. Söndagens spenderades därför till viss del på sjukhuset och jag kunde senare åka hem med beskedet att inga ben var brutna, dock hoppandes på kryckor. Foten är fortfarande svullen och röd, så minst ett par dagars sjukskrivning väntar :-( Gissa hur lätt jag tycker det är att sitta still med foten i högläge...

Idag är det fem fyra (tack, Anki) veckor kvar till julafton! Helt galet känns det, men som alltid går tiden i rasande fart. Tänkte därför påminna om tävlingen där ni kan vinna lite av Anastasias gulliga smycken, för jag vet att många skulle bli glada över ett paket med något av smyckena i. Jag har själv lagt in en beställning, men kan så klart inte avslöja på vad eller till vem ;-)


Här hittar ni tävlingen som pågår fram till klockan 19:00 på söndag den 1 december som också är dagen före 1:a advent. Finns det någon tjej eller kille som du vill göra extra glad till jul?


Vaniljkola med flingsalt

11/25/2012

Hade tänkt att bjuda på lördagsgodis igår, men tiden räckte inte till så det kommer nu istället. Denna lördag blev det riktigt godis fast ändå lite mer åt det nyttigare hållet. Boring... tänker nu fler av er. Näe, inte nödvändigtvis. Allt började för cirka 8-9 år sedan när vår dåvarande chefs make fick diabetes. Hon köpte då boken Blodsockerblues - en bok om glykemiskt index av Fredrik Paulún till jobbet som jag läste och mitt intresse för matens GI väcktes. Jag äter inte efter någon särskild diet, men väljer för det mesta mat som inte höjer mitt blodsocker supersnabbt. Ungefär som diabetiker äter, som vi alla kanske borde äta. Därmed är inte sagt att jag undviker viss mat, jag äter bara inte kopiösa mängder av det. Den energi som kroppen laddas med måste förbrännas annars vet vi alla vad som händer.
Så när jag kikade in hos den vassaste kniven av dem alla och hittade detta recept bestämde jag med en gång att jag måste testa. Det var första gången jag köpte hem både agavesirap och kokossocker, så jag fick leta lite i affären. Jag testade både att göra vaniljkola med flingsalt på och att göra lakritskola och båda sorterna blev mycket goda och smakar som helt vanliga kolor. Blir lite mjukare än vanliga så låt dem koka till några grader över den temperatur du vanligtvis vill ha på dina kolor. Försökte doppa lakritskolorna i choklad, men då smälte de av den varma chokladen. Ska prova att stoppa dem en stund i frysen först. Så testa kolorna oavsett om ni bryr er om GI eller inte!


Vaniljkola med flingsalt (eller lakritskola), ca 20 st
2 dl vispgrädde
½ dl kokossocker
½ dl agavesirap
50 g smör
½ vaniljstång, fröna urskrapade
(alt. byt ut vaniljen mot 1 ½ tsk kakao + ½ dl krossad turkiskpeppar)

Blanda ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och sedan koka på medelvärme tills kolasmeten har cirka 125° eller mer beroende på hur hård du vill ha din kola (jag tyckte kolan blev aningen mjukare än när jag gör vanlig gräddkola). Häll upp på bakplåtspapper, strö flingsalt över och låt svalna.Jag upptäckte dock att saltet smälter i kylen.


Nya trevliga bekanskaper

11/23/2012

Vet ni vad som gör mig riktigt glad? Ja, bortsett från god mat då... Det är när okända människor kommer fram till mig och berättar att de brukar kika in här och gillar bloggen. Idag träffade jag en tjej som gjorde just det - Tack! Vi stod båda och letade ingredienser till julgodis och julbak. Det visade sig att Gabriella som hon heter har en egen matblogg och dessutom är dotter till en sjuksköterska som arbetar på en annan avdelning på vår klinik. Nyfiken som jag är har jag redan spanat in hennes blogg och det tycker jag ni också ska göra för där fanns mycket gott! Här får ni länken till Gabriella´s MAT.

