Sashimi och annat gott från havet

5/27/2013

Jag vet inte vad det är med mig och asiatisk mat, men det känns som om det är jag på något sätt. Troligen har jag levt där borta i ett tidigare liv. I löööv thaimat, sushi och annat japansk, kinabufféer, vietnamesiskt, mongoliskt... you name it. Det känns oftast oerhört fräsch. Ja, okej då, inte om du äter dig tokmätt på en massa friterat.  Men smakerna... right to my heart. En annan favorit är ju som bekant plockmat och i lördags blev det en komination av flera mindre rätter. Igen... :-)


Förra året på Morsdag fick jag en kokbok med japanska recept som jag pinsamt nog inte lagat något ur ännu. Det hade jag tänkt ändra på i helgen vilket visade sig bli svår då jag saknade diverse alger och kryddor, men vi fick ihop en trevlig middag ändå. I lördags kom fiskbilen och leverade den fisk och de skaldjur vi beställt. Dessa är inte färska utan (färsk)frusna och vad lämpar sig då bättre än att laga sashimi! Torsken pressade jag lite lime över som gör att den blir "tillagad" och toppade med hackad salladslök och koriander. Laxen ringlade jag sesamolja över samt teriyakisås och lite sesamfrön.

I den där japanska kokboken jag nämner hittade jag recept rå energisallad som jag inte riktigt hade ingredienserna till utan fick göra min egen variant. Räkspetten hade jag tänkt göra något kul med, men det blev inte så eftersom hungern sattes stop för det och de serverades neutrala vilket alltid är gott.


Rå energisallad
1 liten rättika, tunt strimlad
1 stor rödbeta, tunt strimlad
1 stor morot, tunt strimlad
2 msk sesamolja
1 msk chiliolja
1 msk risvinäger
Ev. lite socker
Salt
svarta sesamfrön

Blanda de tunt strimlade rotfrukterna med resten av ingredienserna och krama in dressingen så att de mjuknar en aning.


Jag hade ett öppnat paket med rispapper och gjorde därför ett par vårrullar även om jag svor en aning efterom arken gått sönder lite och var svåra att fylla. Jag har tidigare lagat vårrullar och fyllde dem ungefär som som jag brukar med morot, gurka, avokado, räkor, koriander och salladslök. Hur ni väljer att fylla dem beror på vad ni tycker om. De går självklart göra helt vegetariska och glasnudlarna (inte samma som risnudlar) är dessutom glutenfria då de är gjorda på mungbönor.



Till fisken och vårrullarna hade vi lite olika dipsåser, inlagd ingefära och wasabi. Jag hade två färdiga såser, men de passade inte så bra till tyckte vi utan godast blev japansk soya med lite wasabi. Plus den som jag blandade själv och det är den närmst i bild som var en blandning av risvinäger, lite socker, hackad koriander, hackad rädisa och sesamfrön.


Sist men inte minst åt vi även musslor. Testade att gratinera musslor med asiatiska smaker vilket vi inte brukar göra utan vanligtvis med vitlök- och örtsmör. Dessa blev både fräscha av limen, men också lite heta av chilin och alltså mycket goda.

Chili- och koriander gratinerade musslor
12 stora blåmusslor i skal (jag tycker de frysta brukar vara bra)
2 vitlöksklyftor, finhackade
2-3 msk olja
1 grön chili, finhackad
½ lime, rivet skal och pressad saft
hackad färsk koriander

Sätt ugnen på 225º. Blanda kryddorna med lime och olja. Lägg musslorna i en ugnsform och fördela kryddolja i skalen. Gratinera ett par minuter till musslorna blivit varma.

Ja, vad säger ni? Blev det en bra middag tror ni? Vi åt oss tokmätta och förflyttade oss mycket nöjda efter middagen till den lite mjukare TV-soffan.

15 kommentarer:

  1. Vad kul att din kokbok kom till användning och vad spännande det blev med japanskt. Jag har många kokböcker här hemma som jag aldrig lagat något ur.
    Kram

  2. Ser så galet gott ut! Jag har rispapper kvar sedan sist då jag lagade färska vårrullar. I bilen till jobbet i morse satt jag och fantiserade om de rullarna. Mycket gott finns det!

    Kram kram

  3. Den här energisalladen skriver jag av på direkten! Helt i min smak! Gott, gott! :)
    Ha en härlig tisdag!
    Kram kram
    //Lana

  4. Vilken härlig buffé! Jag håller med dig om det asiatiska köket, det kan man aldrig få nog av! :-)

  5. Håller fullständigt med, tack Asien för att du ger oss så mycket goda smaker! Och får man dessutom fisk och skaldjur så är ju lyckan total.

  6. Dela med dig av din bästa matupplevelse och ta chansen att vinna den grymma guiden Explore Food som innehåller matupplevelser till ett värde av 20 000 kr! :)
    http://adaras.se/2013/may/tavling-vinn-upplevelseboken-explore-food.html#comment

  7. Anonym sa...

    Åhhh vad det ser gott ut alltihop : ) gahhhhhh : ) kram Sofia

  8. Gud så gott! Jag dreglar lite här borta! Älskar sashimi (och som du, det mesta asiatiska), men nu var det ett bra tag sedan jag åt det. Har aldrig gjort det själv dock!

  9. Att du han fotografera den underbara maten!

  10. Låter finfint...ha en fantastisk kväll
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

  11. Anonym sa...

    My GOD!

  12. Så gott! Och helt i min smak också. Dessutom är det ofta väldigt vacker mat. Hoppas allt är bra med dig. :)

  13. Käre tider, hur gott ser det inte ut att vara! Och vi som tyckte vi festade till det med sushi... jojomensan:)
    Känns om att Japan verkligen är ett drömresemål just för matens skull, kanske något för en bloggträff?

  14. Kokböcker tittar jag allt mer sällan i... jag får inspirationen på annat vis och mycket då via sociala media och nätet självklart :)

    Rå energisallad, bra där kram!

  15. Tack tack!!!
    Ja, tänk så många kokböcker man aldrig använder. Ändå älskar jag mina kokböcker.
    Japan är verkligen ett drömresmål. Men Mårtenssons, ska vi ha bloggträff där då måste jag nog se till att Berra följer med ;-)
    Matmedmera, det blir inga stylade bilder när man är galet hungrig. Men fota lite snabbt hann jag :-)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.