Tapas på grillen i radion

7/04/2013

I slutet av förra sommaren träffade jag Annica Triberg för första gången när P4 Kalmar bjöd in till trädgårdfest. Annica var då en av jurymedlemmarna i den kaktävlings som ordnades och där jag chockartat gick och vann med mina sega citronkakor. I år har Annica fått förmånen att vara programledare för Meny i P1 under sommarens program och frågade mig om jag kunde tänka mig att ställa upp som gäst i ett av programen. Självklart ville jag det! Så jag packade en kylväska och åkte hem till Annica där grillen var tänd inne på hennes gård.

Vi hade bestämt att jag skulle grilla och vi pratade en del om varför det har blivit så att det oftast är männen som sköter grillen. Hos oss är det så även om jag annars står för 99% av matlagningen (nej, det är inte synd om mig alls, jag står istället för 1% av städningen). Därför kände jag att jag ville visa att alla kan grilla, men även att allt går att grilla. Det behöver inte nödvändigtvis vara en bit kött som läggs över glöden, så för att ge inspiration att tänka utan för den vanliga grillmiddagen gjorde jag flera olika tapas.
Jag tar för givet att ni satt bänkade idag framför radion och lyssnade, men om ni mot all förmodan missade oss på radion så får ni går in i på Sveriges Radios hemsida och lyssna hur det går för mig när jag svettas i radion... hm, framför den heta grillen. Här får ni en skymt av det som inte syns i radion så att ni blir ännu mer läskade och vill testa att grilla alla möjliga små rätter framöver!


Här är mina tapas som jag grillade. I bakgrunden ses minipaprikor, angello, samt japapeño fyllda med färskost med smak av vitlök och örter. Lättkokta färskpotatisar (uppträdda på dubbla spett så snurrar de inte runt på pinnarna lika lätt) som jag serverade hemgjord aioli till. Ingen tapas middag utan quesadillas, så jag fyllde minitortilla med cheddarost och hackad chili. Godast är inlagd chili eller jalapeño, men jag hade missat att fylla på vårt förråd med det eller rättare sagt min man äter upp alla så fort han hittar dem.
De knöliga knytena på den högra bilderna är musslor inlindade i bacon och chèvrefyllda dadlar även de baconlindade.

Eddie på den vänstra bilden grillade jag inte utan han passade mig däremot noga i hopp om att jag skulle tappa någon liten bit bredvid grillen. Annica gjorde ett galet gott Café de Parissmör som jag skulle kunna tänka mig att klicka på det mesta från grillen och inte bara på kött. Grymt gott ihop med grillad färskpotatis!

Samma vitlök- och örtkryddade färskost jag fyllde paprikorna med klickade jag i champinjonhattar som fått foten bortpillad (obs grillas bara på en sida). Bakom dessa ses stavar av halloumi (köp riktig halloumi och inte grilloumi är mitt tips) inlindade i tunna skivor av aubergine. Jag hyvlade aubergine på längden med en mandolin (osthyvel fungerar också) och saltade skivorna för att de skulle mjukna en aning innan de rullades runt osten. Skivor av baguette penslades med olivolja och grillades för att toppas med en tomatsalsa bestående av hackad tomat, olivolja finhackad vitlök och basilika samt salt och svartpeppar.
Räkspetten är vanliga räkor som jag skalat och marinerat i chiliolja (det gör ni enkelt genom att blanda torkad chili/chiliflakes med olja) som sedan bara fått bli varma på grillen.

Ingen middag utan dessert, va?! Annica plockade fram bananer, mörk choklad samt nötter och snabbt var de klassika chokladfyllda grillade bananerna fixade. Godast blir det tycker jag om bananerna lindas in i foliepaket och läggs direkt på glöden (på bilden har vi lyft upp dem på gallret för att kunna kika in i paketen). På glöden kan de ligga en stund tills bananskalet nästan är helt svart för då är bananen alldeles mjuk och chokladen har hunnit smälta. Det finns bara en nackdel och det är att det här är för gott för att jag ska kunna vänta tills bananen svalnat en aning...

