Inga hamburgare

4/06/2013

Hur snabbt kan ett påsklov gå?! Nu är det bara en dag kvar och jag får så smått ångest. Jisses vad vi har lapat vårsol och inte gjort mycket alls. Eftersom snön fortfarande täcker stora delar av vår trädgård har jag inte kunnat rensa så mycket där. Osis, hi hi...  Avslutar lovet i ett ännu lugnare (om möjligt) tempo med en febrig kille här hemma. Så de planer vi haft att umgås med en del vänner fick därför ställas in. Vi hinner säkert träffas framöver för nog måste det väl vara lov snart igen? Det passar mig alldeles utmärkt.

Nu när det har dykt upp hästkött lite varstans (roligast var den norska lasagnen med sågspån i där de misstänkte gunghäst) så får ni här burgare med något helt annat i. Testade att göra burgare med bönor och krabba i utifrån Marcus Samuelssons recept. Vi tyckte de blev mycket goda ihop med tillbehören, men om det smakade krabba eller inte gick åsikterna isär. Jag tyckte bönorna tog lite överhand och Berra tyckte burgarna i stort sett bara smakade krabba. För er som vill testa något nytt!



Krabburgare med inlagd spetskål och chiliaioli, 4 pers.
2 1/2 dl kokta svarta bönor
1 äggula
1 schalottenlök, finhackad
1 msk hackad färsk koriander
4 dl krabbkött
1 jalapeño, finhackad
1/2 dl ströbröd
salt & svartpeppar

Inlagd spetskål:
2 dl vatten
1 dl risvinäger
1 dl strösocker
1/2 dl japansk soya
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk färsk ingefära, skalad
1/2 spetskålshuvud, strimlat (stammen bortskuren)

Chiliaioli:
1 äggula
1 tsk fransk senap
1 tsk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyftor, pressad/riven
1 dl rapsolja
hackad chili efter smak
salt & vitpeppar
ev. lite pressad lime

tomater, skivade

Börja med den inlagda spetskålen. Koka upp vatten, vinäger, socker, soya, vitlök och ingefära i en kastrull. Lägg den strimlade spetskålen i en bunke och slå över den varma blandningen.  Lägg en assiett på kålen och ställ på en tyngd (jag tog en burk full med müsli). Ta upp ingefäran före servering.
Mosa ihop de svarta bönorna med schalottenlök, äggula och koriander till en jämn smet. Blanda i jalapeño, krabbkött och ströbröd. Smaka av med salt och svartpeppar.
Forma färsen till 4 burgare och stek dem på medelvärme ca 3 minuter på varje sida.
Vispa ihop äggula, vinäger, senap och vitlök antingen med mixer eller för hand. Tillsätt oljan, till en början droppvis och sedan i en jämn stråle, under kraftig vispning. Var noga med att majonnäsen tjocknar innan du har i mer olja. Smaka av med salt, vitpeppar och ev. limesaft.
Servera burgarna i bröd tillsammans med den inlagda spetskålen, chiliaioli och tomat.

16 kommentarer:

  1. Svarta bönor i burgare är gott och andra bönor passar också bra. Ser gott ut! Kram

  2. Bönor och krabba - det var en kombo jag inte sett innan. Men det är klart det kan funka, jag gillar ju både bönor och krabba jag.
    Hoppas det blir tid för både vänner och trädgårdsrens (eller?) framöver.

  3. Ja, det där var verkligen en annorlunda hamburgare ;-)

  4. Oj, så mycket snö ni har kvar... vår har smält bort helt nu och jag hoppas innerligt att mer inte kommer.

    Burgare med bönor är gott (krabba i har jag aldrig testat).

    Men vilken helikoptertur ni hade här nedan, underbart ju! Önskar er en trevlig påsklovsdag, kram!

  5. Haha, gunghäst ja, fy så träigt!

    Detta var absolut en annorlunda burgare, med rätta tillbehören kan jag tänka mig att det smakade gottigt. Men äter era barn det...?

    Kram kram

  6. Malin, de äter alla sorters burgare med däremot vill de inte ha så mycket eller inget alls tillbehör. De äter som nästan alltid grönsakerna vid sidan om.

  7. Låter väldigt spännande minsann, kanske det passar att stoppa en korv med lite krabbkött också...:) Fast frugan är inte speciellt krabbig så då får jag väl äta den själv.

    Nu ska vi uppdatera oss lite vad som hänt i bistron senaste tiden,
    kramar

  8. Ojojoj, krabbor och bönor? Olof hade gladeligen hoppat på det, men själv hade jag nog fegat ur... Men mycket nyskapande, kompis! Kram på dig!

  9. Anonym sa...

    Oj då, och jag som knappt lämnat huset, räknas det som att "lapa sol" om man ligger på soffan och låter sig smekas av solen genom balkongdörren?

  10. Haha...den var rolig om de norska hamburgarna som det fanns sågspån i.

    Ha en bra start på veckan! Kram

  11. Anonym sa...

    Hej

    Låter gott och vill gärna testa.... Vad änvände du för krabbkött? Från burk eller urrensad krabba? Och hur många krabbor gick i så fall åt?

    MVH/Anne

  12. Bara att gratulera till att du har fått ett sånt fint lov även om det slutar lite trist med baciller...

    Burgaren ser jättefin ut men jag tar spetskålen och aiolin. Krabba är inte för mig, inte bönor so much heller. Men själva burgaren kan jag ju göra på annat sätt och sno de goda tillbehören!

    Hoppas du får en fin vecka utan alltför mycket ångest så här i början!

    Kram!

  13. Anne, jag använde krabbkött på konserv, men jag skulle helt klart rekommendera från färsk/fryst krabba. Lite beroende på storlek, men jag skulle tro att två krabbor räcker.

  14. Krabburgare, då tänker jag bara på Svampbob Fyrkant som gör de godaste Krabburgarna på Krångliga Krabban, hoho :) Kan tänka mig att dessa var minst lika goda!

  15. Jag är väl kanske mer för en köttig burgare men kan ändå inte låta bli att gilla detta. Får bli experimentverkstad snart tror jag!
    Alltid lika inspirerande att titta in här :)

  16. Men åh så gott! Krabburgare måste jag prova någon gång :D

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.