Kommer ni ihåg Annelis kräftsoppa? Det kanske till och med är några av er som testat den. Gillade ni den så kommer även dagens soppa falla er i smaken. Lika enkel och lika god. Inspirationen till soppan fick jag från denna härliga bloggen, som är en annan ny trevlig bekantskap. Det må se ut som en saffranssoppa och det hade inte varit lustigt när det doftar gott av saffran i hemmen fast mest för att det har börjat julbakas. Men nej, soppan har fått sin fina färg av morötter vilket passade mycket bra ihop med räkorna. För att inte tala om vitlökscremen vi åt till som fick ett lyft av ramslöksrapsolja (från Gunnarshögs Gård). Äter ni inte soppan ikväll, så se till att laga den till lunch i helgen! Sätt upp på testa-listan med detsamma bums! Trevlig helg mina vänner!



Räksoppa, 4 pers.
500 g morötter, grovt rivna
1 liten gul lök, hackad
½ purjolök, strimlad
7 dl hummerbuljong gjord på fond
200 g räkost
1 tsk sambal oelek
salt & vitpeppar

500 g skalade räkor

Vitlökscreme
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta, riven/pressad
1 msk ramslöksrapsolja (hittar ni inte det så hacka i lite gräslök eller uteslut)
salt och vitpeppar

Stek morötter ock lök mjukt i lite olivolja. Tillsätt buljong och låt soppan sjuda i 10 minuter. Mixa soppan slät. Tillsätt räkost och smaka av med sambal oelek, salt och vitpeppar. Låt soppan sjuda i ytterligare 5 minuter.
Blanda crème fraiche med vitlök, ramslöksolja och smaka av med salt och vitpeppar.
Servera soppan i skålar och toppa med räkor samt vitlökscreme.

Som en vanlig mamma

11/21/2012

Veckan har bara börjat och jag är trött som aldrig förr. Smygsover i soffan medan barnen kikar på Bolibompa. Vilket toppenprogram det är för powernaps! Fast jag har faktiskt lite träningsvärk så det är helt legitimt att slappa i soffan. Vad är då passande mat för slöa vardagar? Korv skulle säker många svara. Eftersom en av de vanligaste frågorna från andra föräldrar är om vi någonsin äter falukorv, så tänkte jag idag bjuda på en korvrätt. Nu gör jag kanske er besvikna men det blir inte med falukorv för när det kommer till korv så vill jag hellre ha kryddigare korvar och gärna med lite mer grovmalet kött i. Valet är som vanligt fritt, ni tar den korv som er familj gillar bäst.

Ostfyllda kryddiga korvar, 4-6 pers.
6 tjockare kryddiga korvar (eller vanliga grill-/frukostkorvar)
100 g Philadelphiaost
100 g riven ost
2 msk finhackad gul lök
2 msk sweet chilisås
½ msk fransk senap

1 burk cocktailtomater eller krossade tomater
1 squash, i bitar
1 paprika, i bitar
1 gul lök, hackad
2 msk sweet chilisås
salt & svartpeppar

Sätt ugnen på 225°. Skär ett snitt i korvarna på längden så de öppnar sig en hel del, men inte delar sig i två halvor. Rör ihop ostarna med lök, sweet chilisås samt senap och fyll korvarna med blandningen. blanda de konserverade tomaterna med grönsakerna, sweet chilisås samt salt och peppar på botten av en ugnsform. Ställ korvarna på rad i blandningen. Sätt in i ugnen i 15-20 minuter till osten fått lite färg.



Det finns bara ett enda självklart val till korven och det är hemgjort potatismos. Som ni kanske minns är jag glad i potatis och jag äter alla gånger det hellre än både pasta och ris. Potatismos är inget undantag. Hemgjort med lite små klumpar av potatis i, men ändå mjukt och krämigt av en massa smör och mjölk och så toppat med riven muskot, det är ljuvligt gott. I sann skolbespinsningsanda serveras gärna rårivna morötter till.

