Mitt 2012

1/01/2013

Det är alltid lika svårt att sammanfatta ett år för det hinner hända så otroligt mycket. Även om jag bara lägger mest fokus på maten jag lagat, ätit och allt som bloggen blivit fylld med blir det ändå knepigt. 275 inlägg hann det bli under året! Även om inte alla var matrelaterade var dock de flesta det och ofta med flera recept i inläggen.Orkar ni inte läsa så får ni slänga ett öga på axplocket av alla matbilder från det gångna året.


Januari var en ganska matlat månad och den fylldes mest med snabblagade rätter och en och annan favorit. Och även om vi som många andra svenskar åt pizza på nyårsdagen var det inte förrän en månad senare vi skulle hitta det perfekta receptet på pizzabotten.






När vi går in i februari är det fortfarande mycket snö ute och vi varvar vinterlekar med sköna stunder inomhus och försöker hålla borta förkylningsbasiluskerna på alla vis. Vi testar att fylla sallad med asiatiska smaker, firar Alla hjärtansdag med trerätters på enkelt vis, njuter av karibiska smaker i en tvårätters middag


Vi börjar intressera oss mer och mer för vegetariska recept och några av de favoritrecept vi har börjar så smått få sällskap av flera goda köttfria rätter.


Berra efterlyser mer frukostinspiration i bistron lagom till temat för månadens sötsak är frukost varpå det blir ett helt frukostinlägg. Och det bjuds även på paj som nästan kvalar in i frukostkategorin.

I februari börjar något som jag tycker är löjligt roligt, då drar nämligen melodifestivalen igång och det blir mycket mysmat framför den med både fondue och plock tillsammans med hela familjen...



... och jag tar även med mig ett gäng lika mellotokiga tjejer till Malmö på en weekend med massor av shopping, god mat, ett och annat glas bubbel samt för att kika på en av delfinalerna. Banarbete gör att tågen inte alls enligt tidtabellen vilket gör att en timmes väntande i Alvesta får piggas upp med lite mousserat vin.

När vårsolen börjar skina mer och mer kan vi äntligen återigen kunna sitta ute på kökstrappan och fika. Det är vår favoritställe i hela trädgården där det är helt ljuvligt att sitta mot husväggen och lapa sol. Vi njuter av en cheesecake lika gul som vårsolen och mumsar semlor lagom till Fettisdagen.



I början av mars fyller Lowe år och han bestämmer att vi ska kombinera hans födelsedag med en tacofest samtidigt som finalen på Melodifestivalen går av stapeln. Vi tar helt enkelt en sväng via Mexico. Det är Lowe som hjälper mig så lite olika grönsaker, även om det flera månader senare ska visa sig att vi borde varit ännu tidigare ut.


Här någon gång här omkring får jag ett ljuvligt doftande kuvert på posten från Amy som skickat olika indiska kryddor och jag tror att jag för första gången i mitt liv äter en fiskrätt med indiska smaker.

Självklart frossar även vi våfflor på fettisdagen! Vi äter goda fredagsmiddagar och jag hamnar på "första sidan" i tidningen som en del i mitt medverkande i matpanelen (som senare under våren avslutas och nya deltagare tar vid).


I butikerna släpps det fusksurdeg på burk vilket får mig att se lite rött och jag bjuder på inspiration till fusksurdegsbröd på annat vis. Månaden avslutas sedan med en rätt lika het som mina känslor.




I april kan vi plantera om våra små babyplantor som vuxit till sig och grillsäsongen drar igång på allvar och vi bjuder på trerätters från grillen.


I samarbete med HP-sauce lagar jag en middag med deras kända sås och lottar sedan ut alltihop till en glad vinnare.


Anastasia och jag bakar en massa god saker i direktsändning tillsammans med P4 Kalmar. Jag får lära mig (hm, ett försök görs i alla fall) att baka fina macarons.


Påsken kommer och vi njuter av både lamm, påskbuffé och olika påskgula tårtor. I april gör jag dessutom debut som matskribent i KalmarPosten med min lilla matspalt.


