Den godaste vårbuffén

5/01/2013

... som jag har bjudit på tror jag i alla fall. Jag har sett att flera av er var inne på bloggen och sökte bufférecept nu till Valborg och hoppas ni hittade något gott, annars har ni här ett par rätter för framtida bufféer. Laga buffén och bjud på den till någon av vårens middagsbjudningar, konfirmation eller student!
Berra och jag hade glömt bort att det var Valborgsmässoafton och bjöd därför hem ett par vänner aningen sent. Vi skulle båda jobba på dagen och ville ha en middag som kunde förberedas till viss del. Lite för att fira att vintern är över blev det en buffé med våriga inslag. Jag vet att varken sparris eller rädisor är i säsong just nu, men jag föll helt enkelt för de importerade. Bilderna blev aningen suddiga, men jag ville snabbt ta ett par kort innan vi satte oss till bords.

Dukningen blev i en av mina favoritfärger - rosa. Jag hade ingen rosaperiod som barn för då älskade jag blått och lila, så min rosaperiod i livet håller på som bäst just nu. En färdig bukett med rosa och vita blommor som reades ut klipptes ned till små buketter som fördelades i små glas. Matchande bordstabletter och servetter till det och det är så långt mina kunskaper i dukning sträcker sig. Less is more får jag väl säga så verkar det som jag tänkt till :-P

Observera att antalet portioner är beräknade utifrån att ni lagar alla de tre rätterna och bjuder på dem tillsammans.Vi tyckte alla att rätterna passade mycket bra ihop! Vill ni ha någon mer rätt på er buffé, gör en sats grön ärtsoppa och servera i småglas eller koppar.

Parmalindad sparris med citroncreme, 8-10 pers.
2 knippen grön sparris
2 hg tunna skivor paramaskinka eller annan lufttorkad skinka
50 g pinjenötter
½ citron, rivet skal

Citroncreme:
2 dl crème fraiche
½ citron, rivet skal och pressad saft
1 krm salt
1 krm vitpeppar

Koka sparrisen i lättsaltat vatten 2 minuter. Spola den hastigt under kallt vatten och låt rinna av. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Linda skinkskivorna runt sparrisen. Blanda ingredienserna till citroncremen och ringla lite av den över sparrisen. Strö på pinjenötterna, riv över lite citronskal och servera resten av cremen till.

Broccolipaj med ädelost, 8-10 pers.
3 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella
300 g broccolibuketter, tar du färska så koka dem 1-2 minuter innan
3 ägg
140 g ädelost
1 dl vispgrädde
1 3/4 dl kesella
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt degen vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda det i mitten av ugnen 10 minuter.
Fördela broccolin i pajskalet och smula över ädelosten. Vispa ihop ägg, grädde, kesella samt salt och peppar. Häll äggstanningen över broccoli och ost. Grädda i mitten av ugnen 30 minuter.

Serverade även morotsstavar och rädisor till maten. I bakgrunden ser ni även skivor av parmesan samt en tryffelbrie som vi åt tillsammans med minikäckisar och bröd.

Testade ett salladsrecept från Coop som jag ändrade en liten aning som blev galet gott så den kommer jag bjuda på fler gånger!
Marinerad fänkålssallad med varmrökt lax och hallon, 8-10 pers.
1 dl vit balsamvinäger
1 msk honung
2 msk olivolja
½ tsk salt
1 fänkål, tunt strimlat
1 rödlök, i smala klyftor
70 g machésallad
400 g varmrökt lax, skuren i smala bitar
200 g hallon
½ dl hackad färsk mynta

Koka vinägern i en kastrull tills ungefär hälften återstår. Ta den från värmen och rör i honung, olivolja och salt. Lägg fänkål och lök i kastrullen, rör om låt stå koka upp och låt sedan grönsakerna svalna i marinaden. Fördela grönsakerna, machésallad och lax på ett stort fat. Strö över hallonen samt hackad mynta. Ringla över resten av dressingen. Vrid ett par varv med svartpepparkvarnen över.

Fick för mig att göra chokladmousse med avokado eftersom jag hade ett par som var mogna och ingen efterrätt förberedd. Moussen blev krämig och god, men jag saknade ändå något som jag inte kunde sätta fingret på. Gästerna skrapade dock glasen rena vilket brukar innebära ett gott betyg :-)


Chokladmousse med avokado, 8 pers.
3 avokado, skalade och urkärnade
1 ½ dl kakao
1 dl honung
½ dl vatten
1 citron, pressad saft
valfria bär

Mixa avokadorna tillsammans med kakao, honung och vatten till en jämn smet. Smaka av med citronjuice. Fördela moussen i små glas och toppa med bären.


