Midsommardessert

6/13/2013

I veckans nummer KalmarPosten tipsar jag om en enkel dessert som passar alla oss (undertecknad inräknad) som inte fixar det där med att svänga ihop en gräddtårta till midsommar. Kom inte och säg att det är enkelt... Jag har en gång i hela mitt liv gjort en tårta till midsommar, men använde mig då av marängbottnar så det var ingen klassisk gräddtårta. Därför bjuder jag istället på en trevlig dessert som serveras i portionsform. Spröda havrekorgar toppade med yoghurtgrädde och sommarens bär. Så där! Nu glömde ni bort att det finns gräddtårtor där för en stund. Om inte annat får ni testa detta någon annan gång i sommar.



Havrekorgar med yoghurtgrädde och färska bär, 10 st
100 g smör
1 ½ dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
½ dl strösocker

2 dl matyoghurt
2 dl vispgrädde
1 msk florsocker
½ msk vaniljsocker

Färska bär

Sätt ugnen på 200º . Smält smöret och rör i de övriga ingredienserna. Tryck ut smeten i formar till mandelmusslor eller engångsformar i aluminium, hela vägen upp till kanten. Grädda korgarna i 9-10 minuter. Se till att de inte bränns. Låt svalna helt och lossa försiktigt ur formarna.
Vispa grädde tillsammans med florsocker och vaniljsocker till mjuka toppar. Blanda sedan med yoghurten.
Fyll formarna med yoghurtgrädde, toppa med valfria bär och pudra över lite florsocker.

Till desserten tycker Mattias Lennartsson att ni ska servera det lätt mousserande ljusröda söta vinet Brachetto d´Acquí (6260) väl kylt. En liten flaska kostar 79 :- och beräknas gott och väl räcka till fem personer. 

9 kommentarer:

  1. Jag gillar individuella portioner och den här ser frestande ut!

  2. Sommarens svar på julens mandelmusslor. Gräddtårtor är ju gott men gillar portionsgrejen. Då okynnesäter man inte,,,,;)

  3. Ser riktigt gott ut! Och något jag föredrar framför gräddtårtor.

    Kram kram

  4. Nope, en gräddtårta göre sej verkligen inget besvär här heller, ingen av oss gillar det. Eller, så länge det inte är en marängvariant då, men då är det väl ingen gräddtårta... eller? Jaja ,hur som haver så det vi vill komma fram till är att vi mycket hellre äter korgarna med yoghurtgrädde!

    Finfin helg till dej Emmy,
    kramar

  5. Så frestande läckert och jag fullkomligt älskar din bild! Du är grym vännen. Vet inte egentligen om jag gillar gräddtårtor så mycket... däremot maräng är jag fullkomligt galen i! Önskar dig en riktigt fin helg, kram!

  6. Hej och hå vad snabbt det går att svänga ihop en somrig dessert. Med färska bär kan inget gå fel!:)

    Tack för tipset! >Kram

  7. Visst är marängtårtor goda. Hellre det än vanlig sockerkaksbotten. Finns så mycket gott att göra nu när det finns färska bär.
    Kram på er!

  8. Åh vad gott! Sånt här gillar jag. Vi gör bakar sällan tårtor hemma hos oss. Men,gillar man inte grädd- och sockerkakstårtor så finns det ju så många andra varianter på tårtor om är goda och lätta att göra. I alla fall så tänker jag pröva det här någon dag i sommar. :-)

  9. Anonym sa...

    Haha, du är rolig du! De här fina små havreormarna fixar du men inte en enkel gräddtårta? Nästa gång vi ses ska vi ha tårtbakar-dag!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.