Marinader till grillade grönsaker med rosétips

5/03/2013

Nu har jag åter landat på hemmaplan vilket känns oerhört skönt. Utbildning, mingel, god mat och dryck i all ära, men inget är som att vara hemma. Jag ska försöka hinna uppdatera mig vad som har hänt hos alla er fina, men schemat har varit fullspäckat och hemma väntar nu mer jobb... Men så smått ska jag väl komma in i en normal vardagslunk igen. Bara det att träna igen och inte bara svälla upp på en massa konferensgotter.

Det är väl ingen av er som missat att både grillsäsongen och rosévinernas högtid är här. När ni nu brassar igång grillen så snälla släng inte på något läskigt färdigmarinerat. Lite bättre tycker jag dock det kan vara att själv marinera med färdig marinad, men allra godast blir det om ni blandar er egen marinad. En riktigt fin köttbit eller fisk behöver knappt ens en massa kryddor. Vill ni ha tips på marinader till kött, kyckling och fisk ni kan blanda själva hittar ni det här & här, men idag får ni mina tips på marinader/såser som passar bra till grillade grönsaker från senaste numret av KalmarPosten. Och som extra bonus får ni ett gäng fina rosétips som alla passar tillsammans med de marinerade grönsakerna! Lova nu att ni grillar en massa goda grönsaker framöver! Ha en skön helg!


Citron- och parmesanmarinad:
1 citron, rivet skal och pressad saft (är den liten så ta 1 ½)
2 msk olivolja
1 msk vatten
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
25-50 g finriven parmesan
salt och vitpeppar

Blanda ihop alla ingredienserna till marinader och häll över grillade eller ugnsrostade grönsakerna.

Örtolja:
½-1 dl färsk basilika, grovt hackad
½-1 dl färsk oregano, grovt hackad
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
½ citron, saften
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Mixa örter (men spar lite att garnera med),olja, vitlök och citronsaft tills den är små bitar av örterna. Smaka av med salt och peppar. Marinera grönsaker innan grillning i oljan eller ringla oljan över efteråt.

Nobissås:
1 ägg, kokt i 3 minuter
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk fransk senap
2 dl rapsolja
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
½ dl hackad gräslök

Lägg ner ägget i kokande vatten. Koka det i tre minuter - varken mer eller mindre. Knäck ägget och skrapa ur det med en sked ned i en hög bunke. Tillsätt senap och vinäger. Sedan olja i små omgångar under vispning (eller med mixerstav). Såsen tjocknar efter en stund. Smaksätt med salt, peppar och vitlök. Blanda till sist ned gräslöken.

Tre fina rosétips från Mattias Lennartsson som passar bra till recepten ovan:

Domaine de Collavery (2859), 79:-


Les Lauzeraies Travel, (2724), 99:-

13 kommentarer:

  1. Vilka kanon bra tips! Inlägget sparas omgående! Mums, mums! Tack, tack! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

  2. De marinerade grönsakerna lätt jättegott det ska jag testa i sommar :

  3. Jaha, då är det bara att hasa ut i köket och kasta gratismarinaderna i kylen... Haha! Nej, jag skojar. Jag brukar variera. Ibland färdig för att det ska gå fort, men då puttar jag i egna grejer så att det blir min egen ändå liksom. Tack för goda marinadtips! De låter fantastiska. Kram!

  4. Det där fatet ser fantastiskt gott ut! Jag har inte heller kunnat träna (allergisk och eländig, buhuu), man blir ju så rastlös! Ha en fin helg!

  5. håller med om färdigmarinerat men håller god min när min man i bland shoppar loss på det...men du har helt rätt. Hemlagat är så mycket bättre!
    Lena från Make a head food

  6. Tröttnat lite på marinad. Gjorde endel rubbar förra sommaren. Eller naturellt med Goa tillbehör till. Den där citron o parmesanmarinaden lät ju grym!!

  7. Vilket härligt foto. Gillar även att det bara är grillade grönsaker och bra där med KalmarPosten ;)

  8. Äntligen rosévinssäsong! Och vilka fantastiskt fina grillade grönsaker du bjuder på!

  9. Ja, nu är grillningssäsongen här! Idag skiner solen och vi har riktigt varmt!
    Idag blir det dock sallad. Inte den du visar nedan, men fänkål och lax, men det receptet sparar jag till nästa gång. :)

  10. Ser riktigt läckert ut på bilden, vill ta en bit men det är ju lite svårt... Ja, nu är det mycket sökning på grill och marinader. Marinaden med citron och parmesan låter galet god. Det andra också förstås men just den fastnade jag för!

  11. Så fräscht och gott! Och rosé från Marlborough låter fantastiskt gott, får leta upp det! Älskar ju sauvignon blancs från den regionen.

    Kram

  12. Fin uppläggning :)

  13. Are you paying over $5 per pack of cigs? I buy my cigarettes from Duty Free Depot and I'm saving over 60% on cigs.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.