När solen inte vill skina får maten göra det

1/08/2013

Idag äntligen kunde jag kika på Mästerkockarna eftersom jag var upptagen med att arbeta igår kväll. Fast roligast är ändå när de gallrats ut en aning. Men så tuffa de är som ställer upp! Jag hade aldrig ens tänk tanken hur mycket jag än älskar att laga mat. En barsk blick från Per Moberg och jag hade sprungit ut... Ska bli kul att följa dem som kommer att gå vidare.

Och tänka sig här handlar det också om mat - igen. Det känns om jag riskerar att snöa in helt på soppor här hemma, men det passar så bra i detta dystra ruggiga väder. Testade att göra en slät soppa med smak (och färg!) av både pumpa och sötpotatis och serverade med en färsk getost och balsamvinäger, vilket gifte sig så fint. Jag testade även att äta soppan med philadelphiaost vilket inte heller var dumt. Jag tror att ni kan toppa soppan med vilken ost ni vill nästan eller varför inte lite knaperstekt bacon eller rester från en middag med pulled pork.


Pumpa- och sötpotatissoppa med getostcreme, 4 pers. (eller några fler om den serveras som förrätt)
1 gul lök, grovt hackad
4 vitlöksklyftor, rivna
2 msk riven färsk ingefära
2 butternutpumpor, utan skal och kärnor, tärnade
2 sötpotatisar, skalade och tärnade
2 vanliga potatisar, skalade och tärnade
2 msk grönsaksfond
8 dl vatten
salt & svartpeppar

200g färsk getost (bredbar) eller naturell cream cheese
crema di balsamico (ev. fikon)
rostade pumpa kärnor (rosta dem i torr panna tills de börjar poppa ut lite)

Fräs löken mjuk i lite olja. Riv i vitlöken samt ingefäran och låt det fräsa en liten stund. Tillsätt sedan pumpa, sötpotatis, potatis och fonden. Låt allt ångakoka under lock i 10 minuter. Slå över vattnet och låt koka i 10-15 minuter. Mixa soppan slät och späd med lite vatten om du tycker den blir för tjock. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll upp den varma soppan i skålar, klicka i getostcremen, ringla crema di balsamico runt och toppa med de rostade pumpakärnorna. Servera tillsammans med ett gott bröd.

15 kommentarer:

  1. Hugaligen nej, inte hade man i sin vildaste fantasi ens vågat tänka tanken att ställa upp i uttagningen, blir ju skakig av att bara fantisera om det:)
    Blivit lite soppigt här också, både söndag och måndag, men det är ju så passeligt och gott nu!
    Underbart foto du har fått till, vi vill ju nästan bara ta och hoppa ner i tallriken!

  2. Nej, nej, det skulle jag aldrig i livet våga mig på. Och inte klara av heller för den delen. Tycker också att det är bäst när sista gallringen har gjorts.
    Jag vågar ju knappt publicera foton på bloggen eftersom vi är så kassa på uppläggning, men vi har några färre läsare än det programmet har tittare. :)

    Din soppa är ursnygg och säkert urgod med!
    Här blev det också soppa idag, men ingen höjdare direkt.

  3. Släta soppor brukar funka sådär men med lite bacon kan det gå fint...
    Skulle aldrig våga ställa upp i mästekocken! Kul att följa från tv-soffan!:)

  4. Soppa äts det mycket här hemma med.. vilket har märkts och kommer att märkas framöver på bloggen. Gillar också ditt foto!

    Ja, hu... vet inte om jag hade vågat laga mat för de tre kräsna herrarna ;)

  5. Mmm mmmm mmm va gott det ser ut! Dessutom alltid så proffsigt upplagt!
    Joho då, du hade platsat och du hade varit såååå fokuserad! Nästa år kanske;-)
    Nu ska jag rota runt bland dina recept i jakt på en mustig gryta, det tänkte jag bjuda på till helgen hade jag tänkt:-)
    Kram på dig tjejen!

  6. Vilken fin färg på soppan och jag kan tänka mig att getostkräm passar bra till!

  7. Snyggt och gott! Ska laga mer soppor hemma, det är ju så enkelt och går att göra nyttigt och smakrikt :) Gottigott!

  8. Har tänkt samma sak när jag ser alla glada och självsäkra hemmakockar som lämnar med svansen mellan benen. De tror att de har världens maträtt och så sågas den. Totalt! Usch och fy. Nej, jag gör hellre misstagen privat i eget kök :-) En del av nöjet tycker jag faktiskt är jargongen mellan domarna, de verkar trivas riktigt bra tillsammans. Men roligare blir det när gruppen har minskat och de står i MC-köket.

    Vilken superfin soppa, och brödet också! Förstår inte varför jag inte har gjort soppa på så länge. Det är verkligen dags. Underbar "tröstemat" i rusk och rugg.

    Skön onsdagskväll och kram till dig!

  9. Den här soppan låter väldigt gott! :)
    Hi, hi...jag skulle inte heller våga ställa upp i en sån tävling...skulle antingen svimma av rädslan inför de här tre kunniga kockar eller dö av stress med alla dessa hemska utmaningar!
    Ha en fin kväll!
    kramar
    //Lana

  10. jag skulle säkert bete mig som en sån där pinsam IDOL-deltagare om de sågade min mat och skrika typ: "men laga bättre mat själv då om du är så himla duktig!" till mannerström ;)

    soppan ser riktigt varm och solstrålig ut, jag sparar receptet för man kan aldrig äta för mycket soppa!

  11. Så god soppan ser ut, balsamvinäger på kan jag tro bröt av på ett bra sätt :)

  12. Det bästa var idag när Per Moberg verkligen skrämde en tjej. Jag hade kissat på mig när han sa: Buh! Pernilla du hade platsat så bra med den attityden!

  13. Vilken snygg bild på soppan!!
    Ne, fy så läskigt med Mästerkockarna. Jag tycker de som ställer upp är jättemodiga! Själv skulle jag knäckas av själva tävlingsmomenten, tidspressen och den stränga juryn. Tävlingsdjävulen i mig skulle kanske vakna och prestationen skulle bli därefter. Nej, jag tycker faktiskt att mat skall lagas med kärlek och känsla, INTE med adrenalin!! Men det är kul, nervpirrande och inspirerande att se på programmet i alla fall.
    // Åsa/ Keramikrik

  14. Jösses vad god den soppan lät! Och så vacker färg också :) Den sparar jag i favoriterna helt klart!

  15. Vansinnigt snygg soppa!:)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.