Snällkakor och vilda barn

5/19/2013

Hej alla fina! Här har helgen försvunnit i ett nafs, men det har varit en riktigt skön helg. Jag vakade av efter nattjobb i fredags och åkte hem till ett par vänner där vi hann njuta lite av solen innan den gick ned och serverades sedan en massa god mat. Vi bestämde oss för att sova över i deras gäststuga som ligger nere vid vattnet och fick lyxen att vakna blickandes ut över Kalmarsund. På morgonen traskade vi upp till deras hus där frukosten stod uppdukad som om vi tagit in på hotell. Räkna med att vi kommer sova över varje gång hädanefter!
Efter frukosten skulle lillspöket på kalas och sonen smet hem till en kompis, så plötsligt var Berra och jag själva. Istället för att njuta av lugnet hemma gav vi oss iväg på två timmars barnfri shopping som resulterade i bantade konton, men flera lyckade köp för oss båda. Ett par timmars effektiv shopping minst sagt.
Igår kväll satt vi självklart bänkade framför Eurovision Song Contest även att ingen av oss orkade hålla oss vakna tills alla hade röstat. Vi gav upp när vi insåg att det var kört för Robin. Tråkigt, men jag gillar låten som vann och det var många bidrag som jag garanterat kommer tralla på framöver.
Idag har varit en mer aktiv dag som innefattat trädgårdsfix, handling, träning och ett gäng överaktiva barn hemma hos oss. Tror våren har gjort ungarna halvgalna. Det är som om det vore kosläpp dagligen, fast det är mina kids och inga kossor som skuttar runt. Därför tänkte jag bjuda på kakor som hemma hos oss går under namnet snällkakor. Det kommer från att barnen har läst böckerna om Fru Skräck där Farmor Kanin bakar de godaste kakorna som ser ut som syltkakor och alla som äter dem blir snälla och glada. Denna gång testade barnen att baka glutenfria syltkakor utifrån ett recept de hittade i en annan av deras favoritböcker, Sju sorters kakor... Oavsett om det är glutenfria syltkakor, vanliga eller rent av kallas syltgrottor i receptet, så går de under namnet snällkakor hemma hos oss. Nu är barnen sååå snälla och glada! Testa själva får ni se ;-) Okej, de kanske är aningen mer vilda också, ha ha...


Snällkakor, 20-30 st.
125 g smör
3 msk socker
½ ägg
2 ½ dl potatismjöl eller maizena
½ dl fast sylt

Sätt ugnen på 175º. Rör smör och socker smidigt. Tillsätt ägg och potatismjöl eller maizena. Forma degen till små bollar och lägg dem på en pappersklädd plåt. Platta till dem lätt och gör en liten fördjupning i mitten. Fyll med lite sylt. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.

11 kommentarer:

  1. Snällkakaor...ja, vem blir inte snäll av en kaka?! Helgerna är verkligen intensiva så här års och man borde jobba mindre för att hinna/orka med!!

  2. Snällkaka, snäll mot figuren? Nej, trodde väl det... Jag äter en massa osnälla kakor för tillfället. Muffins är gott men inte när den sitter som en muffin top runt min midja. Blir till att köpa en våtdräkt och tillbringa all tid i havet i sommar... ;-)

    Kram kram

  3. Vilken trevlig helg ni haft! Vi tittade också på Eurovision, men det gick inte så bra för Finland heller :) Ha det bra, kram!

  4. de har ju gjort nån undersökning i USA som visade att människor som äter kakor är snällare än de som äter nyttigt jämt, så det är klart att det finns snällkakor :)

    vi gjorde som er fast tvärsom med eurovision, såg inte bidragen men tittade på röstningen. fast det var ju inte så spännande då det stod klart ganska tidigt att danmark skulle vinna. då var det mer spännande att titta på hockey-VM. (och med det menar jag såklart: titta på Loui Eriksson.)

    kramar!

  5. Men hur lång kändes inte den där festivalen, men vi var faktiskt med hela kvällen - hör och häpna! Men det gick också åt både chips, jordgubbar, glass och grädde:)
    Glutenrecept på kakor ser man verkligen inte ofta, ska tipsa A.s kollega som tycker det är tunnsått med sådant! Men först trodde vi du hade bakat pepparkakor...

  6. Låter som en riktigt mysig helg... härligt! Ja snällkakor låter riktigt gott och de ser jättefina ut.

    Tack snälla för samtalet, det var precis den energipåfyllning jag behövde. Fast nästa gång så kan vi ju ringa på hemtelefonen ;) stor kram min vän!

  7. Vilken lite gullig berättelse om snällkakorna. De tror jag minsann jag får baka och se om de får den tänkta effekten...haha! Kram

  8. Så fin berättelse! Häxan Skräck minsann. Min arbetskamrat kallar mig för Häxan Surtant... Å andra sidan kallar jag honom SkallePer, hihi!

    De här kakorna kan jag baka till min pappa som har diabetes. Bara att byta sylten mot sockerfri och sockret mot Stevia. Sockerfritt gör att man taggar ner.

    Ha en fin dag med galna ko-barnen. Stor kram!

  9. Vilken gullig historia! Och så kul med shoppingen, det blev ju grönt såg jag ;-)

    Kram kram

  10. Säkert funkar det med alla sorters kakor. På mig gör det iaf det! Fast jag är å andra sidan redan snäll ;-)
    Erika, stevia har jag varit lite gör feg för än så länge. Vet för lite om det, bara att det är mkt sötare än vanligt socker.

  11. Å, det låter som en underbar helg!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.