Grillmiddag med triss i citrusfrukter

5/23/2013

Idag lämnar jag över ordet till fina Sandra då hon gör ett nytt gästinlägg hos mig. Hon bjuder på en grillmiddag med citrusfriska smaker som ni får passa på att testa till helgen!

Det är så roligt att få blogga här hos Remsan igen. Det var ett par månader sedan sist och jag har funderat på vad jag skulle dela med mig av denna gång. Eftersom grillsäsongen är igång så tänkte jag bjuda på en grillmiddag med triss i citrusfrukter. Jag är nämligen ett fan av citrus! Jag har nästan alltid i en skvätt citron eller lime när jag lagar mat eftersom jag gillar syran. Jag älskar kryddig mat och jag tycker att syran ger sitt till och plockar fram smakerna lite extra. Då jag är lite känslig mot apelsin (får lätt eksem) har vi inte det hemma speciellt ofta men nu slog vi till på en fläskköttsmarinad med pressad apelsin och det blev väldigt gott. Till det gjorde vi en krämig sambalsås med lime och örtsmör med citron.


Men till att börja med tänkte jag bjuda på ett recept på en enkel förrätt/plockmat. Jag tycker det är trevligt att ha något att tugga på till fördrinken medan man grillar.


Briesnittar med plommonmarmelad, 6 pers.
1 baguette
100 g brieost
valnötter
ruccola

Sätt på ugnen på 225º. Skär baguetten i skivor och bred på smör. Lägg en skiva brieost på varje brödskiva och lägg snittarna på en pappersklädd plåt. Sätt in i ugnen ca 5 minuter, tills de fått fin färg. När du tagit ut de ur ugnen, klicka på lite marmelad på varje snitt och toppa med en valnöt. Servera snittarna på en bädd av ruccola.

Plommonmarmelad (en stor sats):
1 kg plommon
1 kanelstång
2 dl strösocker
1 tsk atamon

Plommonmarmelad: Skär plommonen i bitar och ta bort kärnorna. Lägg dem i en kastrull tillsammans med socker och kanel och koka i 10 minuter. Ta bort en matsked sylt och blanda med atamon. Rör i atamonblandningen i kastrullen och mixa med stavmixer men behåll lite bitar. Låt svalna.


Apelsin- och rosmarinmarinerad fläskytterfilé serveras med örtsmör och sambalsås, 6 pers.
800 g fläskytterfilé
1 ½ dl pressad apelsinsaft
1 apelsin, zest från hela
1 dl olivolja
2 msk flytande honung
2 msk torkad rosmarin
1 msk HP-sås
1 msk rosépeppar
salt & svartpeppar

Örtsmör med citron:
300 g rumsvarmt smör
1 ½ msk gräslök
2 msk thaibasilika
1 ½ msk persilja
1 msk rosmarin
1 citron, zest från hela och lite saft
örtsalt, svartpeppar & cayennepeppar

Sambalsås med lime och honung
:
5 dl crème fraiche
1 lime, zest från hela och saft från halva
1 msk honung
2-3 tsk sambal oelek
salt & svartpeppar
15 sockerärtor

Tillbehör:
6 portioner kokt potatis
grillade grönsaker (vi hade snackpaprika, tomater och sparris)



Marinaden: Blanda apelsinsaft och zest, olivolja, honung, HP-sås och rosmarin. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg köttet (i hel bit) i en plastpåse och häll på marinaden. Mojsa runt så marinaden fördelas över köttet och låt ligga i kylen minst 2 timmar. Ta ut köttet ur kylen en stund innan grillning så det blir rumstempererat. När det är dags att grilla, sätt i termometer i mitten av köttet och grilla tills det når en innertemperatur på 67º.
Örtsmör: Lägg smöret i en skål. Hacka örterna och blanda i smöret tillsammans med zest från citronen. Krydda med örtsalt, svartpeppar och cayennepeppar och blanda allt väl. Smaka av med lite pressad citron och rulla in i plastfolie och lägg in i kylen.
Sambalsås: Blanda créme fraiche, zest från 1 lime, saft från ½ lime, honung och sambal oelek. Krydda med salt och svartpeppar. Hacka sockerärtorna och blanda i.

Servera köttet tillsammans med örtsmöret, sambalsåsen, kokt potatis och grillade grönsaker. Eftersom vi hade lammkorv hemma fick även den plats på tallriken.

8 kommentarer:

  1. Snittarna ser riktigt smaskiga ut. Nu blev jag sugen på att grilla :)

  2. Låter hur gott som helst gör det alltihopa. Lite citrusnördar är vi också och sambalsåsen kommer vi absolut att testa!
    Kramar

  3. Så mycket gott! Citrus är helt klart en favorit hos mig också och används mycket nu i vår och sommar.

  4. låter fantastiskt gott!
    Ska in och kika på hennes blogg sedan! :)
    //Lana

  5. Kul att receptet verkar uppskattat :) Inlägget blev jättefint! Kram

  6. Anonym sa...

    Är det en ost du har på salladen?

  7. Kicki sa...

    Härliga recept :) Låter toppengott alltihopa :) Det är roligt när ni gästbloggar hos varandra ni duktiga tjejer. Ha en mysig helg! Kram Kicki

  8. Ja, det är fetaost som är på salladen :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.