Soppa i en termos

1/22/2013

Finns det något mer värmande än soppa? Jag tror inte att jag låter den svalna mindre än annan mat, men just soppa ger en skön varm känsla i hela kroppen. Perfekt utomhus när det är kallt för jag tycker att även om jag håller igång med olika aktiviteter så blir jag snabbt nedkyld så fort jag står still en liten stund. I helgen blev det en del både skid- och pulkaåkning och jag får motvilligt erkänna att jag är inte född till proffs i varken det först nämnda eller sistnämnda, men jag tycker att pulkaåkning är galet roligt. Det var ett och annat barn som tittade skeptiskt på mig när jag hoppade i en pulka aningen för liten för mig och for iväg. Nästa gång ni tänker ge er ut på vinteräventyr eller rent av skrämma slag på några barn i pulkabacken se till att packa ned en termos med en god soppa och ta med en påse med riven ost att toppa den med!



Köttfärssoppa med rotfrukter, 4 pers.
500 g köttfärs
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, pressade/rivna
1 l buljong
3 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
salt och svartpeppar
kanske lite chili
4 stora potatisar, skalade och tärnade
2 stora morötter, skalade och tärnade

riven parmesan eller tärnad halloumi

Stek färsen och den gula löken i lite olja i en stor gryta. Pressa i vitlök och tillsätt buljongen tillsammans med kryddorna. Koka upp och tillsätt sedan potatis- och morotsbitarna. Låt koka under lock i 15 minuter tills rotfrukterna är mjuka. Lägg antingen i tärnad halloumi som får bli varm i soppan eller toppa den vid servering med riven parmesan.
 

15 kommentarer:

  1. Hoho, skidbacken har man många trevliga minnen från. Jag har gjort en wipe-out i liften, (alltså när man välter på väg upp för liftbacken och rullar bakåt, och välter andra stackars liftåkare i ankarliften) prejat oskyldiga små barn (också på väg ur liften - det var dock inte meningen....) Och bäst av allt, de har fått bryta strömmen för att få loss mig ur liften både en och två gånger. Jojo.

  2. Va festligt, köttfärssoppa som jag tänkte göra imorgon till mina vänner:) bättre trist på din så den här kör jag på direkt!
    Vi var med o åkte pulka i lördags och jag kan säga att systern min och jag var nog de som hördes mest;)
    Kram kram vännen!

  3. Köpte en mattermos häromdagen just tänkt för sopplunch utomhus. perfekt!
    // Lena från make a head food

  4. Åkte pulka för ett tag sedan. Första gången på många år. Riktigt kul!
    Härligt med en varm och god soppa!

  5. Vilket kanonalternativ till korvamackor och varm choklad! Inte mycket till pulkaåkning här inte, det finns vissa i familjen som inte alls vågar sej på det, då kommer väl kroppen ner i flera bitar...

    Kram på dej

  6. Allt smakar så mycket bättre ute i det fria och ett bra tips att ta med mat i termos. Nu var det alltför länge sedan jag åkte skidor eller pulka.

  7. Det är alltid såååå got med köttfärssoppa! Mina barns favvosoppa förutom borstj så klart! :)
    Ha en toppen onsdag!
    Kram
    //Lana

  8. Åt en gulaschsoppa i skolan idag, jättegod verkligen! Men en klick matlagningsyoghurt i och hemmagjord fralla upptill. Passar bra med soppa nu.

    Kram kram

  9. Så kul med pulkaåkning!

    Kommer ihåg en vinter när jag och en kompis testade min snowracer. Vi satt två vuxna på den och det fick liiiite snabbare än när jag satt ensam på den som barn. Men kul var det!

    Och så gott med soppa att värma sig på. Blir alltid lite sliskigt med varm choklad, mycket bättre med en värmande soppa!

  10. Köttfärssoppa lagade vi alltid på våra tjejträffar på åttiotalet. Det var lite nytt då. Och billigt...

    Jag älskar soppor och värmde köttsoppa till sjuka dottern med halsont, senast igår. Pulkaåkning är däremot inte min grej. Jag gillar inte snö, annat än på vykort. Men som barn tyckte jag att det var det roligaste som fanns på vintern. Soppa i termos är rena dynamiten! Kram!

  11. Härligt med pulkaåkning och termossoppa! Vilka minnen som poppar upp. Kall och blöt i baken, röd om näsa och kinder och så något gott och värmande i backen. Vilket härligt inlägg!

  12. Perfekt soppa att koka och inviga vår mattermos med! Fick den av svärfö *hosthost* av tomten menar jag och tycker nog att det är dags att inviga den snart.

  13. Smart där med termos! Fast nu tycker jag det är alldeles för kallt utomhus (17 minus i morse) så jag äter hellre min soppa inomhus ;)
    Ha en fin onsdag!

  14. Soppor is da thing när man är ute i kylan alltså och för att inte tala om det goda brödet i föregående inlägg, långjäst är lika med big like här!

  15. Jag håller med, det soppa är nog den bästa utflyktsmaten för kalla väder!

    Men du, jag trixar gärna i köket om ni kommer till mig, så då är det spikat, ni kommer på studiebesök till förorten (eller orten som vi säger här)!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.