Rabarbervinägrett

5/31/2013

Min rabarbersäsong har precis börjat för mina plantor skjuter alltid upp ur jorden senare än andras. Så är det när man råkar bo på den tomt där snön smälter sist och allt grönskar aningen senare. Det är dock inte alltid så dumt för när allt börjar blir redo för skörd hemma hos oss har jag bombarderats med inspiration från alla möjliga håll. Det Gröna Skafferiet har varje månad något som hon kallar för säsongens bästa och i maj har det varit rabarber. Så här sista dagen i maj kommer då slutligen mitt bidrag en rabarbervinägrett. Jag åt den först tillsammans med en sallad med bland annat kokt vit sparris, varmrökt lax och belugalinser vilket var mycket gott. När jag sedan hade lite vinägrett kvar så testade jag att toppa små munsbitar av kavring och gräddädel med den och det var lika gott det! Lite mer socker tillsatte jag dock i vinägretten när jag hade den på osten. Det är många av sommarens sallader som jag kan tänka mig passa med denna på!


Rabarbervinägrette
100 g rabarber, 1-2 stjälkar beroende på storlek
2 msk strösocker
2 msk pressad citron
2-3 msk vit balsamico vinäger
1 tsk färsk riven ingefära
salt
2-3 msk olivolja

Skala rabarbern om den inte är späd och skär den sedan i mindre bitar. Lägg rabarberbitarna i en gryta tillsammans med socker, citronsaft, ingefära och vinäger. Låt det småputtra i ett par minuter, rabarbern ska bara bli halvmjuk inte mosig. Ta grytan från värmen och låt det hela dra en liten stund. Smaka av med lite salt och rör ner olivoljan.

9 kommentarer:

  1. Låter ljuvligt gott! Jag älskar rabarber. Kram

  2. Gud vad gott! Det här måste testas! Mums, mums!
    Ha en fin fredagskväll!
    Kram kram
    //Lana

  3. men jisses vad gott det låter o jag har som du massa rabarber!
    Tack!
    Lena från make a head food

  4. Först och främst så tackar vi för påminnelsen om säsongens bästa, vår sirap skickades snabbt in:)
    Och vinägretten lägger vi på minnet, ost och god rör till det tackar vi aldrig nej till och rabarberförrådet är nypåfyllt.

    Ha en fin helg Emmy,
    kramar

  5. Det råder minsann rabarbermania på bloggarna! Fint tycker jag, men som visserligen inte köpt en enda liten stjälk hittills... Skamligt är vad det är!

  6. Många som bloggar om just rabarber, mycket gott som finns att göra, får hugga tag i mina rabarber här ute:)
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

  7. Anonym sa...

    Oj vad det lät spännande. Passar perfekt till nästa helg när jag har en drös tjejer som kommer över för att prata strunt. // UllanBullan testar i köket

  8. Vad spännande med en vinägrett av rabarber! Det måste jag ta och testa. Jag har precis fått en stor knippe rabarber av en dam i mitt grannkvarter. Kram

  9. Ojojoj så gott! Denna sparar jag direkt i min receptbank. Perfekt för mig som har en rabarber som växer så det knakar. Kram!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.