Trevliga tapas och annat gott

5/12/2013

När jag skulle planera middagen vi skulle bjuda på i helgen var jag optimistisk när det gällde vädret såg jag framför mig hur vi satt på altanen i solen och njöt av maten, därför förberedde jag en nästan helt kall middag. Många av er vet jag håller på att planera in vad som ska serveras på de bufféer ni tänkt bjuda på under våren. Här kommer en del tips på enkla rätter som passar bra på nästan vilket buffébord som helst och fler rätter finner ni i receptskafferiet under buffé på bloggen. Rätterna går även att njuta av som en liten plockmiddag tillsammans med några vänner.

Före maten bjöd vi på lite bubbel och jag ville ha rosé vilket gjorde att valet föll på ett italiensk rosévin, Rotari (7701) som är ett riktigt gott mingelvin. Jag har svårt för de riktigt rosafärgade rosévinerna och har kommit på att jag gillar de som har en svagare rosa färg, ja nästan lite rostfärgad ton istället, precis som detta vin. Dessa bubblor kommer jag garanterat bjuda på fler gånger i sommar.


På ett av faten jag dukade fram hade jag lagt upp en återkommande favorit; lufttorkad skinka ( i detta fallet prosciutto), riven ädelost (typ gräddädel), passionsfrukt och lite mynta. Jag lade skinkskivorna i små högar på fatet och rev osten över och till skillnad mot vad bilden visar gröpte jag ur passionsfrukterna före servering, men det kan ni göra som ni själva vill. Det går även att skära osten i stavar och rulla in dem i skinkan, men glöm inte passionsfrukten för den är så god till!


Ett fat med en ljummen pastasallad! Eftersom snällaste Hanna och hennes mamma (tack!) har skickat mig både ramslöksblad och hela lökar var jag sugen på att göra något gott med dem. Egentligen hade jag tänkt göra pesto, men blev sugen på en citrusfrisk tvist och använde därför ramslöksbladen i en gremolata.  Det ni ser på bilden ovan är följande: kokt pasta (300 g) och blandad med ramslöksgremolata (se recept nedan), 1 påse (70 g) ruccola samt 1 dl finriven parmesan (på en buffé räcker det till minst 8 personer). Pastan är godast att servera aningen ljummen tycker jag och förbered då allt fram till att pastan ska kokas, så blandar du snabbt ihop allt före servering.

Ramslöksgremolata med lime
1 dl finhackad ramslök
1 lime, rivet skal och pressad saft
4 vitlöksklyftor, finhackade
2-3 msk olivolja

Blanda ramslök med limeskal och pressad saft samt vitlök och olivolja. Ringla i den mängd olja du vill ha beroende på hur lös du vill ha din gremolata.


Kycklingen  som marinerats i en creme av soltorkade tomater förberedde jag dagen innan, skar den i skivor och lade upp på ett fat samma dag för att sedan bara klippa över lite basilika vid servering. Filén går att servera varm tillsammans med marinaden om ni inte vill bjuda på kallskuret. I bakgrunden ser ni en paj som även den fått smak av soltorkade tomater samt även lite vitlök och ruccola.


Tomatmarinerad filé, 8-10 bufféport.
6 kycklingfiléer (alt. quornfilé eller fläskfilé)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 burk (140 g) creme av soltorkade tomater i olja (el. mixa tomater själv)
1 dl olivolja
½ dl rödvinsvinäger
1 kruka basilika, strimlade blad
salt & svartpeppar

Sätt ugnen på 175º.  Bryn kycklingfiléerna runt om och krydda med salt och svartpeppar. Stek klart kycklingen i ugnen till den har 70º i innertemperatur. Blanda tomatcremen med olivolja, vinäger, basilika och krydda med salt samt peppar. Lägg den varma kycklingen i marinader och låt stå minst en timmer, men gärna över natten. Skiva upp filéerna och hälls marinaden över. Klipp över lite basilika.

Ruccolapaj med soltorkade tomater, 8-10 pers.
3 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella

3 vitlöksklyftor, finhackade
1 påse (70 g) ruccola, grovt hackad
100 g soltorkade tomater, hackade
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

2 ägg
1 dl vispgrädde
1 3/4 dl kesella
1 dl riven ost

Blanda ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt degen vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda det i mitten av ugnen 10 minuter.
Fräs vitlöken i smör i en stor stekpanna. Rör i sallad samt tomater och krydda med salt och peppar. Fördela i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, kesella och ost. Häll äggstanningen över ruccola och tomater i pajskalet. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter.


Jag marinerade blandade bönor tillsammans med bland annat chili för att hotta upp de annars milda bönorna. Just olika bönsallader eller röror tycker jag är svårt att beräkna för det är så olika hur mycket som går åt. Ibland äter ingen av gästerna bönor och vissa gånger äter alla bönor, så ni får helt enkelt fundera på vilken typ dina gäster är.
På den högra bilden ses två andra heta godsaker, spianata calabra (godaste salamin som finns!) och chèvre med chilihonung och valnötter. Det röda vinet ni ser i bakgrunden är Tokolosh (2057) som med sin runda bäriga smak passade bra tillsammans med maten.

