Tvårättersmiddag som andas vår

4/01/2013

Ännu är inte påsken över och idag väntar ännu en påskmiddag. Sedan tror jag inte jag kommer bli hungrig igen förrän framåt maj sisådär... Även om påskhelgen är fylld med precis lika mycket mat som julhelgen så tycker jag att det känns som maten ändå är lättare på något vis. Lite mer vårkänsla kanske. Eller så tycker jag det bara för att jag vill att det ska bli vår.
Här kommer påskaftonens middag som inte bara passar bra till påsk utan under hela våren och sommaren. Vi åt tvårätters med en underbart god förrätt som jag hittade inspirationen till hos Hanna. I väntan på att sparrisen ska mogna bjöd hon på kokta svartrötter som fått finfina tillbehör. Helt i min smak! När sedan den vita sparrisen kommer måste jag testa att laga rätten även med det. (Här hittar ni ännu ett recept som jag tror skulle passa bra att använda svartrot istället för sparris, eller så håller ni er till sparristiderna kommer). Som varmrätt lagade jag lammstek och serverade tillsammans med en god ljummen sallad och chèvrecrem. Så enkelt och så fantastiskt gott!

Svartrötter med limeaioli och chorizo, 4 förrätter
6 svartrötter, skalade (obs så de läggs i citronvatten) och delade i 2 delar vardera
1 citron
50 g chorizo i tunna skivor och sedan små bitar (alt. strimlat bacon)
rökt paprikapulver
1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk fransk senap
1 vitlöksklyftor, pressad/riven
1 dl rapsolja
½ lime, pressad saft
salt & vitpeppar
½ dl hackad gräslök

Pressa saften ur halva citronen i en skål med vatten. Skala svartrötterna och lägg dem i vattnet. Koka upp vatten och koka svartrötterna mjuka.  Slå av vattnet och pressa över resten av citronsaften.
Stek chorizon eller bacon och låt rinna av på hushållspapper.
Vispa ihop äggula, vinäger, senap och vitlök antingen med mixer eller för hand. Tillsätt oljan, till en början droppvis och sedan i en jämn stråle, under kraftig vispning. Var noga med att majonnäsen tjocknar innan du har i mer olja. Smaka av med limesaft, salt och vitpeppar. Vänd ned gräslöken.
Fördela svartrötterna på 4 tallrikar, skeda över aioli, pudra över lite rökt paprikapulver och strö över chorizo.



Ört- och vitlökskryddad lammstek, 6 pers.
1 ½-2 kg urbenad lammstek
10 vitlöksklyftor (det är inte så noga på antalet)
1 ½ tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
färsk rosmarin, finhackad
färsk timjan, finhackad
1 citron

Blötlägg lergrytan i kallt vatten i 20-30 minuter. Putsa steken och stick små hål i den på flera ställen och stick in bita av vitlöksklyftor. Gnid in steken med salt, svartpeppar och hackade örtkryddor. Lägg steken i lergrytan. Klyfta citronen och pressa saften över steken och lägg klyftorna runt köttet. Sätt på locket på grytan, sätt in den i kall ugn och sätt ugnen på 150°. Tillaga i ugnen i 1-1 ½ timme tills köttet nått en temperatur på knappt 60° (mindre om du vill ha den rödare). Låt steken vila en liten stund innan den skärs upp. Dekorera med färska örter.
Vill ni hellre grilla steken så går det precis lika bra det.


Ljummen vårsallad, 4 pers.
500 g små delikatesspotatisar
2 nävar haricots verts
2 salladslökar, strimlade
1 knippe rädisor
lite ruccola

Pesto:
2 dl basilikablad
3 vitlöksklyftor, pressade/rivna
50 g valnötter
1 dl olivolja
50 g parmesanost, finriven
2 krm salt 

Mixa eller mortla basilika, vitlök och nötter tills det är finmalet. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle i omgångar tills det blir en tjock, slät puré. Salta och rör ned parmesanosten.
Koka potatisen och använder du frysta bönor lägg i dem mot slutet av koktiden och låt dem koka mjuka. Låt potatis och bönor ånga av en aning. Blanda sedan med salladslök, rädisor, ruccola och pesto.

