En finfin firre

1/09/2013

När barnen blir så stora att de följer med kompisar hem och även tar med dem hem efter skolan kommer plötsligt maten under luppen minst sagt. Varje middag granskas noga innan den provsmakas, om den ens gör det. Eller som hos oss ibland under tvång. Ja, alla måste prova, även vuxna, men det är helt okej att inte tycka om all mat. Det hissas och dissas högt och tydligt, så det är ingen tvekan om maten gått hem eller inte. Dessutom kommer barnen hem och berättar smått lyriska över mat de ätit hos sina kompisar. Som Filippa (mamma till en klasskamrat till Lowe) som gör världens bästa hemgjorda pommes berättade Lowe och klappade mig lite på armen och såg ut som han tänkte "bli inte ledsen mamma, men det är så". Dagens recept kommer från just Filippa, men det var lite mellan tummen och pekfingret så jag är inte säker på att hon godkänner min variant. Vi tyckte det blev mycket gott i alla fall!



Filippas frasiga fisk, 4 pers.
600-800 g vit fisk (gärna tjockare filébitar), delad i portionsbitar
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
½ dl ströbröd
½ dl hackad persilja
½ dl olivolja
½ citron, pressad saft
2 vitlöksklyftor, hackade
ev. pinjenötter
ev. cocktailtomater

Citronsås
3 dl grädde
1 dl crème fraiche
2 kycklingbuljongtärningar
1 citron, pressad saft
1 msk torkad basilika
vitpeppar

Sötpotatispuré
2 stora sötpotatisar, skalade och tärnade
salt & svartpeppar
lite cayennepeppar
ev. lite vatten
tryffelolja

Sätt ugnen på 200°. Lägg fisken i en ugnsform och salta och peppra. Har ni cocktailtomater, lägg dem runt om fisken. Blanda ströbröd, persilja, olivolja, citronsaft och vitlökshacket till en bredbar konsistens. Bred röran över fiskbitarna. Sätt i ugnen i cirka 30 minuter. Innan det krispiga täcket får färg strör du över pinjenötter om ni vill ha det och låter dem få färg i 5 minuter.
Vänd runt sötpotatistärningarna i olja i en ugnsform och sätt in i ugnen i 20–25 minuter eller koka dem mjuka i vatten i en kastrull. Mixa tärningarna till en puré. Späd eventuellt med lite vatten. Krydda efter smak. Potatisens sötma kräver en hel del kryddor tycker jag. Ringla lite tryffelolja över purén vid servering.

Koka upp grädde, crème fraiche, buljongtärningar, citronsaft och basilika. Red eventuellt såsen om ni vill ha tjockare.
Servera fisken tillsammans med citronsåsen och pressad potatis eller som jag med sötpotatispuré. Hade jag haft haricots verts hemma hade jag haft det till för det passar bra till fisk tycker jag.

8 kommentarer:

  1. Du ser ut att lyckats!! Kul att du gjort den till din egna, det är ju det som är grejen med matlagning att våga prova. Ja du ska bara veta hur mycket jobb jag hade med de där jäkla pommes frites!! Tog minst hela dagen (-; // Filippa

  2. Hemma hos oss smackar Ella oftast när hon äter, med andra ord är hon tacksam att laga mat till. Ludvig 6 år är däremot omöjlig och frpgar varje måltid vad han ska få och äta, detta efter han skeptiskt sneglat på det som bjuds. Jag har tyvärr kapitulerat och han får oftast smörgås till kvällsmat. Men med honom är det lite speciellt, han har lite krångel med njurar och urinblåsa vilket de säger kan påverka aptiten. Bara han äter något är vårt motto i nuläget.

    Kram kram

  3. I min familj är problemet att vi alla älskar typ all mat. Det är inte alltid så bra, men vem vill laga ävklig mat, haha!

    Smörgås är bra mat! Kram!

  4. Gott, gott, gott! Nu blev jag sugen på fisk! :)
    Ha en underbar torsdag!
    kram
    //Lana

  5. Frasig firre låter bra. Jag suger åt mig fiskrecept som en svamp nu för snart är det dags att ta tag i den delen av köket. Fiskköket...

    Vad roligt att barnen är så engagerade i maten. Och ärliga! Det kommer man längst med.

  6. Fler som har fisk på matbordet :)
    Gott låter det!

    // Lena från make a head food

  7. Yngste sonen äter allt, vegetariskt och kryddstarkt går hem alla dagar i veckan... äldste är lite mer kinkig men han smakar allt.

    Sötpotatis är en personlig favorit men jag har aldrig gjort puré på den.

    Härligt när kidsen tar med kompisar hem, kram!

  8. Nä, är inte helt lätt att tillfredsställa barns magar har jag förstått. Har börjat redan nu här...:(

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.