Hela tapasmenyn:
Augerinelindad halloumi
Baconlindade chèvrefyllda dadlar
Baconlindade musslor
Chilimarinerade räkspett
Färskostfyllda minipaprikor
Färskostfyllda jalapeñohalvor
Färskostfyllda champinjonhattar
Färskpotatisspett med aioli
Tomatbruschetta
Quesadillas med cheddar och chili

Choklad- och nötfyllda bananer

23 kommentarer:

  1. Det ser ju helt gaaaalet gott ut! Ni är fantastiska! Heja heja!

  2. Jaaa, som jag skrev innan, lika proffisg som vanligt!!
    Har du gjort något annat tänker man:-)
    Menn nä, få mig till grillen, det ska mycket till du;-) Vill ju inte lukta grill ju;-)
    Meeeen, något vi pratade om igår var ett utekök, som jag vill ha det. Med en liten glashäll så man kan koka potatis (som alla andra ju vill ha) och skära sallad o fixa till det. Det vill jag verkligen ha när vi bygger altan!=)
    Åååå,jag ska ju städa ju. Går inte våldsamt snabbt idag kan jag säga;-)
    Tack för dina braiga trädgårdstips, för när det kommer dit är jag med ganska lat. Vill inte hålla på och rensa rabatter mest hela tiden, nej en gigantisk altan med massor av krukor och så lite krukor o blomlådor lite varstans i trädgården, det är min grej det;-)
    Kraaam Anna

  3. Så kul! Jag skall genast lyssna på dig :) Kram

  4. kajomida sa...

    Om man bara hade fått vara med och provsmaka... allting, verkligen allting ser så otroligt jättegott ut! Till och med Eddie ser ut att vara en riktig *goding* ;-)

  5. Ser jätte jätte gott ut! Duktig du är Emmy och fina foton! Kram

  6. Så kul att lyssna på dej (ja hela programmet förstås), passade fint till middagen:) Menyn lät väldigt frestande, speciellt jalapenosen blev en av oss extra sugen på och de där lindade musslorna föll vi båda för.
    Grattis igen,
    kramar

  7. Plockmat OCH grillat - blir knappt bättre.
    Tänk, att man känner en kändis nu ;) Star struck! Ska lyssna när jag får tillfälle, absolut.
    KRAM på're.

  8. Vilken härlig tapasmeny härliga du. Det var jätteroligt att lyssna på dig/er :) Jag kommer att testa vegisvarianterna var så säker. Jättekul än en gång kära vännen, stor grattiskram!

  9. Wow, vad mycket gott!!!

  10. Åh, tapas på grillen, vilken grej! Du är så påhittig jämt :)

  11. Jag lyssnade också på programmet efteråt, men tycker det är lite läskigt att höra mig själv... Lyckades klämma in ett kalmaritiskt "ändån" hörde jag, ha ha...

  12. Anonym sa...

    Åh store tid va gott allt det där verkar! Ostfyllda chilisar, bara tanken får snålvattnet att rinna. Och dadlar i bacon är så fantastiskt att jag inte ens vågar tänka hur gott det måste va med chevre oxo. Jag sätter upp dina tapas på min mentala matlista med en gång! (O lägger inlägget i bookmarksfilen...)
    /Trollmor, på tok för hungrig för tiden på dygnet.

  13. Kul!!! Lyssnade på dig igår när vi satt i köerna på väg till ut landet (i en storstad slipper man tydligen aldrig bilköer...). Vad bra du var, vilka goda tapas och vilken bra idé med härligt småplock från grillen.
    Tycker fröken Dill

  14. åh, jag måste efterlyssna! får bli ikväll när lillan sover :)

    kanon med grilltips ju, det blir ju som du skriver oftast bara en köttbit som man slänger på, kanske halloumi och majskolvar också men annars är jag väldigt fantasilös när det gäller grillande och säger därför att jag inte gillar grillat så mycket... den där färskostfyllningen lät iaf fantastisk!

    Kram!

  15. Så roligt att du är med i ett av mina favoritradioprogram. Har laddat ner det så jag kan lyssna på dig i helgen! :) På tal om helgen så önskar jag dig en riktigt fin en! Kramar

  16. Anonym sa...

    Kul med radio! Jag är galet förtjust i hajk-bananer- en riktig gammal goding, jag har visserligen uppgraderat 80-talets blockchoklad till en lite schystare variant :-)

  17. Så roligt att lyssna på. Duktiga du!!

  18. My god så mycket gott, så mycket gott!
    Lena från make a head food

  19. Vad massa läckerheter du lagade till på grillen! Så duktig och modig som är med i radioprogram. Måste lyssna på dig där!

    Sommarkram till dig!

  20. Tack allihop! Det var grymt kul att få chansen att vara med i programmet.

  21. Hurra vännen, du är så duktig! Ska lyssna på det idag minsann, perfekt att ha något så bra att lyssna på när man gör tråkiga saker som att typ städa badrum. Kramar! Hoppas du får en superfin semester!

  22. Bättre sent än aldrig... Oj, vad cool och duktig du är, Emmy! Du är min idol :-) Måste snart komma och hälsa på så att jag får peta dig på armen och se om det pyser till av kändisskap :-)

  23. Men vad duktig du är!!! Testade svampen och angellon och de blev supergoda och gjorde cafe`de paris sås som jag inte gjort på länge, tack för tipsen!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.