Ett nät med kärlek

11/19/2012

Som ni redan vet tog jag vägen förbi fiskdisken i fredags. De brukar ha både helt färdiga rätter som antingen serveras kalla eller som ska värmas, men även fyllda fiskfiléer av olika sorter. Ja, de har självklart som andra fiskdiskar en massa fiskar också, men jag ville ha något snabblagat så där i slutet på veckan. Jag har inte tidigare testat deras skaldjursfyllda rullar av spätta så valet föll på dem. De hade blandat crème fraiche med hackade räkor, kräftstjärtar, dill samt salt och peppar. När jag sedan ser att de har nät med musslor tänkte jag att en musselsås med vitt vin kunde vara gott till. Till saken hör att vi skördar chili i överflöd hemma hos oss just nu och jag ville gärna använda chili i såsen till musslorna, vilket inte var bästa kombinationen tillsammans med den fyllda spättan. Skaldjursfyllningen som visseligen var mycket god försvann en lite aning bland de andra smakerna. Ni får därför receptet med musslorna för sig som är gott i sin enkelhet. Tillaga dem enligt nedan och ät tillsammans med bröd som förrätt eller som vi åt dem tillsammans med pasta.
Spättan tillagades, enligt anvisningar från personalen i fiskdisken, i ugnen på 150° i 15-18 minuter vilket gjorde den helt perfekt. Ihop med de lite hetare musslorna hade det däremot varit godare att fylla fisken med såsen vi hade till som var crème fraiche smaksatt vitlök samt salt och peppar. Men jag ska inte klaga vi var mer än belåtna när vi mätta torkade oss om munnen.



Vinkokta musslor med chili, 2-4 pers.
1 nät musslor (1 kg)
2 scharlottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 knippe persilja, finhackad
1 röd chili, finhackad
3 dl vitt vin
2 msk hummerfond
½ krm cayennepeppar
½ krm vitpeppar
1 ½ dl vispgrädde

Borsta musslorna under rinnande vatten med hjälp av en borste eller svamp. Släng de som är trasiga och de som inte stänger sig när du knackar dem mot bänken.
Smält smör och olja i en stor gryta. Fräs lök och vitlök lite glansiga utan att de får färg. Strö över persilja och chili samt häll på vinet,
fond och kryddor. Låt sjuda en stund, tillsätt sedan musslorna och koka cirka 5 minuter under lock tills alla musslor öppnat sig. Lägg upp musslorna på ett djupt fat eller i djupa tallrikar (som eventuellt är fyllda med pasta). Häll grädden i grytan och låt sjuda ca 2 min. Smaka av och slå sedan över musslorna.

 

Mitt lördagsgodis

11/17/2012

Jag tillhör de som sällan äter godis. Inte för att jag går på någon diet utan för att jag aldrig varit så glad i godis. Men jag har en massa andra laster, så ni kan vara lugna, jag är ingen nitisk nyttoman på något vis. Dessertostar är ett av mina stora begär. Jag kan få galna ostcravings vilket var jobbigt under mina graviditeter så jag har testat allsköns varma osträtter. Det funkade även att bara micra camembert när suget blev för stort. Ikväll har vi vuxna ätit oss lite lätt mätta för att kunna mumsa ostar och charkuterier. När det kommer till barnen gillar Milia en del ostar, men inte lufttorkade skinkor och olika salami medan Lowe är tvärtom. Men inte så pass mycket så de är villiga att byta ut lördagsgodiset... Vad har ni för laster?

Vi fick en påse med tre olika franska ostar i gå-bort-present av våra vänner Johan och Lena (tack!)  plus att vi köpte lite gott i charken till dem. På bilden ses från vänster en rödvins prosciutto (favorit hos oss!, en lufttorkad skinka från Italien), roquefort (blåmögelost), la Buchette (en mjuk getost rullad i aska), pata negra salami (korv gjord på kött från grisarna som mumsar ekollon, kommer från Spanien) och längst ut till höger Saint-Thibaud (en variant av brie). Jag känner på mig att det kommer bli en riktigt trevlig kväll och framför allt god. Vad kan gå fel, lixom?! Skulle vara att osten inte räcker :-) Ha en skön lördagskväll!
 

