En överaskningsdag

5/15/2013

I lördags hade Berra och Linns man Martin ordnat en hemlig dag åt oss. De hade lurat i oss att vi skulle åka på en Ölands ur vilket verkade troligt eftersom det var Öland spirar i helgen, men när vi väl träffades började vi ana att så inte var fallet. De hade fixat en hel dag full med överraskningar! Jag som är något av ett kontrollfreak hade både en svettig, men lärorik dag. Det är rätt tufft att inte ha någon koll alls på vad som ska hända härnäst.

Jag som trott att vi skulle knata runt på öländska gårdar gick och bytte om när jag förstod att så inte var fallet. Sedan slog vi tjejer oss ned i solen med varsitt glas bubbel och fick koppla av medan killarna fixade lunch. Vi försökte samla alla de ledtrådar vi fått, men frågan var om de stämde eller bara skulle missleda oss...


De svängde ihop spagetti carbonara och färsk sparris med en touch av citron. Vi testade pasta från Paolo Robertos egna märke och den var riktigt god! Spana efter den i era matbutiker.

Efter maten fick ett brev med instruktioner om att ta oss in till baren på Krögers för att där hämta nästa kuvert. Pumpsen fick stanna hemma och det fick bli ett par promenadvänliga balleriaskor på fötterna. Snopna fick vi se oss drinklösa, men med ännu ett kuvert i handen där vi fann en adress.



När vi kommer fram till den angivna adressen ligger där NT - nails & spa. Då vi kommer in frågar expediten oss om vi har bokat tid och vi får uppriktigt säga att vi inte vet, men att vi tror det. Hon spricker då upp i ett stort leende och ber oss slå oss ned. Vi var båda inbokade att få manikyr. Och gud... vad jag ångrade att jag hade planerat en del i all hast på morgonen när mitt nagellack tvättades bort...

Så här fina blev våra händer! Gissa vilken som är min ;-) Inte så svårt va? På salongen fick vi nästa brev med instruktioner om att infinna oss på Make Up Store en stund senare. Därför passade vi på att smita in på toaletten i köpcentrumet medan tid fanns. Utan för toaletterna ligger Clas Ohlson och vi bestämde oss för att lura killarna genom att messa en bild och låtsas att vi inte följt instruktionerna och gått för att ta en drink istället (fast jag sitter i affärens monter).

Make Up Store blev vi väl omhändertagna och ompysslade. Vi blev avsminkade och sedan uppiffade inför kommande äventyr. Vi fick välja mellan vardagssminkning eller festmake-up. Vardagssminkning hmpf!

Oh la la la... Två heta mammor utsläppta på stan! Vi blev båda sugna på lite nytt smink och jag införskaffade mig två läppstift som jag tänkte ska passa till sommarens outfits.

I brevet vi fick av sminktjejerna stod det att vi åter skulle bege oss till Krögers och fråga efter en beställning med kodnamn Babylon. Och det är den ni ser på bilden nedanför. Ja, nu var det inte champagne vi fick även om det ser ut så, men en mycket god cava och lite plock till det.


Knappt två timmar senare fick jag ett sms om att en taxi skulle plocka upp oss och det visade sig gå hem till oss igen. Där höll killarna som bäst på att fixa middagen, men just när vi kliver innanför dörren är lite lätt panik eftersom fritösen de tänkt använda inte fungerar. Men säga vad man vill om Ikeas grytor, men fritera i funkar de utmärkt till. Till förrätt fick vi minimozzaorella som panerats i panko och sedan friterats. Ingen av våra fyra kids är några storätare av mozzarella, men serverad på det här viset fullkomligt tryckte de i sig. Och ja, ostbollarna var galet goda! Alla lyckades vi imponerade nog få i oss bollarna med hjälp av pinnar. Bra där tycker jag.

Dessutom hade killarna stått och gjort ett stort lass med vårrullar som de friterade och serverade tillsammans med en god dipsås de blandat själva, ris och en sallad med bland annat mango och koriander. Även vårrullarna var fantastiskt goda, till och med kalla dagen efter för då tryckte jag i mig de två som blivit över.

Friterade mozzarellabollar
mini mozzarella
vetemjöl
ägg, uppvispat
panko (asiatiskt ströbröd)

Rulla de små mozzarellabollarna i mjölet. Doppa dem sedan i äggvispet och slutligen rulla runt dem i pankoströbrödet. Fritera på hög värme snabbt som attan. Det räcker med cirka 20 sekunder så är de gyllene och lagom mjuka inuti. Klara att servera!


