Grillad fläskfilé med ruccolacreme

5/08/2013

Lämnat ett tiotimmarspass på jobbet (höll på att skriva gymmet, ho ho) för att nu vara ledig i fyra dagar (då hade det inte räckt med fyra dagar...). Hurra hurra! Efter att ha flängt runt på en massa ska det bli skönt att spendera långhelgen hemma. Bjudit in till middag har jag gjort för att än mindre behöva flytta på mig. Man får inte vara inte vara dum. Väderprognosen hotar med regn så jag tror det får styra menyn och blir det sol blir det middag på altanen.  Men inte tackar ni nej till ännu mer grillmat, va? Vi funderar på att skaffa en gasolgrill bara för att det ska bli enklare att grilla eftersom det tar sin lilla tid att få en bra glöd. Då tror vi att vi skulle grilla oftare. Allt om Mat gjorde för något år sedan ett blindtest med både kolgrillad mat samt gasolgrillad, och vet ni vad? Kockarna märkte ingen skillnad. Paul Svensson var med och han hade precis ägnat det senaste åren innan testet åt att ta fram grillrecept till sin kokbok, så han blev lite paff. Fast jag är fortfarande skeptisk, så vi får se.
Denna gång grillade vi fläskfilé och toppade med en ruccolacreme och serverade tillsammans med en blandning av rött ris och grillade grönsaker. Skulle även kunna passa på en buffé. Jag tycker maten får tala för sig själv denna gång. Ha skön helg alla finingar!


Grillad fläskfilé med ruccolacreme, 4 pers.
600 g fläskfilé eller annan filé
salt och svartpeppar

Ruccolacrème:
2 dl crème fraiche
2 nävar ruccola
2 vitlöksklyftor
½ dl pinjenötter
1 dl finriven parmesan
salt och svartpeppar

Krydda filén med salt samt peppar och stek eller grilla den. Steker du den så blir det godast om den får gå klart i ugnen efter du har låtit den få stekyta. Låt köttet vila en stund innan det skärs upp.
Mixa crème fraiche, ruccola, vitlök och pinjenötter till en slät creme. Blanda ned parmesan och smaka av med salt och peppar. Ringla lite av ruccolacremen över köttet och servera resten till.


Grillade grönsaker med rött ris
2 portioner rött ris, kokas enligt anvisningarna på paketet (obs tar längre tid än vanligt ris)
200 g halloumi, i skivor
1 paprika, i mindre bitar
1 squash, i mindre bitar
1 mango, skakad och skivad
ruccola

Koka riset enligt anvisningarna på paketet och låt det ånga av en aning. Grilla grönsaker samt halloumi och blanda dem med riset samt lite ruccola.

11 kommentarer:

  1. Färggrannt, gott och vackert! Ruccolacrème låter ljuvligt gott Ha en fin långhelg, kram!

  2. Vi är inga storgrillare men visst är det alltid ett projekt det där med glöden. Dessutom har man oftast grillat klart när det är som bäst glöd!:)
    Grillade grönsaker är ju så gott! Och lite halloumi anar jag där. Testade nåt som hette grilloumi. Inte riktigt lika god....

  3. Gottigottigt! Vi har än så länge bara kolgrill. Är nog något av en traditionalist där!
    Hoppas din lediga helg blir riktigt skön!

  4. Jag hävdar alltid att kolgrillat är bäst, men jag hörde också att Paul Svensson, som även han gillar kolgrillat bäst, inte kunde märka skillnad så... :)

    Din mat ser supergod ut och särskilt ruccolakrämen blir jag sugen på!

    Trevlig helg!

  5. Gott, gott! :)
    Härligt med långledighet! Jag är också ledig! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

  6. Ser vackert och vårigt ut! Och GOTT förstås!

    Njut nu av några lugna dagar på hemmaplan, det är du verkligen värd!

    Kram

  7. Men så gott och somrigt detta ser ut. Längtar till ljumma sommarkvällar på altanen, mmmmm!

    Vi är så sugna på gasolgrill, av samma anledning som ni. Blir inte alltid att vi grillar just för att det tar sån tid, och vill man bara grilla något smått så är det inte lönt.

    Kram kram

  8. Åh så gott det lät, jag ska grilla i morgon om vädret tillåter:)
    Ha en fantastisk kväll!
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

  9. Tack hörrni! ;-)
    Ja, vi får se hur det blir med byte av grill. Ännu mer grillmat blir det säkert under helgen.

  10. Ruccolakräme är galet gott, men själv funderar jag på att nu i nässeltider göra någon slags nässlekräme till det grillade.
    Lena från make a head food

  11. Denna står i ugnen nu. Verkar lovande😋

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.