Nu kör vi igång

1/03/2013

Det är alltid lika svårt att påbörja nya inlägg när ett nytt år påbörjas. Eftersom jag inte lagade något mat alls på nyårsafton då jag hade lyxen att vara ledig i dubbel bemärkelse kan jag inte bjuda på några nyårsbilder från middagen. Jo, en sak åkte jag på att laga. Såsen till köttet! Fick en gryta med reducerad fond och rött vin som skulle förvandlas till en god sås. Tack för den. Vem vill misslyckas med såsen på nyårsafton... Men det verkade som gästerna tyckte den blev god eller så höll det god min. Det är helt otroligt, men jag fotade nästan ingen mat under middagen heller. Det jag och kameran roade oss med var att försöka ta kort på fyrverkerierna. Inte lite trixigt.
Det blir inte heller något spännande med rester på julskinka eller annan julmat. Vi hade så lite på julbordet i år att det knappt blev några rester, vilket jag är glad för. Därför blir årets första recept istället en färgglad gryta som passar bra när alla är trötta på allt vad julmatsrester heter.



Färgglad kycklinggryta, 4 pers.
500-600 g benfri kyckling
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
4 stjälkar selleri, i mindre bitar
2 morötter, i slantar
2 paprikor, i bitar
1 rödlök, grovt hackad
1 liten burk ananasringar, delade
3 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor, pressade 
1 msk kycklingfond
1 msk vitvinsvinäger
1-1 ½ tsk sambal oelek

Bryn kycklingdelarna i lite olja i en gryta, krydda med salt och peppar. Tillsätt grönsakerna, grädden och kryddorna. Låt grytan puttra i 10 minuter. Servera tillsammans med ris eller något matgryn.

13 kommentarer:

  1. Det är ju precis sån här mat jag är sugen på nu. Så långt bort från julmat som möjligt! Vad skönt för dig att du fick vara ledig på aftonen, i dubbel bemärkelse. Hur mycket man än älskar mat och matlagning, så är det inte så dumt att bli arbetsbefriad då och då.
    Tack snälla du för den fina kommentaren hos mig om mitt år. Det kom nästan en liten tår. Varm kram till dig.

  2. MUMS : ) jag är nere i ett blåsigt Helsingborg hos min mamma och hennes man : ) Hoppas på lite shopping imorgon : ) kram Sofia

  3. Kort och koncist och gott! Ljuva smaker och fint att titta på - mer behövs ju inte :-)

    Bra start - nu kör vi!

  4. Bara att kicka i gång det nya året med nytt och fräscht! Inte mycket matlagning här just nu. Men fräsch gryta för framtiden!

  5. Det var väl ett kanonsätt att starta året på, fräsch och färgglatt tackar vi inte nej till!

  6. En väldigt vacker gryta!

  7. Grytor är goda och passar bra nu vintertid!

  8. Väldigt gott, som vanligt! :)
    God fortsättning på det nya året!
    Ska bli kul att följa dig även detta år!
    Ha en fin fredag!
    kramar!
    //Lana

  9. De ser jättegott ut! (:

  10. ser väldigt gott ut

  11. Fina färgglada färger som gör en glad :)
    Och vilken lyx att inte behöva göra så mycket på nyår... jag gjorde rubbet förutom ostbrickan som våra vänner tog med sig. Nästa år kanske jag ska luta mig tillbaka... om jag kan!

    Önskar dig och familjen en finfin helg, kram!

  12. Känner igen den där känslan- vad ska jag börja de nya året med?. För min del blev det ovanligt nog en liten tävling. Kanske du vill vara med och tävla. Din gryta ser värkligen härlig ut med alla färger och smaker.

  13. Idag bestämde vi att vi ska försöka äta mer färgglad mat. Vi hoppas att på så vis få i oss mer frukt och grönsaker. Vi får se hur detta går. Men visst blir man gladare av färgglad mat.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.