Nu är det bara en vecka kvar...

1/24/2013

Nästa vecka är det dags att plocka fram fjäderboan, damma av paljettkläderna, stryka till finaste skjortan och kanske rent av putsa upp dansskorna för då drar Sveriges största musiktävling igång. För inte tänker ni väl missa Melodifestivalen?! Jag har så länge jag kan minnas suttit bänkad framför festivalen varje år och tyckte det blev ännu roligare när den delades upp i flera deltävlingar. Musikstilarna är lika många och lika galna som klädvalen bland deltagarna, alltså mycket att njuta av och skratta åt. När barnen började intressera sig för festivalen blev det ett familjenöje där även den minst entusiastiske ryckts med. Men inte enbart på grund utav musiken utan för att Melodifestivalen även innebär att vi dukar upp mat som passar bra att avnjutas framför den, som olika tapas, tacofest, fonduemiddag eller som dessa asiatiska salladsknyten. Perfekt mat att plocka med framför första delfinalen!



Asiatiska salladsknyten, 4 pers.
500 g färs (använder du quorn så krydda lite extra)
1 tsk fisksås eller salt
2 morötter, fint tärnade
1 röd paprika, fint tärnad
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk riven färsk ingefära
2 msk ketjap manis (söt soya)
2 msk valfri currypasta (jag gillar den röda bäst)
eventuellt lite vatten

Tillbehör:
1 isbergssalladshuvud eller salladskål
färsk chili, hackad
färsk koriander
strimlade sockerärtor
hackade cashewnötter
limeklyftor, för att pressa saften över
sweet chilisås
ev. kokta äggnudlar

Stek färsen i lite olja och krydda med fisksås/salt. Tillsätt morötter, paprika, gul lök samt vitlök och fräs en liten stund till. Tillsätt ingefära, ketjap manis och currypasta. Låt allt småputtra en liten stund. Plocka loss bladen från isbergssalladen (försök få dem hela) och skölj dem. Låt alla middagsgäster fylla salladsbladen med färs, toppa med tillbehören och ringla över sweet chilisås eller servera den i skålar att doppa knytena i. Det går även att servera kokta nudlar till färsen (i  knytena eller bredvid) och toppa med tillbehören, men personligen tycker jag att det är krispigheten från salladen gör rätten extra god.

 

15 kommentarer:

  1. Jag tillhör den lilla och tråkiga skaran med människor som inte alls är speciellt intresserad av Melodifestivalen men ibland kommer det riktiga guldkorn bland bidragen - Loreens låt är ju himla bra - även om det mesta kan vara av... varierande... karaktär. Haha.

  2. Är inte heller intresserad av melodifestivalen men maten den såg otroligt god ut!
    Och den kan man ju lag fast man inte tittar :)

    / Lena från make a head food

  3. Jippi! Jag, mamma och barnen ska som vanligt till Gbg och genrepet där. Vi gillar det skarpt och följer sedan direktsändningen från tv-soffan på lördagen.

    Maten låter riktigt god och fräsch!

    Ps, Du har inspirerat mig till temamiddagen på lördag, inte temat kanske men själva grejen. Är så peppad inör det. Har nog tyvärr inga kläder som passar temat. Attans osis!

  4. Oj, mello, hade glömt bort dess existens! :-D

  5. Det ska jag absolut kolla på;)
    Då blir det lite mellomys igen då!!
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

  6. Ååå!! Är det bara en vecka kvar! Hurra!! Löv it! Får kanske bjuda till kalas nästa helg då! Här ska sjungas, dansas, ätas och röstas!!
    Vilka underbara knyten! Härliga fräscha smaker!

  7. JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA här längtar jag efter att klä upp mig heja februari : ) heja melodifestivalen kram på dig! Sofia

  8. Vi får skamset sälla oss till Charlottas gäng... förr kollade vi alltid men när det blev så många delar så blev det lite för mycket för Mårtenssons:) Fast, vem vet, än är kanske inte undrens tid förbi och man hittar oss framför tvrutan i paljettklänning, boa, kostym och slips.

  9. Hmmm, vad ska jag säga? Jag är glad för alla Melodifestivalsfans! Ja så kan jag säga ;)
    Men samma mat-smak har vi! Härliga knyten, jag kan nästan känna hur det krispar när man biter i dem.
    Ha en fin helg! Kram!

  10. Jag längtar också till starten av dennna roliga tävling. Det är trevligt att få många nya favoritlåtar att lyssna på;) God mat är ju ett måste till dessa kvällar!
    Kram

  11. Ja, just det, det har jag missat helt! Melodifestival! Kul!
    Den här maträtten sparar jag! Passar ju mig utmärkt med alla ingredienser som min mage "fixar" :)
    ha en toppen fredag!
    kram kram
    //Lana

  12. Melodifestivalen har jag alltid tittat på, en stor familjegrej medan jag fortfarande bodde hemma. Gillade inte upplägget med flera deltävlingar i början men nu uppskattar jag det mer och tycker att det är perfekt att samlas kring spektaklet och låta det ta mer eller mindre plats medan man äter och dricker gott i ett större sällskap och vräker ur sig kommentarer om det man ser och hör. Men redan nästa helg!

    Mycket fräsch plockmat, det behöver ju verkligen inte handla om tacos jämt...

    Trevlig helg vännen!

    Kram Lotta

  13. Det gäller att inte ta mello på för stort allvar utan skratta lite åt allt. För oss är det ett trevligt sätt att samla ett gäng vänner på lite god mat och ha kul ihop.

  14. Som jag längtat till mello och snart börjar det, hurra!!
    Så läckert det ser ut, ska testa sådana här knyten lite längre fram... har haft de länge på min to do-lista... nåja ända sedan i somras ;)
    Kram!

  15. SJÄLVKLART kan man inte missa det! Fast har haft så mycket i skallen på sistone att jag visst inte hållt reda på att det börjar SÅ snart. Tack för påminnelsen! Är så besviken att jag inte lyckats få tag på biljetter till Eurovision finalen i Malmö men det blir till att följa det hemifrån istället. Kram på dig

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.