Chilimarinerade bönor, 10 buffèport. (om alla äter bönor)
2 paket/burkar blandade bönor
1 stjälk seller, finhackad
1 chili med valfri styrka, finhackad
½ rödlök, finhackad
½ dl finhackad bladpersilja
½ dl olivolja
½ dl rödvinsvinäger
salt och svartpeppar

Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda dem sedan med resten av ingredienserna. Marinera gärna bönorna ett par timmar före servering.

Chèvre med chilihonung, 8-10 buffèport.
200 g chèvre, skuren i 2-3 skivor
1 dl valnötter, grovt hackade
½ dl flytande honung
½ msk chiliflakes

Lägg ostskivorna på ett fat och fördela nötterna över. Innan servering värmer du honungen tillsammans med chilinflakes och ringlar den varm över osten. klart!

Alla gästerna mumsade i sig med god (stor, hi hi...) aptit så jag tror att de uppskattade maten. Jag tyckte själv att allt blev gott det enda jag insåg efteråt var att jag missade att servera de grönsaker jag hade tänkt till, men men... det går inte komma ihåg allt och gästerna blev trots bristen på grönsaker mer än mätta.


Kvällens goda dessert har jag redan presenterat för er då den fick äran att ha ett alldeles eget inlägg. Hur ni gör Gino med smältrabarber hittar ni här. Snuskigt gott!

18 kommentarer:

  1. Emmy, vilken buffe. Sådan mat man bara älskar!
    Hälsningar från något varmare Göteborg/ Gosia

  2. Tror väl vi det att gästerna mumsade i sej och uppskattade maten, skamligt vore det väl annars!
    Så kul att du fick hem ramslök så du fick provat, visst är det en häftig smak? Gremolatareceptet ska vi prova, alla recept blir vi så glada över.

    Och Rotari... absolut!

  3. Å va gott allt ser ut! Själv gillar jag inte ädelost, men brukar ta fetaost och vattenmelon, funkar superbra det också! Måste testa passionsfrukt till, låter jättespännande! Kram Anna

  4. Har ätit så mycket mat i helgen att magen känns aladeles fyrkantig. Men skulle nog ändå gärna sätta tänderna i din goda buffé. Trodde jag skulle hitta ramslök hos mina föräldrar men det växer inte där...;(

  5. Anonym sa...

    Inspirerande recept! // UllanBullan testar i köket

  6. Oh, vilka goda maträtter! Ramslöksgremolata låter så smaskens! Mums!
    ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

  7. Oj vad gott och försommarhärligt!

  8. Så mycket gott!! Och tack för gremolatareceptet - det ska testas inom kort! :)

    Kram kram

  9. herregud emmy, vad du är duktig! när ska du bjuda hem mig på buffé? jag vill också äta massa god plockmat! måste bli bättre på plockmat, och då är ju din blogg rena guldgruvan. ska nog äta plockmat hela sommaren så jag inte tröttnat på grillat som man alltid gör annars...

  10. Ramslöksgremolatan och pajen låter riktigt goda, måste jag testa dvs om jag nu får tag på någon ramslök... har inte sett det i krokarna här. Vet du om det växer på några specifika ställen? Eller man kanske kan odla det också? Kram.

  11. Ruccola pajen hade jag dille på för ett tag sedan är så god:) Tack för påminnelsen
    ha det gott

  12. Amy, jag tror bara ramslök finns i södra Sverige och är väldigt sällsynt. Jag ska testa att odla, eller snarare hålla liv i de lökar jag fått av Hanna. Vet inte om det går att köpa lökar någonstans.

  13. Oj så mycket gott! Så sugen jag blev på att ordna sommarbuffé nu :D Hm, vad kan man hitta på för firande för att få ordna en buffé och bjuda in vänner hihi ;)

  14. Oj, så mycket gott och fiiiiint! Så du har skaffat en egen langare alltså. Av ramslök. Behöver väl inte säga att jag är hur avis som helst. Ramslöksgremolata. Och ramslökspesto. Hm. Jag får försöka nöja mig med att hitta på grejer med ramslöksoljan... Försöka i alla fall.

    Rosé kan slinka ner faktiskt, och jag håller med. Ju ljusare rosa desto bättre smak brukar det vara.

    Sköt om sig, kram!

  15. En av grejerna jag gillar så mycket med din blogg är att du har så många olika små rätter. Det går alltid att hitta något, oftast flera grejer jag blir sugen på att göra. Även i detta inlägg. Oj, vad det vattnas i munnen :)

  16. Åh, så mycket gott! Denna ramslök som dyker upp överallt. Var köper man sån, tro? Det är ju så gott!

    Du är en sannmatkonstnär! Kram!

  17. Anonym sa...

    Hej, gjorde detta till mina kompisar för några veckor sedan. vi åt och åt och åt. sagolikt gott alltihopa! bönröran, efterrätten, kycklingen, brietårtan, pastan, pajerna och skinkan med passion.
    tusen tack för att jag överträffade mig själv tack vare dig!
    Carina

  18. Carina, Vad roligt att höra att det blev så lyckat! Tack för att du berättar. Det är så roligt när jag har kunnat inspirera. Kram!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.