Vårrullar som i Hanoi, 25-30 vårrullar
500 g fryst filodeg
4 dl kokta glasnudlar (60 g okokta)
500 g fläsk- eller kycklingfärs
4 salladslökar, strimlade
4 msk färsk riven ingefära
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 schalottenlökar, finhackade
2 små morötter, nålfint strimlade
4 msk soja
1 tsk socker
4 tsk maizena, löst i lite kallt vatten + lite som "lim" vi vårrullerullandet
2 msk chiliolja eller 1 tsk chilipulver
C:a 4 dl neutral olja att fritera i

Ta fram filodegen så den tinar, låt den ligga kvar i sin förpackning. Blanda alla ingredienserna till vårrullarna i en bunke. Ta fram ett ark filodeg åt gången, täck resten med en fuktig handduk, filodeg torkar snabbare än du kan säga "nouc cham dipsås". Dela arket i 12 x 12 cm stora bitar och lägg lite fyllning på varje ark. Vik in sidoflikarna över fyllningen och rulla sen ihop vårrullen. Fortsätt så här tills fyllningen är slut.
Hetta upp oljan till 180º. Fritera rullarna på vardera sida i 3-4 minuter. Ta ett par rullar åt gången så inte oljan kyls ner och rullarna blir kokta istället.
Servera vårrullarna tillsammans med ris, nouc cham dipsås, vietnamesisk sallad och sweet chilisås. Det är också gott att servera vårrullarna i färska salladsblad som man rullar in vårrullen i innan den doppas i valfri sås.


Nouc cham dipsås

2 vitlöksklyfta, finhackade
½ hackad chilipeppar alt. 1 tsk chiliflakes
4 msk risvinäger alt. äppelcidervinäger
4 msk fisksås
4 msk pressad lime
4 tsk socker
1 liten morot i väldigt tunna strimlor eller en bit gurka i små, små kuber
10-12 färska myntablad (gärna grönmynta), finhackade

Blanda alla ingredienser till såsen, välj antingen morot eller gurka i såsen. Servera dipsåsen tillsammans med de friterade vårrullarna.


Vietnamesisk sallad 
1 kruka färsk krispsallad
1 kruka färsk mynta
1 kruka färsk koriander
1 mild röd chili, finhackad
1 mango, skalad, urkärnad och tärnad
olivolja
droppar av fisksås

Blanda krispsallad med örtkryddor och chili. Vänd försiktigt runt tillsammans med mango, olivolja och ett par droppar fisksås.



Vi åt alla som om vi inte sett mat på flera dagar så någon efterrätt orkade vi inte med. Det skulle ha bjudits på friterade oreos (ni vet kakorna), vilket låter helt galet så det måste vi testa vid tillfälle.
Jag var ganska mör när jag kröp i säng och insåg att jag varit ganska spänd, eller kanske snarare pirrig hela dagen, men ändå mycket nöjd. Tack killar och Linn för en rolig dag!

18 kommentarer:

  1. Wow Remsan vilken härlig dag! Så underbart, även för en kontrollfreak hoppas jag!

  2. PS. Jag gjorde en signatur på min blogg för ett tag sedan. Såg sedan att den är ganska lik din i teckensnittet. Hoppas du inte tar illa upp!

  3. Men vilken toppenhärlig dag ni haft

  4. Åh, vilken härlig dag och spännande! Kram

  5. Snacka om att höja ribban för oss andra män.
    Men det ser ju ut till ha varit en fin dag för er.

    /Håkan

  6. Anonym sa...

    Underbart initiativ av dem : ) kram på dig snygging!

  7. Vilken dag! Känns avlägset att min sambo skulle komma på något sådant. Guldstjärna till grabbarna,

  8. Underbart! Håller med Sofie, känns långt i från något Lars hade gjort TYVÄRR!!!

    Kram kram

  9. Finns såna män på riktigt? Kan de inte starta kurser i hur man ska skämma bort sina fruar :-) Oj, vad härligt. Vilket jobb de har lagt er och planerat allt för er skull. Det var riktigt fint det. Kanske ska jag skicka en länk till det här inlägget till en annan man jag känner. Undrar om han skulle fatta hinten ;-)

    Bara att gratulera er båda!

    Kram fining - med eller utan make over :-)

  10. VBar omedelbart det här inlägget till Calle! *vissel, vissel*

  11. vilken härlig dag !

  12. Sa du ostbollar?
    <3

  13. Anonym sa...

    Alltså- HEJA Berra, kan man hyra in honom mot lite rom måtro?

  14. Jag är själv imponerad av killarna kreativitet! Och hade verkligen en härlig dag!

  15. Mmm.. Vad god maten ser ut! :-)

  16. Vilken helt suverän dag riktigt avundsjuk blir jag:)

  17. Hihi, vad gulligt och mysigt gjort av killarna! Inte illa! :)

  18. Vilka män!!!!
    Seriöst får du gärna tipsa min om en sån här överraskning till mig;) blink blink
    Oj nu måste jag sova så jag orkar med sista temadagen imorgon!!
    Sen flyga hem och sen personalfrågor på kvällen. Anna kör, så gissa om jag lär dra i mina medpassagerare om att åka hem rätt tidigt;)
    Antti!
    Kram Anna

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.