Kycklingburgare med rökig limeaioli

1/12/2013

Det är helt galet hur mycket snö det kan komma på bara ett par timmar! Milia var helt lyrisk igår imorse när hon kikade ut och såg att det kommit ett par decimeter snö, slängde sig på golvet och visade hur det skulle se ut när hon gjorde snöänglar. Det är här skillnaden mellan barnen och oss vuxna kommer in. De var precis lika glada över snön när de kom hem åtta timmar senare och ännu mer snö fallit. Det tror jag inte de flesta vuxna var efter att ha skottat fram bilen eller pulsat igenom drivorna på väg hem. Själv steg jag upp efter nattjobb, tog en kopp kaffe och gick ut skottade upp vår trädgårdsgång. Kikade ner på vår igensnöade väg som går upp till vårt hus, vände om gick in, tog en kopp kaffe till och inväntade den slöslungekörande mannen. Jag ska nog kunna kompensera honom på något sätt ;-) Vem vet, det kan bli redan ikväll. Då verkar det som en fransk kock intar köket, så förhoppningsvis bjuds det på lite bubbel i väntan på maten. Får vi se vad det blir till middag. Sniglar kanske...

För er som är sugna på något annat än sniglar kommer här en smaskig burgare. Oavsett vad de görs på så är hemgjorda överlägset bäst. Ni får bortse från att min burgare ser ut som lutande tornet i Pisa eller kanske rent av är lite på snusen, för det är främst smaken som räknas inte sant. Passar fint precis när som om ni frågar mig.


Kycklingburgare med rökig limeaioli, 4 pers.
500 g benfritt kycklingkött (eller använd kycklingfärs)
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 ägg
ev. hackad chili eller sambal oelek
färsk koriander

Aioli:
2 äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk fransk senap
2 vitlöksklyftor, pressade/rivna
2 dl rapsolja
salt & vitpeppar
½ lime, pressad saft och lite rivet skal
1 tsk chipotle pasta

Dela kycklingen i mindre bitar och mixa den grovt. (Använd en maskin eller mixer som du vet att du säkert kan få ren). Krydda med salt och peppar och blanda med ägget. Smaksätt med gärna med lite hackad chili och koriander. Forma smeten till 4 stora burgare och stek dem i olja. Smeen blir ganska lös så se till att de fått fin yta innan du vänder dem, annars går de sönder. De sitter ihop fint när de väl är stekta.

Vispa ihop äggulor, vinäger, senap och vitlök. Tillsätt oljan, till en början droppvis och sedan i en jämn stråle, under kraftig vispning med stavmixer (eller vispa kraftigt för hand). Var noga med att majonnäsen tjocknar innan du har i mer olja. Smaka av med salt och vitpeppar. Smaksätt med limesaft, lite skal och chilipastan.
Servera burgarna tillsammans med skivor av stekt bacon, avokado, ananas, rödlök, sallad eller vad ni gillar och den goda aiolin.
 

17 kommentarer:

  1. Ser väldigt aptitligt ut och snyggt när den lutar! Ha en bra lördag!

  2. Men oj, oj, oj, vad smaskigt! :)
    Det receptet sparas nu på en gång!
    Aioli låter otroligt gott! Mums!
    Ha en fin helg!
    Många kramar!
    //Lana

  3. Åh, jag ser vad jag har missat den här sista tiden då jag har varit utan internet, så mycket gott! Jag säger hej och god fortsättning!

  4. Men så fint, lutande eller inte spelar ingen roll.

    Min sambo längtar nog efter snö i hemlighet, så han kan få slunga lite. Känns som om har kommit snö överallt utan hos oss här på "bästkusten" ;o)

    Kram kram

  5. Snygg burgare!

  6. Älskar snön! I alla fall ett par månader till, men när vårlängtan är som störst i slutet på mars då brukar det inte vara roligt när snöar...
    Vi ska äta hemmagjorda älgburgare idag.
    Det låter riktigt gott med den rökiga limeaiolin du serverar till kycklingburgaren!

    Nu ska jag kolla in din italienska soppa lite närmare för det låter också som nånting för mig. :)

    Trevlig helg!

  7. Så det är er tur nu med hysteriskt snöfall. Fint att titta på men pest att fungera i så fort man går utomhus. Några snöänglar har det inte blivit direkt :-)

    Burgare är en favorit men jag håller mig till nöt, tror jag. Tillbehören tar jag gärna, tack! Vad är det röda som ligger under burgaren, paprika? Det har jag aldrig testat på burgare, dock avokado och det är super!

    Trevlig helg och kramen!

  8. ja snö i mängder har vi med! Jag älskar burgare i alla former. Din såg fantastiskt god ut : ) kram Sofia

  9. Å detta ser jättegott ut! Och bilden är jättesnygg :)

  10. Har ni fått så mycket snö?! Vi fick lite och svinkallt är det! Trodde våren var på gång....:(
    Vilken burgare! Fräsch och god!

  11. Snyggt och verkar galet gott - som vanligt här i bistron! Snön alltså... känner mig som en sur kärring, men kan det inte bli plusgrader så vi kan få lite vår-vibbar snart?

    kram till dig, blev det några sniglar?

  12. jag är som Milia fortfarande och blir helt lyrisk av snö ;) eller ja, kanske inte när den kommer i slutet av april sådär men mellan december - mars har jag absolut ingenting alls emot snö. hellre det än göteborgsslask.

    och galet fin bild som vanligt! ser så himla gott ut. jag antar att det är äppelmust där i flaskan? :)

  13. va gott det ser ut

  14. Jag är lika barnsligt förtjust i snö som mina barn - tycker det är underbart och så blir det ju så ljust! Men det låter som ni fått ganska mycket - här i Götet har vi bara ett tunt pudrigt täcke som ljusar upp.

    Dina burgare ser helt fantastiska ut och jag blir riktigt sugen på att prova limeaiolin! Ha en fin dag!

  15. Guuud så gott! Skulle nog kunna äta rökig limeaioli till frukost, så gott låter det!

    God fortsättning och massa kramar!

  16. Malin, det är något med killar och deras leksaker ;-)
    Lotta, nöt är inte fel det heller. Hos oss funkar alla burgare. Visst är det paprika som kikar fram. Mycket gott till kyckling- och fiskburgare.
    Kim, Näe jag fegade ur på sniglarna. Får bli nästa gång tillsammans med confiterad anka...
    Pernilla, självklart är det äppelmust. Du känner ju till vårt beroende ;-)
    Hanna, limeaioli funkar vilken tid på dygnet som helst!

  17. Kycklingburgare är så saftigt och gott!! Och aiolin låter ju tokgott!!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.