Chokladtårta med yoghurtgrädde och sommarbär

6/25/2013

Ja... det var ju den där midsommartårtan då... Eftersom jag inte är så haj på att få till fina tårtor som ska fyllas med olika lager, inte se ut som lutande tornet i Pisa, vara hyfsat snygga att bjuda på och förhoppningsvis också vara goda så gjorde jag det enkelt för mig. Jag gjorde en chokladbotten som jag inte delade, eller rättare sagt så bakade jag en chokladkaka. Toppade den med en blandning av vispad grädde och matyoghurt (testade den ryska) och en hel hög med färska bär. Vart bären är? Jag släppte min son lös med en teboll och ett paket florsocker så det är bär under allt det vita pudret jag lovar...
Jag använde min minsta form som är 24 cm i diameter, men kakan får gärna vara lite tunnare då den fick en kraftig chokladsmak eftersom jag använde 70%-ig mörk choklad så jag rekommenderar en större springform. Var så goda, här är årets midsommartårta. Passar vilken dag som i veckan!


Chokladtårta med yoghurtgrädde och sommarbär, 12-14 pers.
200 g mörk choklad
200 g smör, rumstempererat
3 dl strösocker
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
½ tsk bakpulver
1 krm salt

2 dl vispgrädde
1 msk florsocker
2 dl matyoghurt

Bär, jag hade jordgubbar, hallon, blåbär och körsbär

Sätt ugnen på 175°. Smörj en form med löstagbar kant, 26-28 cm i diameter. Smält chokladen i en skål över vattenbad. Låt den svalna lite. Vispa smör och socker mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och vispa lite mellan varje. Blanda mjöl, kakao, bakpulver samt salt och sikta ner i smeten. Rör till sist ned den smälta chokladen. Vänd försiktigt ihop till en smet.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 30-40 min. Kakan kan gärna vara lite kladdig. Låt kallna. Vispa grädden fluffigt men inte för hårt tillsammans med florsockret. Vänd ner yoghurten och bred yoghurtgrädden över kakan. Dekorera med en massa olika färska bär.

Det smakar säkert bra med bara vispad grädde på kakan, men jag tyckte det var fräscht med yoghurtgrädde. Jag gjorde på ungefär samma sätt som när jag fyllde havrekorgarna.

10 kommentarer:

  1. Så otroligt fin! Kram

  2. Wow, vilken kaka eller tårta närmare bestämt. Får nog ta och testa att blanda upp med matyoghurt, låter fräscht.

    Kram kram

  3. Smaskens! Choklad och bär är en god kombination! :)
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

  4. Gud, så gott! Enkelt och gott! Tycker sonen gjorde ett bra jobb.
    Förra sommaren blandade jag grädde med yoghurt och lite koncentrerad flädersaft. Skitgott!Hade till bär mm. Testa!

  5. Vilken vacker tårta! Lät spännand med yoghurtgrädde på!

  6. Anonym sa...

    Låter supergott!

  7. Wow, vilken drömtårta! Jag som har sockersuget XL för tillfället måste kisa med ena ögat.

  8. Tårtan ser jätteläcker ut så du har lyckats jättebra med den delen! Det låter fantastiskt gott med chokladen tillsammans med färska bär och fräsch yoghurtgrädde!
    Jag kollade in er midsommar nedan och ni ser ut att ha haft en finfin helg!

    Jag håller med dig om fisken, färsk fisk är verkligen godare och när det gäller fryst så är det skillnad på fryst och fryst. Faktiskt.

  9. Vilken tårtdröm! Supersnygg och den låter ju bara sååå god! Kram!

  10. Jättefin tårta och jag tycker dina hjälpredor har varit duktiga som pudrat florsockret så fint ;) Kram!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.