Jag har fått sällskap

1/10/2013

För er som fick KalmarPosten i lådan idag eller rent av har läst den på nätet såg att jag har fått sällskap från och med i år. I förra numret dök Mattias Lennartsson upp och presenterade sig, det kan ni läsa om här. Han kommer ge oss dryckestips varannan vecka  både till den mat jag då bjuder på och lite andra bra tips på vad som smakar gott i glasen. Eftersom jag precis som många andra just nu är sugen på soppor av alla dess slag blir mitt första recept i år en italiensk vegetarisk soppa. Vill ni se vilka viner som kan passa bra ihop med soppan, kika in här så kan ni lättare läsa våra mat- och dryckeskrönikor. Mattias alkoholfria alternativ, det röda vinet Natureo, är en nyhet som fått gott omdöme från flera håll och som kan vara värd att testa.

Ni får receptet på soppan även här. En perfekt soppa som värmer gott i kylan och är mättande för er som behöver energi till skidåkning eller andra vinteraktiviteter. Det kanske rent av bara är att klara sig oskadd hem från jobbet för det kan vara trixigt bara det.



Ribollita, 4 pers.
1 gul lök, hackad
4 vitlöksklyftor, hackade
2 morötter, skivade
1 selleristjälk, i bitar
1 burk krossade tomater
torkad timjan
torkad oregano
100 g savoykål, grovt hackad
1 l grönsaksbuljong
1 burk cannellinibönor
salt & svartpeppar
1 nypa socker

4 skivor dagsgammal surdegsbröd
riven parmesanost
olivolja

Hetta upp olja i en stor gryta och fräs grönsakerna i några minuter. Häll i tomaterna, krydda med timjan och oregano och låt det sjuda utan lock i några minuter. Lägg i savoykålen och tillsätt buljongen. Låt det sjuda i en kvart till. Häll av spadet från bönorna och lägg i dem i soppan. Salta och peppra och tillsätt en nypa socker. Lägg en stor brödskiva i varje soppskål, fyll på med soppa och strö över rikligt med parmesanost avsluta med att ringla över lite olivolja precis innan servering.

12 kommentarer:

  1. Älskar ribollita! Betyder "koka igen" på italienska har jag för mig. Så den brukar vara riktigt god dagen efter.
    Soppor alltså. Can't get enough.

  2. Låter som en grym soppa med mycket gott!

  3. Soppa alltså. Bästa maten. :D
    Får spara detta receptet tills nästa gång mannen ska till Tyskland, det är ju tradition att jag lagar dina soppor då. :P

  4. Vad roligt med sällskap i tidningen. Smart att kombinera mat och vin sådär. Vilken grej att du får vara med så där med din egen spalt :-) Måste vara hur kul som helst.

    En rejäl tallrik med den där soppan skulle jag aldrig tacka nej till om jag så nyss hade proppat mig full med köttbullar :-) Så fin och god och nyttig. Den har liksom... allt!

    Kram till dig Emmy, du är förbaskat duktig!

  5. Vilken härlig soppa och fin färg har den dessutom!

  6. Vad kul att vara publicerad i tidningen! :)
    Den här rätten låter mycket gott!
    Ha en underbar fredag!
    kram kram
    //Lana

  7. älskar ribbolita! och gör det alldeles för sällan. precis som kim säger så är den ju allra godast dagen efter också. mmmm. nu blev jag hungrig igen fast jag nyss ätit.

  8. Åh har du en återkommande matspalt! Vad kul, det har jag missat. Bor ju inte i Kalmar ;)
    Grattis
    Lena från make a head food

  9. Så kanoners för läsarna och för oss som kolar på nätet, vintips som går till rätterna är så bra, tycker vi!
    Den där soppan alltså, högen med ost på måste ju få vem som helst att vilja dyka ner i den!

    Ha en fin fredagskväll,
    kramar

  10. Vad god soppan låter, gott med brödet i botten!!!
    synd att man inte har kalmar posten, det är ju kanon med dryckestips till maten. Ett vin som passar till maten gör måltiden så mycket bättre!!!

  11. Oj, den här måste jag testa. Är ju fortfarande inne i ett slags italienskt stim sedan nyårsafton... :) Får ta och kolla upp dryckestipsen till den också :)

  12. Har aldrig hört talas om Ribollita, soppan ser ljuvligt god ut vännen. Tycker om din sida och att du fått sällskap, the more the merrier härligt säger jag!

    Förresten, jag gjorde dina biffar som Matarkivet också gjort... gud så goda de blev. Man tackar för det fina receptet, kram!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.