Chorizokryddad gryta

11/16/2012

Vad är det med fredagsmaten som gör att den är så speciell? De flesta verkar vilja att den ska gå snabbt att laga och vara lite extra god. Idag har vi på jobbet sprungit runt och försökt fiska inspiration hos varandra för ingen av oss hade bestämt kvällens middag. Jag och Milia åkte direkt från jobb och dagis till affären för att se om vi kunde komma på något gott. Ett bra ställe att stanna till vid när det råder idétorka är fiskdisken, där vi gjorde ett stopp. Slutade med att fyllda spättafiléer och ett nät musslor fick följa med hem, så det lutar åt att det blir en musselsås och kokt tagliatelle till fisken. Dagen recept är en gryta som barnen brukar vilja ha till fredagsmyset, men den passar bra vilken dag som. Det är korven som ger en god smak till hela grytan, så rätten innehåller få ingredienser och går snabbt att tillaga. Grytan passar att servera på flera olika sätt, antingen bara med ris eller tillsammans med sallad, majs, bönor, en klick matyoghurt och riven ost. Vill ni ha något mer till än bara grönsaker passar även klyftpotatis eller något bröd att äta till eller att fylla med köttfärsröran.

Vad äter ni en fredagskväll som denna?


Chorizokryddad gryta, 4 pers.
600 g köttfärs
300 g chorizo (eller annan kryddig korv), av god kvalité, i skivor
2 gula lökar, i klyftor
2 vitlöksklyftor, hackade eller pressade
1 burk/pkt krossade tomater
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
1-2 tsk sambal oelek (om barnen inte gillar stark mat servera vid sidan om)
½ dl hackad persilja

Stek köttfärs och korv i en gryta. Tillsätt löken och fräs med en liten stund. Tillsätt tomater och kryddor och låt koka några minuter. Klart!

Lite av jordens gömda skatter

11/14/2012

Soppor hör lika mycket hösten till som gulnande löv, inte sant? Rotfrukter också för den delen då de är i säsong och sedan långt framåt på nyåret eller till och med inte går ur säsong. När vi var på afterwork för ett tag sedan åt jag en underbart god jortärtskockssoppa med små chips av jordärtskocka på botten. Detta ville jag nu testa även om jag inte fick mina riktigt lika bra. Jag brukar göra rotfruktssoppor ungefär på samma vis varje gång, jag bara varierar rotfrukterna jag har i och så tar jag vad som finns hemma av grädde eller crème fraiche. Mixade rotfruktsoppor är så ljuvligt gott och just jordärtskockssoppa är en stor favorit. Blandade denna gång dem med svartrötter samt droppade lite tryffelolja över den färdiga soppan också. Enkelt och gott. Servera gärna soppan med ett gott bröd, mer behövs inte.

Imorgon är det dags för AW igen (igen och igen, jag har inte kunnat vara med på ett tag), med musicquiz denna gång. Det är så sjukt kul. Håll tummarna för att vi vinner!

Svartrots- och jordärtskockssoppa, 4 pers.
300-400 g svartrötter, skalade och skurna i mindre bitar
300-400 g jordärtskockor, skalade och skurna i mindre bitar
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 l grönsaksbuljong
½ citron
2 dl crème fraiche
(1 svartrot och 1 jordärtskocka)
tryffelolja
timjan

Fräs rotfruktsbitarna och löken i lite olja. Häll på buljong, pressa saften ur citronen och lägg sedan i citronhalvan i grytan. Koka rotfrukterna mjuka. Mixa sedan allt till slät en soppa tillsammans med crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Hyvla en svartrot och en jordärtskocka tunt. Hetta upp olja på botten av en stekpanna och fritera grönsaksskivorna tills de är gyllene i färgen (se upp så de inte bränns!). Låt dem rinna av på hushållspapper.
Häll upp soppan i tallrikar och toppa med de friterade grönsaksslantarna samt droppa lite tryffelolja över.


Pappas goda stekpannebröd

11/12/2012

På Fars dag igår åkte vi först hem till min pappa för att fira honom. Han hade önskat vi skulle komma hem till honom och äta middag. Som ni redan vet slumpade det sig så att pappa hade lagat pulled pork. Han hade även bakat stekpannebröd som vi skulle fylla med köttet samt med grönsaker och tzatziki som en gyros ungefär. Pappa brukade baka dessa bröd när vi var barn och fylla dem med olika godsaker eller så åt vi dem varma med smör på när de kom direkt från stekpannan. De passade perfekt att ha tillsammans med pulled pork.


