Sötsyrlig rabarberkaka

6/03/2013

Varje år efter jag och mina kollegor har sprungit Drottning Margaretaloppet bjuds det på picknick. Alla som ställer upp med ett lag får en kasse med godsaker att njuta av efter loppet och så brukar vi ta med oss lite själva. Nästa år firar loppet 20 år och vi diskuterade hur många år vi varit med och kom fram till att en del av oss säkert varit med 8-10 år i alla fall. Jag tror dessutom att picknickkassen har haft i stort sett samma innehåll varje år, så nu hoppas jag på en riktig smarrig jubileumspåse nästa år. Kom ihåg det ICA! Jag tog därför saken lite i egna händer och bakade en kaka med rabarber och bjöd mina hurtiga kollegor på. Jag hittade receptet hos Hovkonditorn och vi tyckte det blev en mycket god lite sötsyrlig kaka. Den är mjuk och krämig inuti och lite hård och smulig på toppen.

Är ni sugna på ännu mer godsaker med rabarber så testa gärna Gino med smältrabarber, Rabarberdricka, Rabarber- och limesirap till glassen, Rabarberglass, Rabarberkaka med cashewnötter eller Vita kladdmuffins med rabarber.
Eller varför inte en middag med rabarber! Sen får ni vara nöjda med tips, ho ho...


Hovkonditorns rabarberkaka
Rabarberkompott:
3 rabarberstjälkar, skurna i 1 cm bitar
socker efter smak (jag tog bara någon matsked)

Kaka:
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
½ tsk bakpulver
1 krm salt
125 g smör, smältes
100 g kesella/kvarg (10%)
1 litet ägg

Fyllning:
200 g kesella/kvarg (10%)
1 dl strösocker
1 ägg
½ tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200º.  Koka rabarber och lite socker till rabarbern mjuknar och börjar gå sönder. Smaka av och tillsätt mer socker om så önskas. Låt svalna.Blanda de torra ingredienserna till kakan, tillsätt det smälta smöret och blanda. Ta 1/3 av degen åt sidan till smulet som kommer vara ovanpå kakan. Blanda resterande 2/3 av degen med kesella och ägg. Bred ut degen i en pappersklädd form.
Bred ut hälften av rabarberkompotten över degen. Blanda ingredienserna till fyllningen och bred ut den över kompotten och fördela sedan resten av kompotten över. Avsluta med att smula över den 1/3 av degen som du ställde åt sidan.
Grädda kakan i 40-45 minuter.
 

10 kommentarer:

  1. ännu en kaka att baka :)
    Tack.
    Lena från make a head food

  2. Ja men se där ja, nej inte är vi trötta på rabarber, kan man överhuvudtaget bli det egentligen? Det känns verkligen som att man får passa på så länge de finns till hands:)

    Så rediga ni är som är med och springer varje år, det måste ju vara en härlig tradition. Vi håller tummarna för en jubileumspåse nästa år då!

  3. Roligt att du bakade denna kaka och tack för länkningen. Rabarberrecept kan man inte ha för mycket av :) Så gott! Kram

  4. Gottigt det ser ut:)
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

  5. Sååå många härliga rabarbertips! :) Ska nu kika in på alla! :)
    Den här kakan med kvarg låter mycket gott! :)
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

  6. Jag har provat många kakor från Katarinas lista, alltid med bra resultat

    Kram/ Gosia

  7. Anonym sa...

    Ser jättegod ut och rabarber har man ju hur mycket som helst av nu. Själv gjorde jag rabarbercurd förra veckan. Också hur gott som helst :)

  8. Anonym sa...

    Tjing för att vakta kakan medan ni springer!!

  9. Hovkonditorn, kakan blev verkligen uppskattad!
    Matmedmera, det kan jag tänka mig. Katarina är duktig.
    Moma, ha ha... Tror jag säker att du vill ;-)

  10. Ännu ett härligt rabarberrecept!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.