Potatissallad med nektariner och avokado

6/16/2013

Ah, vad säger ni, vi kör vidare på temat enkel sommarmat va? Jag älskar inte bara jordgubbar i sallad utan även nektariner är gott. Lika så om man lyckas finna fina avokado. Senaste tiden har vi haft sådan tur med just avokado och fulkomligt frossat i dem. Jag köper oftast de ekologiska som ligger i 2-pack. Dyra, men så värda priset. Dessa frukter åkte ned i en potatissallad som serverades tillsammans med chilikryddad lax. Jag testade Santa Marias chiliexplosion som visade sig ha ett helt missvisande namn. Jag trodde utifrån namnet att den skulle vara tokhet, men smakade mer paprika än chili. Fast med det är inte sagt att den inte är god. Jag hade ett gäng pilgrimsmusslor i frysen som behövde ätas upp som jag lade i limejuice med en tanke att göra ceviche på, men de åkte istället på grillen de också, därför är de mycket lätt grillade (limejuicen gör dem lite "tillagade") och en överkurs i sammanhanget.

Vinet som skymtas i bakgrunden är fin rosé i min smak, men kanske för torr för er som vill ha mer sötma i vinet. Domaine de Collavery (2859) är namnet och ni får en flaska för det billiga priset 79:-, så vinet är helt klart prisvärt.




Potatissallad med nektariner och avokado samt sweet chililax, 4 pers.
700 g färskpotatis, skrubbad, kokad och delad i bitar

Dressing:
2 msk fransk senap
2 msk rödvinsvinäger
1 msk honung
3 msk olivolja
salt & peppar
 
2 avokado, i bitar
2 nektariner, i bitar
blandad sallad (ungefär 70 g)
2-3 salladslökar, slantade
150 g fetaost

600 g skinnfri lax, delad i 4 bitar
sweet chilisås
olja
chiliflakes

Låt den kokta potatisen ånga av lite. Blanda senap, vinäger och honung i en skål. Vispa sedan ned olivoljan. Smaksätt med salt och svartpeppar. Blanda potatisen med dressingen. Varva sedan potatis, avokado, nekriner, sallad och salladslök på ett stort fat.Smula över fetaost.

Blanda lika delar sweet chilisås och olivolja. Pensla laxbitarna med blandningen och strö över chiliflakes. Grilla eller stek laxen (går även bra i ugnen). Servera tillsammans med salladen.
 

11 kommentarer:

  1. Vilken grymt god potatissallad! Det finns så många varianter på färskpotatissallad nu så jag nästan dånar men den här fångade mitt intresse. Annorlunda ingredienser helt i mina smaker.

    Fräscht, gott och fint som vanligt här inne hos dig!

    Ha en fin midsommarvecka med förhoppningsvis lite ledigt!

    Kram Lotta

  2. Nektariner köptes in i veckan, de både doftar och smakar underbart. Klart vi slänger dom i maten om du insisterar, då är det säkert gott! Överhuvudtaget så ser det hela ut som en måltid som skulle gå hem här, det ser nästan till och med ut som den bor här:)

    Kramar till dej

  3. Men det där vinet är verkligen ett vin i min smak. Drack det hos min kusin förra helgen, och kommer att köpa det så snart jag behöver vin.

    Resten ser ju så klart också gott ut!

    Kram kram

  4. Frukt och bär är gott i sallader och din faller mig i smaken! Kram

  5. Jag älskar nektariner men har faktiskt aldrig använt de i maten, måste testa ;-)

  6. Älskar färskpotatissallad i olika varianter. Gärna med frukt. Nu börjar ju stenfrukten bli riktigt god så får ta och handla hem lite.
    Vinet ser jag ut att gilla. Gillar de där ljusrosa. Härligt att frossa i fräsch sommarmat!

  7. Jag har grillat nektariner och haft fetaost på men inte ätit de i en matig sallad. Som jag skrev tidigare, jag gillar dina fräscha sallader Remsan! Det är så härligt att kika in hos alla våra bloggkollegor för nu är det bara somrig mat som gäller, underbart!

  8. Den här salladen låter otroligt fräscht och gott! :)
    Gott att blanda nektariner i!
    Ha en toppen måndag!
    Kram kram
    //Lana

  9. Så gott! Jag grillar ofta nektariner som tillbehör eller i sallad, men har aldrig provat den här kombon. Spännande - ska definitivt provas!

    Bra med torrt rose'tips! Jag gillar inte söta viner, vilket jag tycker att just rose ofta är. Kram!

  10. hellre fin & dyr avokado än ful & billig. ja, det är väl som med all mat. eller allt i hela världen :)

    nektariner i mat är så gott, funkar jättebra ihop med halloumi också lärde jag mig förra sommaren. nomnomnom!

  11. Nektariner i potatissallden är verkligen pricken över i!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.