Matbloggsträff i Göteborg

4/24/2013

Hej alla fina, nu är jag hemma igen! Jag kom hem sent i måndagskväll, men gick till jobbet tidigt igår och sedan direkt till fotokursen. Idag ännu mer jobb... Ingen vila här inte! Jag ska försöka sammanfatta mina fyra dagar i Göteborg även att det blir svårt om jag inte ska trötta ut er fullständigt. Jag kommer dela upp helgen i två delar då jag har varit på två olika bloggträffar. Första träffen var tillsammans med hela det fina gänget av matbloggare jag lärt känna genom deras bloggar och som jag dejtat förut: Amys Piece of cake, Bara en kaka till, Beatas Mat, Erikas funderingar, Hemma hos mig, Kaksmulan, Malins Diner, Matarkivet, Matrepubliken, Mormors plommonmarmelad, Mumsfillibaba, Mårtenssons Kök, Perfekta prinsessan PernillaTant Russin och Två små Kök. Kika i hos dem och se ännu mer bilder från helgen!

När jag kom till Göteborg skulle jag möta upp Lotta på stationen vilket blev som värsta farsen där vi sprang in och ut genom olika ingångar och missade varandra tills vi kom på den genialiska idén att träffas utanför Pressbyrån... Om det fanns bara en? Näe... Till slut lyckas vi i alla fall hoppa in i en taxi för att ta oss hem till Kim, som lovat låna ut sin soffa till oss. Vi hejade lite hastigt på hennes sambo Flemming (som ni kanske känner från hennes blogg) och en liten stund senare droppade de andra bloggarna in.


I gemensam trupp knatade vi till kvällens restaurangval, Chateau Beirut. Som drink före maten drack vi mousserande vin med kanellikör i, vilket var både gott och lite knasigt, men passade däremot inte alls till maten. Annars tycker jag att ett torrt mousserande vin kan vara gott att dricka till meze. Eftersom det var svårt att välja bland alla fina rätter valde vi alla en färdig meny med 12 olika meze, både varma och kalla. Flera av dem var fantastiskt goda. Mitt i middagen dök en dansös upp och dansade mellan borden till orientaliska toner! Jag bestämde mig dock för att bara fota med mobilen, så flera av er vet jag har sett inte bara mina utan även de andras bilder på Instagram och Facebook av vad vi åt under kvällen.



På lördagen gick vi på en öl- och matvandring som Njutningsfrämjandet stod för. Vi fick lära oss en hel del om Göteborgs histroria med fokus på mat och dryck. Solen sken och alla matbloggarna med den. Jag som inte besökt Göteborg på många år, dessutom senast i en fruktansvärd snöstorm, hade fullt upp med att spana på allt vi gick förbi. Det är ju en otroligt vacker stad!



Flera av de historier vår glade guide berättade handlade om vad som påverkat tillgången och bristen på öl och brännvin genom tiderna. Dock drack vi inte öl på alla ställen vi stannade till vid även om en del i gänget gärna hade velat det. Bakom guiden fanns hederligt vatten att fylla sitt glas med, jag var dock den enda som gjorde det. Någon mumlade nåt om varannan rosé... 7:ans ölhall är unikt genom att vara det enda stället i Sverige som får servera öl utan att servera mat. Flera slängde lystna blickar mot deras gästers glas, personligen däremot var jag mer intresserad av saluhallen mitt emot som vi hastigast slank igenom. Doftade så gott, så gott...



da Matteo rostar de inte bara sitt kaffe själva utan bakar även eget surdegsbröd, så har ni vägarna förbi slå er ned och njut av detta i deras café. Vi smakade på deras goda levain, men inte hos dem utan lite senare utomhus.



Fick oss att dregla och bli aningen ofokuserade (bortsett från att alla hade stenkoll på fatet med praliner) gjorde flickorna på Kanold som berättade om sitt fina fik och den egna pralintillverkningen. Nästa besök i Göteborg kommer jag äta min frukost där och då passa på att köpa med mig lite tryfflar.




När vi knatat runt i 3,5 kilometer lurar guiden upp oss för backen till Skansen Kronan och det var mer än en av oss som frustade och trodde vi skulle stryka med på kuppen på väg uppför den lååånga trappan.


Uppe bland kanonerna kunde vi njuta av både den otroliga utsikten, ljuvlig fisk- och skaldjurssoppa, surdegsbröd och delade på gigantiska kanelbullar (som mattallrikar i diameter!) från Husaren.


Eftersom solen sken och gjorde oss extra törstiga smet vi upp på Linnéterrassen för att svalka oss med kall dryck. Okej, vissa av oss tyckte inte att det var lika varmt... Jag älskar när det finns mousserande på glas och i  detta fallet en champagne. Satt finfint i vårsolen och att jag sedan hade stadens rödaste nuna gjorde inte så mycket.


