Auberginelasagne

8/20/2013

Vad tycker ni om aubergine? Jag vet att många tycker att den blir lite läskig när man tillagar den eftersom den ändrar konsistens och blir betydligt mjukare. Själv älskar jag aubergine om den används i gratänger och grytor. Detta må se ut som moussaka på bilden, men det smakar helt annorlunda. Denna gratäng är en sådan där favorit där du väljer färs utifrån smak och vad du är sugen på och detsamma gäller för valet av ost i, i vilket fall så får du en krämig och god gratäng. Testa vet ja'!


Auberginelasagne 4-6 pers.
600 g valfri färs, quorn, nöt, lamm...
1 gul lök, hackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk tomatpuré
4 msk chilisås
2 dl buljong
1 tsk torkad timjan el. 1 msk färsk
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2 aubergine, skurna i skivor
2 burkar crème fraiche
200 g fetaost el. chèvre
Sätt ugnen på 225°. Salta aubergineskivorna och låt vila en stund. Bryn färsen tillsammans med lök och vitlök. Tillsätt tomatpuré, chilisås, buljong och kryddor. Låt koka puttra i 10 minuter. Stek aubergineskivorna mjuka i lite olja. Blanda crème fraiche med osten och smaka av med salt och svartpeppar. Lägg aubergineskivor i botten på en ugnsform och fördela hälften av färsen över och sedan hälften av ostcremen. Täck med aubergineskivor samt resten av färsen och ostcremen. Gratinera i 30 minuter. Servera tillsammans med sallad.

14 kommentarer:

  1. Håller med, aubergine är himla användbar om man använder den rätt! Nu kom jag att tänka på min gamla favoritröra "provencalsk kaviar", den lär hamna på bloggen snart... Bra att du påminde! :)

  2. Jag gillar aubergine då den är rätt tillagad (inte bitter) :) Din lasagne ser otroligt god ut. jag hade gärna ätit den. Kram

  3. Jag ÄLSKAR aubergine! I nästan alla former, men speciellt när man fyller med något gott. Mmmm.

  4. Ser helt underbart krämigt och gott ut!

  5. Jag hör till dem som älskar det men är lite i minoritet här i familjen att göra så.
    Brukar laga det när dottern och jag är själva.
    Fast nu har hon flyttat....får göra en stor gratäng nästa gång hon kommer och äter middag.

    Kram Lena från make a head food

  6. Är dålig på att använda aubergine. Men gillar det skarpt! Absolut användbart. Steka, grilla, fylla eller i gratäng.

  7. Mums, mums! Jag älskar aubergine i alla former! Den här lasagne låter otroligt smarrigt!
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

  8. Idag på Bloggnyheterna är Remsans bistro med!
    Se http://bloggnyheterna.blogspot.se/2013/08/kalvfarsbiffar-katsu-curry.html

  9. Smarrigt!

  10. sån där lasagne gjorde jag när mina brorsbarn var här på besök i somras, äldste pojken på 9 år började gråta för att han aldrig sett aubergine förut och vägrade smaka för han inte visste vad det var... det var KUL! nej, det var det inte. men det andra barnet åt och tyckte det var jättejättegott, och det tyckte jag med men så gillar jag ju aubergine överlag också :)

  11. Jag har haft lite svårt för konsistensen på aubergine, men jag testade att göra en aubergineröra för ett tag sedan och efter det tycker jag mycket bättre om aubergine:)

  12. Bloggnyheterna, jaha så trevligt!
    Milla, ja det verkar som många har det. Den får ju en speciell konsistens när den tillagas.

  13. Jag fullkomligt älskar aubergine i alla dess former och skepnader! Jag har ju gjort Jamie Olivers gratäng för lääänge sedan men ännu har den ej kommit upp på bloggen... snart, snart så! :) Den här ser urläcker ut mums mums!

  14. Jag älskar aubergine! Det är en av mina favoriter. Jag bor i Italien och här är de festa grönsaker så smakfulla, mest för att de verkligen säljs efter säsong.

    Jag brukar dela en aubergine på hälften (på längden), skåra den och smöra in ytan rikligt med olivolja och salt. Sedan bakar jag den tills den blivit mjuk (ca 20-25 min på 200 grader).

    Till detta gör jag en sås på turkisk yoghurt och fetaost. I den kan man blanda i vilka kryddor man vill, men timjan, salt, peppar och honung är super!

    Vegetariskt och himla gott! Ibland krävs det inte mycket! :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.