Vilken underbar första maj vi fick! Dagen har spenderats till största delen i trädgården med solen värmandes på kroppen. Ljuvligt är bara förnamnet!
Nu ska resväskan återigen packas för två dagar i Båstad där det blir konferens med jobbet. Sedan tror jag banne mig att jag inte ska resa någonstans förrän semestern. Ses snart igen!

20 kommentarer:

  1. Vilka fina färger, som man blir glad av att se på! Mousse gjord på avokado gillar jag och kanske en nypa salt kunde vara det som fattades?

  2. Av suddiga bilder märker vi ingenting alls, tycker de är hur fina som helst! Att det är vår som firas är det inga tveksamheter om alls.
    Salladstipset är vårt, det klipper vi direkt. Vi behöver ju bli bättre på salladsvariationer har vi ju kommit på...

    Förstår att du vill stanna hemma sen, det går ju fram och tillbaka mellan kusterna som en gummiboll för dej:)

    Kramar

  3. Jag gillar dukningen/dekorationen mycket, underbara färger! Och maten ser så god ut. Choklad och avokado passar så bra tillsammans!

  4. Fin dukning! O maten såg jättegod ut! Kram

  5. Så fint dukat och vilken god mat sen! :) Avokadomousse/pudding har jag gjort tidigare och det är ju förvånansvärt gott ändå. Krämigt!

  6. Så mycket gott - riktigt vattnas i munnen!

    Haha, jag hade min rosa period under hela barndomen typ, föredrar blått nu. Men jag måste erkänna att din rosa dukning är himla fin! :)

  7. Vacker dukning och jag skulle gärna ha ätit av din buffé! Såg väldigt vårigt och vackert ut!

  8. Verkar supergott alltihopa.
    Är riktigt nyfiken på chokladmoussen för jag är galen i avokado. :D
    Å du, jag är på helt samma nivå som dej gällande rosa, bara blått som barn, rosa som favoritfärg nu. :P

  9. Ser riktigt gott ut och den där pajen med ädelost brukar lunchrestaurangen på jobbet ha... jodå, jag har tiggt till mig receptet också. :)

    Avokodochokladmousse är riktigt gott tycker jag. Kanske du saknade lite nöttopping på? Det brukar jag ha, kram!

  10. Oj, så mycket gott!! Underbart med alla fräscha vårsmaker. De där lindade sparrisarna kommer jag att göra snarast!!

  11. jag tycker iaf att det var en jättefin dukning! och maten ser inte heller ut att gå av för hackor :) har aldrig testat sån där chokladmousse på avokado, men jag gillar ju avokado och jag gillar choklad, så vad kan gå fel?

    min mamma avskyr rosa så jag fick aldrig ha det som barn, så jag tog igen det rejält sen när jag var mellan 17-23 ungefär, men nu är det mest mintgrönt som gäller.

  12. Tjusigt och underbart vårligt!

    Tycker fröken Dill

  13. Idag kom jag hem efter en mördarlång och jobbig dag i skolan, och vad väntar i brevlådan? Jo, en kupong på HäägenDaaz-glass och två kolor från pärlans konfektyr (som jag läst så mycket om). Detta gjorde verkligen min dag, tack snälla du!

  14. Verkligen inte en otäck sak på din buffé, härligt!

  15. Vansinnigt vårigt! Både dukning och mat... Fänkålssalladen tänker jag minsann testa snarast!

  16. Den där salladen lät galet god med fänkål och hallon. Kan vara en perfekt match :)
    Och en perfekt vårbuffé!

    Lena från Make a head food

  17. Jättegott och fräsch dukning. Perfekt invigning av våren.

  18. Vilken sagolikt vacker buffé och så mycket gott! Jag hade en rosa period och var väldigt trött på det under många år, men nu gillar jag rosa igen, i lagom portioner :-) Dina portioner av rosa i dukningen ser fantastiskt ut.

    Spännande med hallon i en sallad så där, jordgubbar har man ju testat ihop med allt möjligt. Dags för hallon alltså!

    Jag tänkte på desserten. Kanske skulle det ha varit några flingor salt till den? Både choklad och avokado går ju väldigt bra ihop med lite salt.

    Roa dig du med bubbel (igen) :-) Det börjar väl bli vardag för dig nu, ha ha. Ha nu en riktigt trevlig helg med familjen!

    Kram Lotta

  19. Tack tack, för alla snälla ord!
    Hovkonditorn och Lotta, salt hade säkert lyft moussen!
    Elin, <3 Kul!

  20. Vackert! Både mat och dukning, hej våren liksom!
    :-)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.