Kräftskiva

7/27/2013

Det börjar närma sig kräfttider och vi har redan tjuvstartat. Jag är tokig i kräftor och jag älskar bufféer så kräftskivor är bland det trevligaste jag vet. Allra helst ska det inte bara serveras kräftor utan även lite olika skaldjur och till detta ett par trevliga smårätter. Recepten ni får här passar inte bara på kräftskivan utan även på andra bufféer eller som ensamrätter. Minipizzor är alltid trevligt på buffébord och de går att toppa med det ni tycker om, men jag lovar att getosten och kantarellerna passar bra ihop med kräftorna.


Minipizzor med squash, getost och kantareller, 16 st
1 ½ dl vatten
½ pkt jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
2 msk olivolja
4-4 ½ dl vetemjöl
1 liten squash, tunt hyvlad
1 msk olivolja
2 krm salt
200 g kantareller
200 g getost

Smula sönder jästen i en bunke, häll över vattnet och rör tills jästen löser sig. Blanda i salt, olivolja och mjöl. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225°. Stek kantarellerna i smör och krydda med salt samt peppar. Ta upp degen på lätt mjölat bord. Dela den i 16 bitar. Rulla dem till bullar och tryck ut dem till pizzabottnar, ca 10 cm i diameter. Lägg bottnarna på pappersklädda plåtar. Fördela squashskivorna lite omlott på bottnarna. Grädda pizzorna i ca 10 minuter. Fördela getosten och kantarellerna på de varma pizzorna.


Västerbottenostpaj är ständigt återkommande på våra kräftskivor och andra bufféer, men ni får här istället en sallad med rostad sötpotatis och Västebottenosten hyvlad över.

Ljummen sallad med sötpotatis och västerbottenost
1-2 sötpotatisar, skalade och skurna i mindre bitar
200 g blandad sallad
100 g västerbottenost
1 rödlök, tunt skivad
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
½ msk honung
2 krm salt

Sätt ugnen på 225°. Lägg potatisen på en plåt, ringla över lite olja och strö över salt. Rosta mitt i ugnen i 15 minuter tills potatisen blivit mjuk. Låt svalna något.
Blanda rödlök med olja, balsamvinäger, honung och salt. Blanda sötpotatis, sallad, västerbottensost och vinägretten på ett stort fat.




Varma osttårtor är en av mina favoriter att bjuda på istället för ostbricka. I detta fallet valde jag att servera tårtan kall, men den går precis lika bra att värma om ni önskar. Tycker ni inte om hallonen byt ut dem mot hackade tomater och använd vanliga crema di balsamico eller toppa osttårtan med hackade nötter, torkade bär och flytande honung.   

Camembert med hallon och hallonbalsamico
250 g camembert
250 g färska hallon
färsk (röd) basilika
crema di balsamico hallon

Lägg osten på ett fat. Dela den eventuellt i "tårtbitar". Strö över halllon och strimlad basilika. Ringla över hallonvinägern.

Jag är ingen stor snapsdrickare, men en välkyld Aalborg Jubilaeums Akvavit passar fint tillsammans med kräftorna och ostarna i maten ovan. 

14 kommentarer:

  1. för mig som inte alls tycker om kräftor är ju tillbehören det viktigaste :) skulle absolut inte tacka nej till den där salladen med sötpotatis och västerbottenost. har visserligen inte varit på kräftskiva sen jag var kanske... 10? så det behövs nog inte tänkas på för min del...

    eller så får jag anordna en egen eftersom ingen verkar vilja bjuda mig på nån!

  2. Å vad mycket gott Kräftskiva och alla tillbehör....
    getost och kantareller låter gott
    Äter mer och mer getost....

  3. Vilka härliga tillbehör! Kul med lite annorlunda grejer till, blir ju riktigt sugen på kräftskiva ju.

  4. Jag gillar minipizza idén så mycket. Och jag tycker även att dina bottnar blev så fina! Gott när man kan slänga på lite det man tycker om. Jag tål ju tyvärr inte kantareller så för min del får det bli sådana utan. :) Hoppas ni njuter av er semester till fullo. Vi njuter av värmen helt klart, så himla härligt det är. Kram på dig!

  5. Och så glömde jag nämna din näst sista bild... underbart till tusen! Osthimlen verkligen, mmmm!

  6. Anonym sa...

    Minipizzorna ser jättemumsiga ut, kan man beställa hit några med expressfart tro?

  7. Så goda tillbehör! Salladen ser jättegod ut och minipizzor. Mums! Hoppas du har det gott i sommarvärmen.

  8. Vilka goda minipajer med osten och kantarellerna!!
    Salladen verkar spännande och osttårtan ser ju bara för god ut!!!
    Kram

  9. De där små pajerna!!! Några kantareller har inte "kommit till mig" så får väl gå till affären och köpa som vanligt :)

  10. Underbart! Härliga kräfttider stundar...

  11. Underbara rätter med tillhörande lika underbara bilder:) Alltid lika trevligt att kliva in här:)

  12. De där minipizzorna ser otroligt goda ut! Och kräftskiva, den bästa svenska traditionen om du frågar mig. Det blir ingen stor kräftskiva, men kräftor blir det minsann, när jag kommer hem. Dvs snart - hurra! :)

    Kram kram

  13. Här ligger man i framkant minsann! Jag som inte ens hunnit tänka kräfta.
    Men gott är det, tillbehören också! Snapsen däremot...

  14. Gaah, de där minipizzorna ser FANTASTISKA ut! Skönt att höra att semestern är bra (och lång!). Vi har en vecka till, sen börjar det vanliga livet igen. Kram!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.