Att maj är en blomstrande månad visar sig även på bloggen. Jag bjuder på olika sallader med ätbara blommor och annat kul det går att använda blombladen till.


Vi fortsätter äta färgglad mat när vi testar att laga dancing-chicken, som även kallas beer can chicken.Det var inte bara en rätt som såg helt galen ut när den tillagades utan blev även helt galet god och saftig.


Rabarberna skjuter upp ur jorden och jag gör rabarberdricka och senare även rabarberfilé, gino med smältrabarber samt rabarbersirap som gör att jag vinner 1000 kr med mitt recept.



I maj åker jag med kollegorna till Halmstad för att både springa lopp (Vårruset) och springa i butiker. Berra och jag går på svensk-italiensk bröllop och äter en fantastisk buffé med inspiration från båda dessa länder. Växlande väder i slutet på maj bjuder ändå på en del soliga dagar och då blev det somrigare mat på faten.





Juni inleds med en fantastisk dejt med nio andra matbloggare där vi lagar indisk mat en hel dag och plåtas av tidningen Buffé. Det tog flera veckor att komma ur det lyckorus som infann sig efter denna träff.



I mitten på juni håller jag på att glömma bort Berras födelsedag, men det blir till sist ett fint firande i alla fall. Gör en marinerad filé som kommer pryda flera buffébord framöver vill jag lova.




Lagom till semestern började introducerade Pickipicki sommarens godaste bål med Pimm´s även om det visade sig att min sommarsangria skulle bli ett av de populäraste recept på bloggen den sommaren.



Midsommarfirandet innebar en hel del god mat, knasiga lekar och många skratt. Årets midsommartårta bakades inte av mig utan Linn och var så fin att vi knappt ville dela den. Själv bakade jag gluten- och laktosfria småkakor till efterrätt.



Ledigheten fylldes sedan med en rad olika utflykter och mycket picknickmat så det bakades både pizzabullar och gifflar till fikakorgen och vi gör hemgjord glass för alla smaker..

Altanen började likna en grön oas och sommaren var nästan en enda stor orgie i goda mat där vi åt olika sorters goda grillmiddagar med varierande tillbehör och ett par även på stranden.




Vi vildmarkscampade på norra Öland och fick ihop både ett gäng trevliga tapas och en härlig grillmiddag på saker som ryms i en kylbox. Så där underbar som bara en svensk sommardag kan vara.


Under sommarens semester böjade det så smått smidas planer inför höstens semester och mat inspirerades av detta i en färgglad paella.


Som de skaldjurstokar vi är hade vi riktig frossa tillsammans med ett par vänner där vi med stor aptit mumsade i oss olika läckerheter från havet. Ja, och något enstaka lite småläskigt ostron...



Ett av de godaste och kanske vackraste tillbehören var en somrig variant av varm brietårta (fast med camembert.


Jag älskar bär och fortsatte att ta tillvara dem på olika sätt. När krusbären mognade bakade jag krusbärsbullar som fick en fin syrlig brytning och jag kokade krusbärschutney, men populäraste receptet på bloggen blev utan tvekan den knäckiga krusbärspajen.


Chutneyn blev ett trevligt tillbehör till några av sommarens tapastallrikar och frysta bär kylde en och annan drink.


Blåbärsdrinken med en liten tvist av kardemumma blev en av årets godaste drinkar och den gjorde även att vi testade att krydda drinkarna med kanel, där båda kryddorna gav en god smak och rekommenderas varmt.


En generös mängd och blandning av sommarens alla bär fick pryda en god pavlova tårta som är ett måste varje sommar både för att tårtan är så oerhört god och för att den passar allra bäst ihop med färska bär.



Sensommaren innebar att de flesta middagar avnjöts på altanen och även ett par fester hölls där. Vi fortsätte grilla  bland annat en god club sandwich, kött i goda marinader som serveras med säsongens grönsaker även de i en av de bästa marinaderna och annat gott.





Vi hann ha två kräftskivor med goda smördegssnurror samt en rad olika rätter på dessa bufféer och vi testade under sommaren flera olika bubbel, allt från vita, rosé och till alkoholfria.



