Gott bröd till vinterns soppor

1/20/2013

Hur mycket jag än svurit över den nya snön som kom och återigen dränkte vår trädgård, så får jag motvilligt erkänna att det är mysigt med vinter. Jag blir nästan lite hög av livet just nu. Det är minst sagt uppfriskande att vara ute och jag känner mig otroligt pigg för tillfället. Jag var inne i en sådan lång period med en trötthet som inte gick att sova bort och det kändes som jag aldrig skulle komma ur den.  Jag blev rent av hypokondrisk och trodde jag drabbats av allt möjligt hemskt. Nu är jag nästan rädd att säga högt att jag är i mitt esse för då lär jag väl ligga sjuk innan jag vet ordet av. Okej, det finns en del av mig som inte gillar kylan och det är min hy. Jag ser värre ut än en skiva småländskt isterband. Det gäller att inte sticka ut för mycket i  mellanmjökensland. Det går inte komma ifrån att det blir mycket värmande soppor och grytor just nu. Till dessa vill vi gärna ha ett gott bröd. Jag älskar de långjästa bröden och har experimenterat en del för jag ville göra ett lite grövre bröd. Inte helt lätt, men efter ett par bak blev det bra. Första gången bjöd jag brödet var till de ljuvliga musslorna.


Frölimpa
350 g kallt vatten
3 g färsk jäst
20 g honung
10 g salt
350 g vetemjöl special
50 g rågsikt
50 g rågmjöl
30 g sesamfrön
30 g solrosfrön
30 g linfrön

Lös jästen i vattnet och tillsätt sedan honung och salt. Blanda ned mjölet och rör ihop till en kletig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 8-10 timmar. Strö lite mjöl på en pappersklädd plåt och skrapa ut degen på den. Forma degen till ett avlångt bröd utan att knåda dem. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 270° och sätt in en omöm plåt på nedersta falsen. Sätt in brödet i mitten på ugnen och lägg samtidigt ett par isbitar på den nedre plåten. Grädda i 10 minuter och sänk sedan temperatuten till 225° och grädda ytterligare i 30 minuter.

18 kommentarer:

  1. Ha ha känner igen mig vad gäller huden. Jag är en riktig torris som smörjer mig konstant!!! Jag gillar inte snö och kyla hatar att frysa. Fast jag ser fram emot att åka till fjällen som vi ska göra vecka sju. Skidskola för barnen i Orsa grönklit! kramar Sofia skönt att du känner dig pigg : ))

  2. Mmm vad gott med nybakat bröd;) ja kylan är skön på så vis att van känner att man varit ute:)
    Ha en fin kväll
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

  3. Questo pane è buonissimo, complimenti!!

  4. Det är så gott och lyxigt med hembakat! Har också bakat lie bröd till tonfiskröra! :)
    Jag börjar bli trött på vintern...har egentligen aldrig gillat denna årstid...
    Ha en toppen måndag!
    Kram
    //Lana

  5. vi var i tidaholm i helgen och där fanns det ju massor av snö, hur fint som helst! jag blev genast en mycket snällare och gladare människa! visst är det pyttepyttelite snö i gbg också, men mest är det ju slaskigt och blåsigt som vanligt och DET blir man trött av.

    det där brödet får du gärna skicka hit några skivor av, det såg väldigt gott ut och vi har helt slut på frukost här ;)

  6. Oj, vilket läckert bröd! Det är bara att tacka och ta emot att du lägger ner tiden och energin för att förfina receptet. Du vet vad jag skulle med en sån sak. Ingenting! Låter supergott med så mycket frön i. Kan du inte baka till mig, frysa in och skicka :-)

    Jag har också kommit ur vinterdvalan med ständig trötthet. Det var riktigt jobbigt. Kanske att tillskott av D-vitamin hjälpte lite också. Nu är det i alla fall mycket bättre. Visst är det skönt att känna sig levande igen!

    Ha en fin vecka och kram till dig!

