Ratatouillesoppa med fetaost och limegremolata

1/27/2013

Jag är för det mesta emot skryt, men när det kommer till att maten blir galet lyckad är jag sällan blygsam. Det är riktigt trist att sitta ensam och glatt mumsa i sig och stöna av njutning, inte sant?! Jag testade att späda ratatouille (som i sig är galet gott) med vatten och tomatspad för att få en soppa. Den toppade jag sedan med smulad fetaost samt en gremolata gjord på lime istället för citron. Åh... så gott det blev! Denna månad är säsongens bästa lime hos Det gröna skafferiet och jag är som ni vet limetokig och älskar att ha det i allt från maträtter, såser, desserter till drinkar eller bara smaksätta vanligt vatten med. Dessutom tror jag att det är bra att limeboosta sig i dessa förkylningstider. Här är mitt bidrag till säsongens bästa - lim gremolata. Vill ni inte göra soppan testa i alla fall gremolatan och toppa något annan god maträtt med eller smaksätt köttbullar som sedan får koka i en tomatsås. Fisk och skaldjur blir extra gott om de kryddas med gremolata innan de steks eller grillas. Som vanligt är det bara fantasin som sätter gränser!



Limegremolata
1 dl finhackad bladpersilja (jag skulle kunna tänka mig att det är gott att byta ut denna mot koriander!)
1 lime, rivet skal och pressad saft
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja

Blanda persilja (eller koriander) med limeskal och pressad saft samt vitlök och olivolja. Det är inte nödvändigt att använda olja, men jag tycker det ger både god smak och fin konsistens.


Ratatouillesoppa med fetaost och limegremolata, 4 pers.
1 gul lök, hackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 aubergine, i mindre bitar
1 squash, i mindre bitar
1 röd paprika,  i mindre bitar
1 gul paprika, i mindre bitar
1 grön paprika,  i mindre bitar
2 burkar cocktailtomater
2 burkar vatten
2 tsk torkad timjan
2 lagerblad
1 ½-2 tsk salt
½ tsk svartpeppar

150-200 g fetaost
limegremolata (se ovan)

Stek gul lök och vitlök i en stor gryta tills de blivit lite glansiga. Tillsätt de andra grönsaksbitarna och låt även dem steka någon minut. Häll i cocktailtomaterna tillsammans med sitt spad, 2 burkar med vatten samt kryddorna. Låt soppan småkoka under lock i 15-20 munter. Smaka av.
Servera soppan i skålar och toppa den med smulad fetaost och limegremolata.


18 kommentarer:

  1. Mmm låter helt fantastiskt och koriander blir nog supergott det med;)
    Trevlig söndag
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

  2. Låter som en soppa som måste testas, är som sagt var inne i en riktigt sopperiod nu :)
    Trevlig söndag / Lena från make a head food

  3. Linda Johansson sa...

    Åh så gott! Jag gillar inte soppa direkt, förutom klassisk hemlagad köttsoppa, men det här ser så underbart ut.

    Jag älskar också lime, som är mycket godare än citron, även om det inte kanske passar till allt.
    Men VAR hittar ni lime som inte stinker mögel?!!
    Ekologisk citron försöker jag köpa eftersom det är samma problem där, men ofta är den alldeles för dålig. :(
    Men har aldrig sett ekologisk lime?

    Varken Coop el ICA har lime utan mögelstank, liksom vitlök och många andra frukter (mango & ananas) och grönsaker. Tyvär smakar allt lika mycket mögel som det luktar, t o m min syster märker det som inte är lika känslig som jag är.

    Jag är så trött på eländet när jag handlar, ger snart upp hoppet om god mat! :(

  4. Väldigt fräscht och hälsosamt!

  5. I den Coopbutik jag handlar i har de ibland ekologisk lime, men oftast inte. De brukar alltid vara av god kvalitet. Jag förvara mina citrusfrukter i kylskåpet för att de ska hålla sig fräscha. Citron köper jag ekologisk i nät och de få gånger jag köpt vanlig har jag inte gillat dem alls. Skalet är tjockt och lustigt. Men visst möglar citronerna ibland, men då har de oftast legat framme eller haft sällskap av annan frukt. Kanske är det?

  6. Ratatouille som är så gott, ratatouillesoppa hoppar in på att-göra-listan bums. Tack för inspiration!

  7. lime är grejer det! det är nästan så man kan ha det till allt, tycker jag iaf :)

    och vad jag tycker om soppa vet du ju sedan länge, man kan aldrig ha för många sopprecept!

  8. Limegremolata, vad nyskapande!! Jag är på!!

  9. Tycker verkligen inte att du ska vara blygsam med tanke på hur mycket gott du lagar. :-)

  10. Vad gott det lät! Gillar också ratatouille, så det här var spännande!

  11. Nä, inte ska du vara blygsam med din mat, man ska vara stolt och klappa sej själv på axeln när man känner att man lyckas!
    Lime och citron är omöjligt att klara sej utan, det sätter sprätt på det mesta som behöver lite sprätt:)
    Kul när en god rätt kan förvandlas till en annan god variant.

    Ha en braig vecka,
    kramar

  12. Soppan är ju ett genidrag helt enkelt. Oj, så gott det verkar. Kroppen skriker efter en skål färdig soppa framför mig NU! Oj, vad den skulle bli tacksam. Och mina smaklökar också. Men jag får väl nöja mig med fina bilder på det och fortsätta drömma... Ska snart ändå gå och lägga mig :-)

    Kram!

  13. Gremolata är ju gott och kan piffa till det mesta. Kan tänka mig både med koriander och persilja. Lime är ju en grym smaksättning.
    Soppan värmande och god ut!
    Du är grym! Klart du ska skryta lite...;)

  14. Oh, vilkem samrrig och värmande soppa! Alla ingredienser är precis i min smak! Tack tack för en god inspiration! :)
    Ha en toppen måndag!
    kram
    //Lana

  15. Tack tack! Ha en skön vecka ni också! Kram.

  16. Klart man måste dela med sig när något är urgott, det gör du helt rätt i vännen! ;)

    Limegremolata låter som något grymt gott som måste testas.

    Stort grattis också till dig och Berra på er dag idag, kram!

  17. Åh vad smart och gott med ratatouillesoppa! Ratatouille är en riktig favorit för mig så jag kan verkligen tänka mig att det blir gott som soppa också!:)

    Och limegremolatan blir ett fint bidrag till säsongens bästa!:)

    Trevlig kväll!

  18. det här lät som något jag måste testa :)
    önskar dig en fortsatt bra dag och vecka :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.