 
Pappas stekpannebröd
, 10-12 st (stekpannestora)
50 g smör
5 dl mjölk
1/4 paket jäst
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
½ dl socker
2 msk sirap
6 dl rågsikt
5 dl vetemjöl special
(alt. 2 dl rågmjöl + 8 dl vetemjöl)

Smält smöret och slå i mjölken och värm till 37°. Smula jästen i en bunke och slå vätskan över, rör till jästen löst sig. Tillsätt det torra ingredienserna och arbeta ihop till en smidig, men ganska lös deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i 10-12 bitar. Vill man ha flera små kakor är det bara att dela degen i fler bitar. Kavla ut bitarna på mjölat bord till runda kakor, knappt ½ cm tjocka, de reser sig rätt mycket i stekpannan. Kavla gärna med kruskavel. Grädda kakorna i varm torr stekpanna ca 2 minuter på varje sida. Borsta av det mesta mjölet från kakorna innan de gräddas. Trava kakorna ovan på varandra på galler under bakduk så de förblir mjuka. Förvara dem sedan i plastpåse. Kakorna går bra att frysa in.



Sedan skulle vi fira mina barns pappa också (Berra alltså) och barnen fick bestämma vad vi skulle hitta på. En del förslag var kanske mindre bra eller inte riktigt sånt som deras pappa tycker är det allra roligaste (exempelvis Milias förslag att åka till doktorn och mäta henne...) Det förslag de båda tyckte var bäst var att åka till Skällby vår 4H-gård för att leka och grilla. Klockan hann dock bli så mycket att vi bara åkte dit en sväng, mest för att Berra ville kolla in den lekpark de byggt för vuxna (läs utomhus-träningsanläggning) innan det blev becksvart ute. Sedan blev det en brasa i eldkorgen i trädgården, varm äppeldricka och korvgrillning. Ett fint sätt att fira Fars dag var vi rörande överens om.


Måste bara visa hur fint Berra och Lowe pyntat min blomsterspaljé vid vår entré. Bilden blev inte den bästa utan stativ, men det är nog ingen som missar att det är ett hjärta. Visst är det fint?!

En gastronomisk resa till den amerikanska södern

11/11/2012

Jag hade jetlag igår eftersom vi åkte ända till amerikanska södern och tillbaka på bara ett par timmar, men här kommer bilderna från vår resa, hi hi. Allt började förra helgen när vi pratade om vilket kött som går att använda till pulled pork och jag blev pinsamt påmind om att jag hade fått en vildsvinsbog som jag stoppat i frysen. Denna hade jag tänkt använda för det fungerar med både bog och karré, men jag var lite osäker på om jag skulle förstöra vildsvinsbogen. Min man muttlade något om "varför kan du aldrig köra på säkra kort" för han har sett mig svettig slita mitt hår ett antal gånger när jag fått för mig att testa något nytt inför middagsbjudningar. Lyssnade för en gång skull på min man och bestämde att karré skulle jag använda och sedan spann fantasin iväg hur resten av middagen skulle bli. Vi ville att även den andra maten skulle komma från någon av de amerikanska sydstaterna och så här blev det.
När gästerna kom bjöd vi på en variant av den klassiska mint julep som då består av bourbon (amerikansk whisky), lime och mynta. Här hittar ni recept på det.


Apple mint julep, 1 drink
2 cl bourbon
2 cl sour apple (jag tog Bolls)
6 cl färsk pressad äppeljuice (ej från koncentrat)
1 klyfta lime (1/4 lime)
krossad is
färsk mynta

Fyll glasen till hälften med is och ett par blad mynta. Pressa limesaften ur klyftan över isen och lägg i klyftan i glaset. Blanda bourbon, äppellikör samt äppeljuice och slå över isen.

Tillsammans med fördrinken bjöd vi små bollar med hackade kräftstjärtar i smaksatta med cajunkryddor som gav en smygande hetta. Lite annorlunda rätt med kräftor för mig och påminner inte om något jag tillagat med kräftor tidigare.