Till lunch åt en del av oss vegetariskt på En deli Haga där det fanns en lunchtallrik med all sköns olika vegetariska smårätter som serverades tillsammans med rödlinssoppa och stenugnsbakat bröd från La Boulangerie de Maghreb.

Efter det var vi så mätta att vi bara orkade kika på allt ätbart som fanns i varenda hörn i Göteborg när vi gick hem till Kim igen för att vila benen inför kvällen äventyr.
Uppiffade och redo för Göteborgsnatten samlades vi på underbara Dorsia. Jag skulle kunna flytta in där eller i alla fall lätt kunna låsa in mig på ett av deras hotellrum en weekend och bara beställa upp roomservice. Testade en av deras champagnedrinkar, men det är lite synd på gott vin även om deras drinkar var mycket goda. Tyvärr hade jag även denna kväll bara med mig mobilen vilken bara ger gultonade suddiga bilder.

Middagen åt vi på Hello Monkey som hade en väldigt blandad meny med influenser från Australien, Kina, Vietnamn och Japandär vi åt en meny med blandade sashimi och dim sum (dumplings).Helt galet gott! Gå dit säger jag bara! Drinktokig som jag är var jag tvungen att avsluta middagen med en vrålapa; Shezuanpepparvodka, ingefärslikör, lime, chili och ginger ale i en minst sagt kryddstark mix. Nu skrek jag väl inte rakt ut, men att det fanns en hel strimlad röd chili på toppen av drinken kändes om jag säger så.
Efter en liten kompromiss med Lotta som helst ville dansa tills solen steg över Göteborg tog vi en sista drink innan vi trötta stupade i säng (läs Kims soffa). Jag hade framför mig ytterligare två dagar i staden, men tillsammans med ett annat gäng bloggare som ni får läsa mer om någon dag.

15 kommentarer:

  1. Vilken underbar helg ni har haft! Så fina bilder du har tagit! :)
    Lite avis är jag på er som träffas så här! ;)
    Ha en toppen torsdag!
    Kram kram
    //Lana

  2. Ser ut som en härlig dag/helg i Göteborg och visst är här vackert ;-)

  3. Åh så roligt med matbloggsträff och så mycket gott! Vackra bilder också. Det vegetariska ser suergott ut!

  4. Vilken helg ni haft, jätteroligt att läsa om era dagar! Kram

  5. Anonym sa...

    UNDERBART syns på bilderna att det var underbart : ) kram Sofia

  6. Lika roligt att läsa om träffen var man än läser. Så fina bilder du fick till och jättebra beskrivet. Det finns ju så mycket att berätta!

    Jaha, och så är man för alltid utmålad som virrig, totalt utan lokalsinne eftersom vi inte ens kunde hitta varandra på den inte alltför stora centralen i Göteborg, och som nattsuddare! Men det är lugnt, för det är ju sant :-)

    Ska bli jättekul att läsa om de andra två dagarna, vad ni hade för er förutom det jag kunde se på Instagram. Att du orkade! En stor eloge för det!

    Kram!

  7. Låter som ni haft en fantastiskt helt. Så sur på mig själv som inte fick till det!
    Nästa gång...Lena make a head food

  8. jag vill också gå på dorsia! nästa gång slipper ni tamejtusan inte undan mig! men vad trevligt vi hade det, det kommer jag leva länge på :)

  9. Gilla, gilla, gilla på dina bilder! Fotot med Helena och Olof borde ju finnas uppförstorat i deras hem, helst över den öppna spisen, underbar!
    Och visst hade vi det hur trevligt som helst, det känns ju nästan lite som abstinens nu...

    Efter vad vi sett av följande date så kan vi ju säga att vi ångrar oss att vi inte kämpade mer för att få till det med H.s jobb. Men nästa gång, då hoppas vi att vi också kan vara med!

    Kramar

  10. Vilken härlig sammanfattning av en grym helg!

  11. Det är så härligt att läsa om helgen inne hos varandra... jo jag kommer även denna gång att vara sist ut men det bjuder jag på!

    Tack för en finfin långhelg Remsan, my roomie! Kram på dig!

  12. Härlig läsning och fina bilder:)
    Kul att få läsa fortsättningen:)

  13. Jag gnisslar tänder över att jag missade tre hela matdagar, men dotterns examen fick gå först så klart. Vi åt gott i Örebro också.

    Det är kul att läsa om "sin" stad hos dig och de andra. Jag får lite ny syn på det som jag ofta tar för givet. Jag jämför med Stockholm och tycker ibland att vi inte har nåt att komma med. Men det har vi ju. Massor till och med. Men Kalmar har dig, och det är fint det. Kram!

  14. Tack för finaste helgen!! Det får vi göra om snart såklart, eller ja var det september... ;-)

  15. Så bra och kul vi hade det! Känns mycket längre bort än en vecka sen dock... Så skönt att bli påmind!! :)

    Kram

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.