Färgglad firre

8/25/2013

Jag är helt slut... Hade en tuff dag på jobbet igår som inte slutade som jag tänkt mig. Och idag har huset invaderats av tio sjövilda 4-5-åringar. Om vi ser det positivt så står huset kvar i alla fall, ha ha... Dottern var dock mycket nöjd med sitt kalas så då är vi det också. Därför var det extra skönt att det var en härligt solig eftermiddag där jag kunde samla lite ny kraft i en solstol. Hoppas ni har haft en skön helg!

Brukar ni köpa ajvar relish? Jag gör sällan det eftersom jag bara brukar hitta gigantiska burkar med detta. Tillverkarna måste tro att ajvar relish är starkt beroendeframkallande. Det kanske det är. Lär jag väl märka i så fall. Nu hade jag helt otroligt hittat en lite mindre burk med detta innehåll och tänkte lagat något gott med det. Så jag blandade ned den i en fiskgratäng helt enkelt och det blev mycket gott. Vad brukar ni laga med ajvar relish? Recept tages tacksamt emot.


Fiskgratäng à la Ajvar, 4 pers.
800 g torskfiléer (jag tycker att det ska vara minst 150 g fisk/port.)
1 ½ tsk salt
1 ½ krm vitpeppar
olivolja
1 stor röd paprika, i små bitar
1 gul lök, grovt hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
½-1 purjolök, i slantar
2 dl ajvar relish, gärna den hetare varianten
2 dl crème fraiche alt. matyoghurt (kokbar)
2 kulor mozzarella, skivade
ev. färsk basilika

Sätt ugnen på 225°. Häll lite olja i en ugnsform. Krydda fisken med salt och peppar och lägg den i formen. Strö grönsakerna runt fisken. Blanda ajvar relish med creme fraiche och fördela över fisken. Lägg över mozzarellaskivorna. Gratinera i 20-25 minuter. Strö över strimlad basilika och servera tillsammans med kokta grönsaker tex broccoli.

21 kommentarer:

  1. Låter riktigt gott, äter alldeles för lite fisk men kommer att testa detta recept snart!

  2. Använder du färsk eller fryst torsk?

  3. Helst färsk, men det är inte alltid det passar att göra ett besök i fiskdisken och då blir det fryst. Jag brukar då se till att fiskbitarna är torra innan de tillagas så det inte blir så vattnigt.

  4. Använder du färsk eller fryst torsk?

  5. Styrke kram ang jobbet : / Kalas ja jösses det blir man trött av!!! Jag ska ordna kalas för Zimons kompisar på fredagkväll samt släkten på lördag HILFE ; ) kramar i massor Sofia

  6. Har aldrig tänkt på att man kan ha ajvar till fisk. Vill testa! Jag tycker annars att den är suverän till grillade spett med köttfärs eller grillade köttfärsbiffar. Grönsaker och turkisk yoghurt till och så är middagen klar!

  7. Jag har aldrig använt ajvar relish och tror inte jag smakat på det heller :) Men det är säkert gott! Kram

  8. Det här receptet sparar jag och provar anpassa till mejerifritt! :) Jag älskar ajvar relish!
    Man kan t ex blanda den i köttfärs!
    Ha en fin kväll!
    Kramar!
    //Lana

  9. håller med om de gigantiska burkarna! och oftast ska man ju bara ha typ 1 dl eller så och sen har man typ 2 kilo ajvar kvar i kylen som bara står där... var hittade du den lite mindre burken? vi handlar ju oftast på willys och där har de ju oftast väldigt stora förpackningar av det mesta...

  10. Mild ajvar relish är supergott på en knäckebrödsmacka med skivade tomater och lite aromat på tomaterna.

  11. Hej! Tack för supertrevligt fiskrecept! Kommer strax att testa detta. Jag har mycket Ajvar i köttfärssås. Jag köper Ica's lilla burk och då använder jag hela burken till 1 kg fläskfärs (har även lök, paprika, rivna morötter, vitlök, cayennepeppar, salt, svartpeppar, krossade tomater och vatten i). Om jag gör mindre sats, tar jag en halv burk. För du vet väl om att Ajvar går utmärkt att frysa!? I hamburgare med bröd så tar jag lite Ajvar till den rostade löken istället för ketchup. Ha det bra! Hälsningar Pia i Kågeröd i Skåne

  12. Jag har aldrig varit sådär jätteförtjust i ajvar, men ibland blandar jag i det när jag gör biffar av olika slag. Kram!

  13. Jag håller med om de stora burkarna. Tyvärr händer det ju att man får slänga. :(
    Vi använder den också till fisk och det är supergott att blanda i köttfärsen när man gör pannbiffar/järpar osv.


    PS. Vi njuter av sensommarsolen, men kickade igång soppsäsongen igår. :)

  14. Mums! Nu var det länge sedan jag köpte ajvar! Fisk däremot åt vi till middag idag! :-)

  15. Oj, vad många bra tips! Tack alla! Verkar Pernilla som vi inte behöver jaga små burkar längre utan vi köper en stor och stoppar resten i frysen! Här ska det testas en massa gott!

  16. Jag har nästan alltid ajvar hemma och tycker det är bra smaksättning i couscous, bulgur, kalla såser och biffar.

  17. I originalreceptet till denna gulasch ska det vara det i.
    Har dock inte testat
    http://lena-makeaheadfood.blogspot.se/2012/01/mustig-gulasch-med-rotsaker.html
    Mest använder vi det nog till kalla ssåer med creme fraiche.

    kram lena från make a head food

  18. Vi har också haft samma dilemma med ajvarburkarna, dessutom möglar innehållet oerhört snabbt när den väl är öppnad. Men nu har vi ju fått svaret, in med den i frysen bara, kanoners.
    Ajvar i köttfärssås, gärna av vilt, i laxbiffar eller mixat tillsammans med fetaost till en kräm som antingen kan strykas på fisk och gratineras i ugnen eller serveras till lax.

  19. Har för mig att ajvar är ungerskt? Stämmer det?

  20. Duka Upp!, jag tror att det kommer från Serbien från början eller från något av Balkanländerna.

  21. Jag brukar köpa ajvar i burkar om ca 250 g som är helt lagom. De hittar jag lite överallt! Jämte de där 2 kgsburkarna ;) Jag använder ajvar istället för eller blandat med krossade tomater. Ger god smak till det mesta... Köttfärssås, chili con carne, kalla såser... Det är faktiskt lite beroendeframkallande :D

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.