Cajun crawfish boulettes,  12-15 st.
200 g kräftstjärtar
1 liten gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ dl hackad bladpersilja
1 dl ströbröd
1 msk cajun kryddblandning
2 + 1 ägg
1 msk Worcestershire sås
½ tsk tabasco sås
salt & svartpeppar
vetemjöl

Blanda samman kräftstjärtar, lök, persilja och ströbröd. Smaksätt med kryddor och sås. Vispa samman två av äggen. Tillsätt ägg och blanda till en smet. Gör små bollar av smeten. Vispa upp det återstående ägget. Doppa bollarna först i vispat ägg och sedan i mjöl och stek i olja tills gyllenbruna. Servera som tilltugg tillsammans med citron att pressa över.

Vill ni blanda ihop egen cajunblandning så gjorde jag så här.

Cajunkryddblandning
2 ½ msk paprikapulver
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
1 msk torkad oregano
½ msk torkad timjan
½ msk cayennepeppar
3 krm svartpeppar
3 krm vitpeppar

Mortla sönder oregano och timjan och blanda sedan samtliga kryddor. Förvara i en burk med tättslutande lock.

Varmrätten var då pulled pork som är fläskkött (går även göra med nötkött) som tillagas på låg temperatur länge tills det blir så pass mört att det går att dra isär med två gafflar, varav namnet. Man har alltså inte släpat en gris över hela gårdsplanen. Det här sådan skön matlagning för allt sköter sig själv. Det är inte ens så noga med temperatur eller tid för du kommer ha ett mört kött i alla fall. Minst 4 timmar skulle jag ändå säga att ni behöver tillaga köttet, men jag vet de som haft köttet inne närmre 10 timmar, fast mellan 5-7 timmar är lagom. Min köttbit vägde drygt 1 kg och var inne i 6-6 ½ timmar på 100°.
Jag har tidigare gjort pulled pork ett par gånger utifrån detta recept, men ville nu testa något nytt och använde mig av liknande kryddor som i min tacokrydda och jag får oblygsamt säga att det blev den bästa pulled pork jag smakat! Jag hade bara riktigt stark BBQ-sås hemma så jag tog lite ketchup också för att inte chocka gästerna plus coca cola som kändes som ett självklart val. Utifrån detta receptet får ni en mild pulled pork utan chilihetta, men detta kan ni reglera själva beroende på gästernas smak.


Pulled pork, 6-8 pers. (beror lite på val av tillbehör)
1-1 ½ kg fläskkarré alt. bog (eller så använder ni nötbog eller högrev)
2 tsk salt
2 tsk rökt paprikapulver (Santa Marias tog jag)
2 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk koriander
½ tsk svartpeppar

2 dl coca cola
2 dl grillsås (en del kan bytas ut mot ketchup)

Sätt ugnen på 100-125°. Blanda alla ingredienser till ruben och gnid i köttet med kryddblandningen. Lägg köttet i en gryta med lock som tål ugn, tex en emaljgryta. Har du ingen gryta lägger du köttet i en ugnsform och täcker ordentligt med aluminiumfolie. Häll coca cola och grillsås över köttet. Sätt in i ugnen i  5-7 timmar. När köttet är färdigt ska det lätt gå att plocka isär med två gafflar. Dela köttet i små bitar och blanda med en del av den sky som bildats i grytan.

Det är lite olika vad som serveras tillsammans med köttet. Antingen med coleslaw i (hamburger)bröd och grillad majs och pommes vid sidan om. Eller som vi åt det tillsammans med de tillbehör de flesta känner igen från tacosmiddagarna. Vi hade majs, tärnad paprika, tärnad gurka, blandade bönor, hemgjord tomatsalsa, hemgjord guacamole, gräddfil, riven cheddarost och det skulle även varit hackad lök med som jag glömde. Gästerna fick välja mellan tortillabröd, nachoschips och romansalladsblad att skopa in allt med.


Vi ville även att drycken till maten skulle följa sydstatstemat så vi tog hjälp av en snäll dam på gröna skylten. Det var inte lika enkelt att hitta, men det blev dryck från USA i alla fall. Just amerikanska viner är sällan mitt förstahandsval när jag ska köpa vin, men vi blev tipsade om det röda vinet Red Diamond som visade sig vara ett riktigt bra val. Det är svårt då jag gillar smakrika viner men även kryddstark mat, vilket kan krocka. Nu var inte maten i det allra chilihetaste laget så vinet passade riktigt bra till maten. Ölen vi köpte kunde däremot ha behövt lite mer hetta i maten. De som drack öl till maten testade Miller och Pabst Blue Ribbon, där den sistnämnda hade aningen mer smak.