  7. åh vilken vacker bild och de brödet ser ju himla gott ut,skulle gärna ta en skiva eller två :D

  8. Men ÅH, klart jag vill träffa er båda, om jag inte kan lura hem er till min enkla boning in the hood så kan vi ses i stan över en drink (ni väljer)!

  9. Ibland känns det som ett för stort projekt att dra igång med matbrödsbak, men de här långjästa som kan stå över natten gillar jag bäst. Man delar som upp det på två dagar istället.

    Här har vi riktigt bistert nu och det var lite småkallt att sparka från jobbet i -23°. Min hud säger också ifrån den här årstiden. Jag smörjer och smörjer, men det hjälper inte.

  10. Åh, ångest! Förra årets nyårslöfte om tt baka allt bröd själv gick upp i rök med semestern, sen kom jag aldrig igång igen. Bara bakat bröd någon enstaka gång sen dess, runt jul och så. Kanske ska mjukstarta igen med ditt enkla bröd. Ser supergott ut!

  11. Åhhh, jag älskar nybakt bröd!!!!
    Till skillnad från dig känner jag mig totalt körd. I huvudet surrar tankar som att jag vill göra något mer av livet. Jag menar inte mitt privatliv, för det är ju toppen. Men alla de timmarna man spenderar på sitt jobb, och gör något som jag inte riktigt känner mig tillfreds med.. Tillsammans med de tankarna blir jag mest trött och vet inte hur jag ska bli pigg igen. Vad gjorde du??? Tips emottages tacksamt!!
    Må så gott vännen! Alltid som en frisk virvelvind är du:-)
    Kram kram Anna

  12. Friskluft är underbart! Jag var väldigt pigg när jag var f-ledig och fick vara ute så mycket i dagsljus. Nu är jag trött och frusen igen hela tiden!
    Men gott bröd är gott. Tyvärr har brödbaket hamnat lite åt sidan för tillfället...

  13. Bra tips det där, vi gillar ju när det får stå och jäsa länge, gärna över natten så det blir nybakat till frukosten. Eller gott bröd till middagen:)
    Härligt när man piggnar till så där och känner att det vänder, du får gärna ta och skicka ner lite pigghet vår väg...
    Kramar

  14. Långjästa bröd är gott! Vill också helt ha bröd utan något vetemjöl i. Men ditt bröd ser onekligen mumsigt ut.

    Apropå din kommentar om franska viner i min blogg. Kan jag hålla med om att man kan få gå upp lite i prisklassen om man vill ha mer smakrika franska viner av god kvalitet. Till exempel kan nog en fylligare bordeaux eller ett kraftigare vin från Crozes-Hermitage (se till exempel Crozes-Hermitage Equinoxe som jag tar upp i mitt inlägg) vara något för dig. Om du just vill ha ett fransk vin. Kan nog föreslå några till dig om du vill. Kram.

  15. Mums! Tack för tipset. Har lyckats komma igång rejält med brödbakandet efter årsskiftet, så nya tips välkomnas.)

  16. Nja, inte gillar jag kylan, men alternativet med slask är inte bättre. Får försöka hålla ut, för eller senare kommer våren. Antagligen senare...

    Älskar bröd som detta, smidigt och gott!

    Kram kram

  17. Giulia, grazie tanto!
    Moma <3
    Anna, jag skriver ett par rader inne hos dig vännen!
    Tant Gul, jag ska testa ditt tips! Återkommer säkert i frågan ;-)

  18. Hej! Är ofta inne på din fina och inspirerande blogg. :D Testade att baka det här brödet idag men fick inte alls till det. Degen flöt ut på plåten vid jäsning och limpan blev mer platt och bred än hög. Funderar på vad som kunde orsakat detta. Hade inte riktigt så mycket vetemjölspecial som stod utan fick ta vanligt. Kan det vara orsaken? Vill gärna få till det så bra som du fått då det verkar vara ett riktigt gott bröd.

    - Liselott

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.