En av de olika plockrätterna blev en ny favorit hos både oss och gästerna, vilken var kalkonrullar med olivkräm.


I slutet av augusti svänger jag ihop en seg citronkaka och tar med mig till en trädgårdsfest där P4 Kalmar har kaktävling och en snopen Remsan vinner med sin kaka!




I september kommer det efterlängtade numret av Buffé ut och vi får känna på hur elak folks avundsjuka kan vara. Anneli bjuder på en mycket god kräftsoppa på middagen jag var så avundsjuk på att jag missade att jag fick lov att testa den själv (och som jag vet flera av er serverade som förrätt till nyår).


När regnet gör att vi vill sitta inne och kura värmer vi oss med troligen den den godaste chili con carnen och kryddiga revben i fint sällskap. Vi fortsätter grilla, men äter även flera olika burgare som inte kommer från grillen.


Jag missar årets skördefest eftersom jag åker bort, men bjuder ändå på en god skördekaka som inte riktigt är vad den ser ut att vara.


Helgen för skördefesten spenderas i Ystad tillsammans med ett gäng matbloggare som upplever skånska delikatesser tillsammans...


... och det lagas och äts fantastiskt god mat i nästan tre dygn. Jag får tillsammans med Gun plocka fram vår kreativitet när det gäller skaldjur för att svänga ihop tre amuse bouche. Vilken jag oblygsamt säger att vi gjorde med bravur :-)





En weekendresa till Spanien är det som vi kommer minnas mest från oktober 2012 där vi tillsammans med vänner äter så mycket goda tapas så det knappt är sant. Och smuttar så klart på ett och annat glas cava.


Höstens äpplen kläs om i skepnad av skånsk äppelkaka, äppelpizza och även en äppeltarte som bland annat tar mig till delfinalen i Årets hemmakock, även om min höstiga meny senare inte går vidare.

Vi skördar tomater i mängder och en del av alla dessa hamnar i olika maträtter, så som biffar med tomater, vegetarisk gryta med halloumi och godaste tomatsoppan.





November är månaden då vi tar god tid på oss att tillaga maten i form av långkok. Det bjuds bland annat på en kycklingklassiker i ny tappning, gryta med äppelmust och pulled pork.



Höstmörkret lyses upp av plockmat flera gånger om och lite goda skaldjursrätter då och då.




November avslutas med ett par turer till den amerikanska södern och en del med att jag blir ett år äldre då vi till kalaset testar Mississippi mud pie för första gången och jag faller totalt för denna kaka.






När december kommer gömmer sig ett av mina recept bakom en lucka i Kiviks Musteris julkalender där jag bjuder på en dessert med smak av äpple.


Lagom till att vi närmar oss julen börjar ni läsare leta efter sötsaker och bloggen fylls med olika sorters julgodis och praliner. Dock försvinner de små godsakerna lika snabbt från bistron som de dykt upp där, hm...






Sedan avslutas året som ni alla vet med olika nyårssnittar och lite annat gott plock.




Så där ja... då tar vi och börjar på en nytt fint år och fyller det med en massa gott att äta och dricka, tycker ni inte det?! För jag och bistron hoppas att ni fortsätter kika in. God fortsättning alla underbara läsare!!!

25 kommentarer:

  1. Vilken fin sammanställning, kompis! Jättevackra matbilder, vad mycket mat du har klämt ur dig ur 2012, det är helt otroligt! Själv har jag inte fått ur mig så många recept. Du är fantastiskt duktig! Skulle inte vi dricka VIN, förresten? ;-) Kram!

  2. Härlig årskrönika! Och du, dina bilder så fantastiska!
    Tack för det här året, jag hoppas det blir många många fler. Stor kram.

  3. guuuud, vad mycket gott ni ätit under året! och precis som kim skriver så är ju bilderna helt fantastiska :) jag ser fram emot att få följa dig ännu ett år med ännu fler godsaker! gott nytt år!