Efter att ha kikat runt bland olika efterrätter så kändes sötpotatispaj som ett kul alternativ. Hittade ett recept av Leila Lindholm som jag använde mig av eftersom hennes bakverk brukar vara goda. Pajen blir krämig av sötpotatispurén och philadelphiaosten och får en kryddig smak av ingefäran och den rivna muskoten. Pajen skulle räcka till 8 personer, men jag skulle säga det dubbla och då åt vi ändå stora bitar.


Sweet potato pie, 12-16 bitar
Mördegsbotten:
150 g kallt smör 4 dl vetemjöl ½ dl florsocker 1 ekologiskt ägg
 
Fyllning:
500 g sötpotatis, skalad, tärnad och kokt 100 g philadelphiaost ½ dl ljust muskovadosocker 1 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 1 tsk malen ingefära 1 krm malen muskotnöt
½
tsk salt 2 msk majsstärkelse (maizena) 3 ägg 2 msk vispgrädde

Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter. 
Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen och klä en pajform (min var 28 cm i diameter). Koka sötpotatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och mixa den till en slät puré. Det behövs cirka 3 dl sötpotatispuré. Låt den svalna.
Vispa philadelphiaost, muskovado- och strösocker krämigt. Tillsätt sötpotatispurén, vaniljsocker, ingefära, muskotnöt, salt och majsstärkelse. Vispa tills smeten är helt slät. Rör försiktigt ner ett ägg i taget. Ha till sist i vispgrädden. Häll smeten över mördegsbotten och grädda pajen i nedre delen av ugnen, i 35-45 minuter, tills den är gyllene.Servera tillsammans med vispad grädde eller vaniljglass.


Vissa av gästerna tyckte det var tröttande att vara på middagsbjudning eftersom det tappades alldeles för lite mat runt bordet och såg till att få en skön bädd att ligga på.


Gästerna visste inte om middagens tema innan de kom, men kolla in Moas naglar hon fixat själv! Passade fint en kväll som denna!


Avslutade kvällen med en drink som trots sitt namn inte var så farlig eller jag gjorde den inte så stark i alla fall. Om ni undrar vad vi har haft grytan till så är det ett perfekt verktyg att krossa is (i en påse) med om ni som jag inte äger en iskross.

Walking the plank, 4 (milda) eller 2 (starkare) drinkar
4 cl southern comfort
4 cl bourbon
tranbärsjuice (jag tog ca 1 ½ dl/glas)

Fyll glas till hälften med krossad is. Blanda lika delar souther comfort med bourbon och fördela i glasen. Fyll upp med tranbärsjuice.

Det som även är lite kul i sammanhanget idag så här på Fars dag, är att min pappa var hemma hos mig i veckan när jag fick Arlas nya kokbok Söndag med posten och hittade där i ett recept på just pulled pork. Han blev nyfiken och inspirerad så det är vad han bjuder på idag! Vi får se vad vi får för tillbehör till köttet hos honom. Och ja pappa lagar själv middagen idag, men han ville det.

Smyckestävling!

11/09/2012

Skulle ni vilja vara med och tävla om söta smycken som min vän Anastasia har gjort? Ja! Ja! Ja! Vi lottar ut en cupcake-ring och ett par cupcake-örhängen. Även om min lilla modell önskade att ringen skulle passa hennes fingrar så är den i minsta läget 17 mm, men går däremot att göra större då den är reglerbar. På ringen sitter en söt rosa cupcake med vit frosting och ett godissnöre nedstucket i. Nu går den så klart inte äta, hur lockande den än ser ut ;-)

Lika taskigt som med ringen så kräver örhängena hål i öronen i alla fall om de ska sitta kvar en längre stund. Ett par urgulliga aprikosa cupcakes toppade med apelsinfrosting.



Vill du bli fin själv eller göra någon annan glad? Motivera varför just du ska vinna och vilket smycke du i så fall önskar. Tävlingen pågår till och med kl. 19:00 den 1 december.


Själv har jag fått ett par söta små chili att ha i öronen av Anastasia. Passande inte sant?! I´m feeling hot hot hot... ;-)