Chèvrecreme, 4 pers.
2 dl matyogurt
150 g chèvre
salt och vitpeppar

Blanda yoghurten med mosad chèvre. Smaka av med salt och vitpeppar.

16 kommentarer:

  1. Men jag måste kanske ändå ta mig i kragen och testa att laga lamm. Jag är ju sååå skeptisk, bara att erkänna. Men nu lagas det lamm både här och där och där, så no return.

    Kram kram

  2. Salladen är så vårig och fin, krämen låter mycket god. Svartrot har jag aldrig testat. Kram

  3. men kanske orkar jag äta en liten bit till känner jag när jag ser svartrötterna :)


    Lena från make a head food

  4. Är sugen på att prova svartrot och detta recept låter ju fantastiskt gott! Ska helt klart testa :)

  5. Du fick mig att känna mig som om jag satt på en solig balkong i maj! Med Rosévin i glaset.

  6. Vilken smarrig, fräsch och god mat! :)
    Mums, mums!
    Ha en fin kväll!
    Kramar!
    //Lana

  7. Det är konstigt vad man bara äter och äter under påsken. Jag är fortfarande mätt känns det som... Svartrot har jag aldrig provat att tillaga men nu blev jag riktigt sugen :)

  8. Så gott det såg ut! Svartrot har jag nog aldrig ens ätit tror jag(?)! Borde kanske se till att testa det någon dag... Vad smakar det tro?

  9. Lite förvånande att flera av er inte smakat svartrot, men det hade iofs inte jag heller för ett par år sedan. Och då älskar jag alla sorters rotfrukter och trodde jag testat dem alla. Svartrot kallas fattigmans sparris även om den inte riktigt liknar den vita sparrisen i smaken, utan påminner mer om en mild palsternacka tycker jag. Ni måste testa! De ser ut som lång svarta (jordiga) pinnar innan de skalas :-)

  10. Visst är man sugen på lite våriga och fräscha smaker nu! Ser väldigt gott ut!!

  11. Svartrot har jag provat för länge sedan och gör det gärna igen serverat på detta sätt!

    Och lammsteken ser jättefin ut. Och potatissalladen. Oj, vilka sommarfeelings jag får! Längtar massor nu till sommar och lättare mat.

    Jättefina bilder hörrö - fina som alltid men kanske har kursen bidragit ännu mer? Du får berätta mer om den sen.

    Ha nu en fin vecka, post påsk!

    Kram Lotta

  12. Vi har missat det där lite med jättemycket mat i år. Ganska skönt på ett sätt, för det blir inte så mycket rester då. Vi är kassa påa tt äta upp allt nämligen. Smörgåstårtan från vårt kalas igår är tämligen slut dock. Jag gjorde inte lika stor som jag brukar, vilket visade sig vara klokt.

    Lammkött är man inte bortskämd med, fniss! I fredags åt vi färdigmarinerat från en iransk affär här i Göteborg och det var bland det bäsat jag ätit.

    Vit sparris och/eller svartrot låter inte dumt. Jag gillar båda! Kram!

  13. Jag sådde svartrot för några år sedan, men det ville sig inte med något som man direkt kan kalla skörd så jag surnade till lite på svartroten. Oförtjänt kanske så jag måste nog ge den en chans till. :)
    Påsken handlar för mig jättemycket om mat, men jag har inte heller ätit stora mängder och inte heller en endaste godisbit, men å andra sidan finns det kvar i skafferiet så...

  14. jag skulle ju testa svartrot för någon vecka sen men då fanns det varken på willys eller på våran fruktaffär så då hoppade jag över det. men jag ska hålla utkik efter det och testa någon gång, man måste ju testa allt :)

  15. Vad kul att du testade (och gillade)! :)

    Det är verkligen tur att vi har svartrötter att äta till sparrisen kommer, särskilt när våren håller oss på halster... :/

  16. Hanna, Det blev verkligen supergott! Tack för tipset!
    Ja, den där våren... Det var mig en blygsam rackare...

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.