  4. Oj vad mycket gott du gjort, och ändå har jag följt din blogg hela året, så kommer jag ändå inte ihåg allt! Och vilka fina bilder du har tagit också.
    God fortsättning på det nya året!
    Kram

  5. Jisses vilket år mycket gott och roliga saker:)

  6. Nog för att jag redan visste det men din summering av året befäster verkligen vilken fantastisk och matglad blogg du har. Så mycket gott och verkligen varierat som har passerat under året! Du är en sann inspiration och vilka underbara bilder du tar.

    Fortsätt så tycker jag så ses vi!

  7. Tack för detta ljuvliga matbloggsår på din blogg! Så inspirerande recept och vackra bilder!

  8. Jättefina bilder och massa gott du lagat under året! En härlig sammanfattning!

  9. Tack för alla bra recept och fina bilder under året, jag ser fram emot att följa med dej på bloggen under 2013! /Maria

  10. Lindha Johansson sa...

    Otroligt vackra fotografier! Allt ser gott ut och man blir så glad av att se de fina färgerna. Längtar efter sommaren nu!

  11. God fortsättning! Jag ser fram emot att följa din härliga blogg även i år! Stor kram och tack för alla underbara recept och bildinspiration!

  12. Underbar sammanfattning och jag säger det ofta men det tål att upprepas... jättevackra bilder tar du!

    Är glad för 2012 för då fick jag träffa er alla härliga matbloggare inte bara en utan två gånger (och vi träffades ju tom tre gånger, hurra!). Frågan är om vi kan slå det i år?

  13. Wow vilket år! En kavalkad av underbara ätbara saker, härligt!

  14. Härligt, vilka goda och vackra matminnen du bjuder oss på. Så kul att se tillbaka på året, bloggen känns verkligen som en dagbok när man kollar genom så här.

    En riktigt bra fortsättning till dej, nu ser vi fram mot alla nya godsaker!
    Kramar

  15. Vilket år och så mycket gott! Och fina bilder. Så kul att läsa allas årsredovisningar!:)

  16. Wow, vilka bilder! Gör mig så hungrig, inte bra nu klockan 23.06.11 ;o)
    Du är såå inspirerande Emmy och jag är glad att jag lärt känna dig och din blogg.

    Kram kram

  17. Vilken härlig sammanfattning med superfina foton, du är hejjare på allt du tar för dig! Du inspirerar mig dagligen Emmy, tack för det! ♥ Anastasia

  18. Jag är stum av din matkonst!

    Fortsätt så..jag surfar in hos dig ofta och får lite nya inputs för att inte säga hela menyer.

    Tack för det:)
    Nog med beröm

    God fortsättning!

    //veronnes

  19. Men hörrni... Ni är så snälla att jag rodnar! Tack tack allihop! Kram.

  20. Vilka fantastiska härliga matbilder, nu blir man riktigt hungrig!!

  21. Så många snygga foton du tagit! Riktigt inspirerande!

  22. Du milde tid vilken matorgie med godsaker som tillagats under 2012. Fantastiskt fina bilder du har tagit! de ser verkligen lockande och inbjudande ut:)Jag fortsätter med nöja att följa dig nästa år. Det där med färgglada maten kan också peppa mig för ett sundare år!

    Tack! Det är roligt att testa nya traditioner och som sagt finns det bara trevliga vänner och människor med så blir allt toppen.

    Ha en toppenbra helg! Kram

  23. Oj, vilken fantastisk mat & dryck- kavalkad!! Mycket färg, tänk att år 2013 kommer innehålla ännu mer färg :) Gott nytt år!

  24. Jag glömde skriva att jag lagade den skånska äppelkaka, den blev uppskattad av mina gäster och mig också. Jättegod!

    Min mormor dog i höstas så jag plockade de sista äpplena i hennes trädgård. Jag lagade massor av äppelmos (som mormor alltid gjorde) och paj. Roligt när jag hittade ditt recept då blev det både mormorsäpplemos och skivor av mormors äpplen i pajen. Kändes som en liten hyllning till min mormor! Tack för receptet!

  25. Hjälp vad det vattnas i munnen på mig nu. Speciellt där vi sommarmånaderna tror jag... TACK för all fantastisk inspiration under året. Självklart kommer jag att fortsätta kika in och låta mig inspireras :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.